Menü

Úristen, terhes a feleségem!

Szögezzük le, bizony az apa is babát vár. Nemcsak az anyuka. Ugyan az apuka pocakját nem simogatja és nem dicsérgeti senki (sem egyéb más testrészét, ami szintén közrejátszott a történetben) ám lassan benne is tudatosul, hogy apuka lesz. Nem véletlen az a 9 hónap, bizony fel kell készülni alaposan erre a szerepre.

Az biztos, hogy idő és türelem kell ahhoz, hogy az apukák is megértsék, babájuk lesz. A férjem bevallotta férfiasan, benne a domborodó pocak látványa nem keltett egyből apai érzéseket a babavárás alatt, nem tudott vele mit kezdeni, nála az váltotta ki ezeket az érzéseket, amikor megláthatta, a kezében tarthatta a fiait. Ha az apuka megérzi a babaillatot, onnantól minden megy magától.

Mi mindenre kell felkészülnie egy leendő apukának, s miben segítheti a várandós feleségét? Nos, rengeteg mindenben.

A támogatás és a figyelmesség alap, még akkor is, ha párunk a kezdeti időkben a hormonok miatt esetleg feszültebb, nyugtalanabb, idegesebb, érzékenyebb, a rosszullétek miatt levertebb. Érzelmi hullámvasúton ülünk, ezt tolerálni illik.

Segíthet többet a házimunkában, a nagyobb gyerekek körül. A feleség az első trimeszterben a hormonok miatt fáradtabb, a várandósság végén pedig a baba súlya miatt mozog nehezebben, fárad el hamarabb, lehet kimerültebb. Oké, az apa is, de ez most nem számít…

Dicsérni az anyukát, amennyit csak lehet. Akkor sem vagyunk mi anyukák magabiztosak, ha már esetleg egy vagy két porontyot nevelünk, pláne, ha mellette még dolgozunk is, háztartást vezetünk, könnyen válhatunk bizonytalanná, a külsőnkkel kapcsolatban pedig nagyon elégedetlenné. A szokásosnál is fontosabb az önbizalmunk növelése, erősítése.

Fészekrakás. Babaágy, pelenkázó asztal, gyerekülés, babakocsi, kisruhák, cumisüvegek és egyebek. Sok mindent kell beszerezni, erre bőven elég a 9 hónap, de azért el kell kezdeni és ebben bizony a nagy feladat az apukára hárul. Legalábbis ami a babakocsit, bútorokat, gyerekszoba kifestését illeti, hogy mire megszületik a pici, a mama és a baba a kórházból egy elkészült, rendezett otthonba térhessen haza.

Ha szabad a kismamának sportolni, az nagyon jó, érdemes az apukának is részt venni ebben, no nem a terhestornára gondolok, de egy nagyobb sétára, túrára elkísérheti párját, mielőtt apukának nagyobb pocakja lesz a babavárás végére, mint az anyukának.

Terhesgondozás. Az apukák mindenképp kísérjék el a vizsgálatokra párjukat. A terhes nők számára rendkívül fontos, hogy a párjuk jelen legyen az ultrahangokon, orvosi vizsgálatokon.

A babavárás időszaka számos meglepetést tartogat a nő számára, akkor is, ha nem az első terhessége, s bizony ezekből az izgalmakból a férfiak sem maradnak ki. De így kerek és ettől szép és izgalmas ez a 9 hónap.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!