Menü

Jó vendéglátó vagy?

Tudom, tudom a karanténhelyzet nem arról szól, hogy ki milyen házigazda, mert most valószínűleg semmilyen, de amikor az életünk újra visszakerül a rendes kerékvágásba, ismét meglátogathatjuk a barátainkat, rokonainkat, találkozhatunk a baráti körünkkel és újra a nagy nevetéseké lesz a főszerep. Lesz is mit bepótolni.

Ha pedig majd vendégsereg érkezik hozzánk, bizony kitehetünk magunkért, hiszen ez hiányzott már régóta! Kápráztasd el vendégeidet! De vajon ki a jó házigazda, milyen egy jó vendéglátó, hogy varázsolhatunk igazi együttlétet otthon? Erről szeretnék írni pár gondolatot.

Egy házigazdának nagyon sok feladatot kell ellátnia, sok készüléssel jár, de az igazán udvarias vendéglátó számára ez öröm, nem teher.

Milyen is egy jó házigazda?

Pontosan tudja, milyen eseményre készül, mi a találkozó apropója, szépen kitakarít és rendet rak, majd megterít, dekorációt teremt, zenét keres, gondoskodik a vendégváró környezet otthonosságáról, hangulatáról.

A vendégeket időben kell meghívni, hogy tudjanak úgy tervezni, hogy résztvehessenek a rendezvényünkön.

Hogy benti buli legyen, vagy kerti parti, mennyi költségből kell megoldani, milyen legyen a dekoráció, kik legyenek a vendéglistán, mi legyen a helyszín és milyen ételek, italok legyenek, ez mind a vendéglátó feladata.

Ha nem is adunk meg dress-code-ot, azért arra figyeljünk vendéglátóként és vendégként is, hogy elnyűtt, koszos, szakadt ruhában fogadni is, és érkezni is illetlenség.

Az ételek elkészítése a legnagyobb körültekintést igénylő feladat. Én szeretem, ha az előre elkészíthető fogásokat, desszerteket már egy nappal az esemény előtt a hűtőben tudhatom, így aznap nem érzem azt, hogy összecsapnak a fejem felett a hullámok.

Az italkínálásra fokozottan érdemes figyelni, - nekem folyton szólnom kell a férjemre, hogy üresek a poharak - s fontos, hogy gondoljunk a sofőrökre is, számukra biztosítsunk alkoholmentes italokat, üdítőt, alkoholmentes sört. A gyerekek számára szintén gondoskodni kell gyerekpezsgőről, üdítőitalokról, szörpről.

A vendégváró ételek, italok, desszertek listáját a világhálón bárki megszemlélheti, van, aki szeret újdonságokkal előrukkolni, mások a jól bevált receptjeiket veszik elő.

Egy-egy otthoni összejövetelnek sosem az a lényege, hogy mennyi pénzt költünk rá, hiszen nem ezt fogják értékelni a vendégek. Ennél sokkal fontosabb az egymással töltött idő, s hogy minden vendég elégedetten távozhasson az esemény után.

Martinka Dia

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.