Menü

Mogyoróvajas édességek

Ki ne szeretné, amikor egy egészséges étel finom ízű is? A mogyoróvaj (vagy bármely egyéb magból készült vaj) esetében ez pontosan igaz, mert tele van sok-sok egészséges összetevővel, például B6- és E-vitaminnal, magnéziummal, vassal és szelénnel. A kutatások szerint a mogyoró, illetve mogyoróvaj csökkenti a szívbetegségek és a II-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Egészséges csokis-mogyoróvajas keksz

hozzávalók / 12 adag

0.75 bögre teljes kiőrlésű zabliszt

0.25 teáskanál só

0.5 teáskanál szódabikarbóna

0.5 teáskanál sütőpor

0.5 kávéskanál fahéj

120 ml kókuszolaj

8 ek erythritol

1 db tojás

7 ek cukrozatlan mogyoróvaj

1 teáskanál vaníliaaroma

1.5 bögre zabpehely

15 g törökmogyoró

30 g cukormentes csokoládé

elkészítés

190 fokra előmelegítjük a sütőt.

Összekeverjük a lisztet a sóval, szódabikarbónával, sütőporral és fahéjjal. Félretesszük.

Egy másik tálban turmixgéppel összedolgozzuk a kókuszzsírt, cukrot, tojást, mogyoróvajat, vaníliát.

A mogyoróvajas masszát ráöntjük a lisztes keverékre, és eldolgozzuk.

Beleszórjuk a 1,5-2 bögre zabpelyhet (amennyit fel tud venni a tészta) és a csokidarabokat.

Diónyi golyókat formálunk a tésztából, és a tenyerünkben szétnyomkodjuk, a sütőpapírral kibélelt sütőbe tesszük, és néhány mogyorót nyomunk még a tetejükre.

10-12 perc alatt világosbarnára sütjük őket.

Mogyoróvajas energiaszelet

hozzávalók / 12 adag

90 g zabpehely (aprószemű)

40 g kókuszzsír

100 g méz

2 ek mogyoróvaj

50 g mandula

25 g szezámmag

40 g kókuszreszelék

25 g chiamag

50 g aszalt gyümölcsök (lehetőleg cukormentes, én most aszalt meggyet, áfonyát használtam)

2 ek puffasztott amarant (elhagyható)

elkészítés

A mandulát (lehet dió, mogyoró is természetesen) és az aszalt gyümölcsöt (ez legyen cukormentes, én most aszalt meggyet, áfonyát használtam, de lehet aszalt szilva, sárgabarack is) felvagdossuk - nem kell túl apróra, így lesz jó ropogós a müzliszeletünk.

A zabpelyhet, kókuszreszeléket, chia magot, szezámmagot, puffasztott amarantot egy nagy tálban összekeverjük, hozzáadjuk az aprított mandulát, aszalt gyümölcsöt.

Egy kis edényben kis lángon a kókuszzsírt (lehet vaj is), mézet, mogyoróvajat összeolvasztjuk, nem kell túlmelegíteni, csak egynemüsíteni.

Az olvasztott kókuszzsír+méz+mogyoróvaj folyadékot fokozatosan a száraz keverékre öntjük és fakanállal/spatulával/kézzel alaposan összekeverjük, hogy a folyadék mindent összetartson.

Egy kisebb tepsit sütőpapírral kibélelünk, ebbe öntjük a masszát, és kézzel laposan, egyenletesen eloszlatjuk, lenyomkodjuk.

180 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd hosszúkás téglalapokra daraboljuk. Kekszes dobozban pár napig eláll.

Snickers pohárkrém

hozzávalók / 4 adag

5 dkg keksz (házi vajas keksz)

5 dkg földimogyoró (sótlan)

10 dkg mogyoróvaj

10 dkg étcsokoládé (70 % kakaótartalmú)

250 ml habtejszín

10 dkg mascarpone

5 dkg gyümölcscukor

elkészítés

A mascarponét a mogyorókrémmel és 2-3 kanál tejszínnel és 2 ek. cukorral addig keverjük robotgéppel, míg lágy krémet kapunk.

Egy dl tejszínt felforrósítunk, és beleszórjuk az étcsokoládét, valamint 1 kanál cukrot. Elkezdjük robotgéppel keverni, mert így krémesedik és hűl. Ha lágy krémet kaptunk, a hűtőbe tesszük még egy kicsit hűlni.

A maradék tejszínt egy teáskanálnyi cukorral lágy habbá verjük.

A mogyorót serpenyőben megpirítjuk, majd durvára törjük.

Poharakba rétegezzük a hozzávalókat. Alulra mogyorókrém jön, majd rá összetört vajas keksz, majd a csokoládéhab, és ezt újra megismételjük. Legvégül a tetejére tejszínhabot teszünk, amit megszórunk mogyoródarabokkal.

A mogyoróvajban sok a rost (2 gramm 1 teáskanálban) és a fehérje (4 gramm 1 teáskanálban), nincs olyan éhségérzet, melyet ne tudna leküzdeni. Egy tanulmány szerint a reggelire mogyorót fogyasztók sokkal kevesebbet ettek a nap további részében, mint azok, akik nem ettek mogyorót. Ezen felül pedig aktiválja a „jóllakottság” hormon termelését, így kevesebb kalóriával is meg fogsz elégetni.

Szerző: Udvari Fanni

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.