Menü

Mozgás közben nem elég a két méteres távolság korona vírus idején

A járvány idejére előírt 2 méteres távolságtartás bőven elegendő, sőt, az az előírt, ha szélcsendes időben álldogálunk egymás mellett – sportolás közben viszont ezt az általános szabályt felülírja az aerodinamika és az erős kilégzés – írja a Leuveni és Eindhoveni Egyetemek tanulmánya.

Abból indultak ki, hogy a versenyeken mindig azt látjuk, hogy a sportolók egymás szélárnyékába igyekeznek behúzódni, hogy kisebb energiabefektetéssel tudják tartani a tempót. Azt hinnénk, hogy ennek más az oka, pedig komoly tudományos háttere van, ugyanis számítógépes modellezéssel kutatják az ideális távolságot.

Magam is azt hittem, mint aki általában biciklizik, hogy elég ha megtartom azt a szokásos távolságot, amit egyébként előírnak a járványhelyzet idején, de rá kellett jönnöm, hogy ez bizony nem igaz. Amikor ugyanis elkezdünk sétálni, futni vagy biciklizni, a kilélegzett levegő mögöttünk kezd örvényleni, benne a kilélegzett, esetleg kiköhögött részecskékkel. Pont ez az a részecskefelhő, amit nagyon szeretnénk járvány idején minél inkább elkerülni.

A szimulációk szerint a kilélegzett részecskék mögöttünk landolnak, és az is kis kockázatot rejt, ha két külön sávban haladunk egymás után. Ezért ajánlatos tehát egymás mellett, és nem egymás mögött futni, kerékpározni. Akkor van a legnagyobb esélyünk belesétálni a másik ember részecskefelhőjébe, ha pont a másik mögött haladunk.

S hogy mik ezek az ideális távolságok:

Intenzívebb séta esetén, egy vonalban haladva, legalább 4-5 métert kellene tartani, tehát megint csak azt lehet mondani, haladjunk egymás mellett.
Futásnál és lassú biciklizésnél 10 méter javasolt
Biciklis edzéstempónál 20 méter

Éppen ezért érdemes ezeket leginkább kihaltabb helyeken végeznünk, mert a köztéri parkokban, ligetekben nehéz betartani ezeket a távolságokat, amik valljuk be, nem hangzanak túl barátságosan, és sokkal nehezebben betarthatóak. Mert azt azért tegyük hozzá, hogy nagy átlagban szerencsére mi, magyarok betartjuk a járványügyi szabályokat, igyekszünk megfelelni nekik.

Lehet, hogy futni vagy biciklizni egyedül kell elmennünk inkább ezekben az időkben.

B.T.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?