Menü

Kóbor állatok a koronavírus idején

Állatvédő szervezetek egyöntetűen állítják, hogyan járványhelyzet következtében igen nagy probléma lesz, elsősorban a macskák, de a kutyák esetében is, a kóbor szaporulat megnövekedése. Hiszen sokkal kevesebb pénz jut etetésre és a különböző ivartalanító programokra is. Ráadásul a gazdák körében is felütötte a fejét a félelem.

Az emberek mellett házi kedvenceinkre is érdemes odafigyelni a koronavírus járvány kapcsán. Itt most nem azokra kedvencekre gondolunk, akik velünk egy háztartásban laknak, hiszen talán róluk egyébként is gondoskodnunk. Annak ellenére is, hogy szakemberek már március végén- április elején felhívták arra a figyelmet, hogy sok gazdi, teljesen alaptalanul, még saját háziállat ától is megijedt, mint lehetséges koronavírus hordozótól. Virológusok ennek valószínűségét, mármint hogy a vírus állatról emberre terjedjen, rendkívül alacsonyra teszik. Annak már némileg nagyobb a valószínűsége, hogy éppen fordítva, emberről állatra terjedjen a vírus.

Ahogy állatvédő szervezetek elmondták, előfordult, bár szerencsére nem tömeges számban, hogy ezen félelmük miatt, emberek megváltak háziállataiktól. Nem arról van szó természetesen, hogy megölték őket, hanem éppen hogy az állatvédőket értesítették, legalábbis természetesen ezen szervezetek ezért szereztek ezekről az esetekről tudomást.

Elmondásuk szerint a nagyobb problémák két csoportra oszthatóak, és mindkettő inkább a kóbor vagy menhelyen élő állatokat érinti. egyrészt ezekben a hetekben sokkal kevesebb felajánlás érkezett az állatvédő szervezetek részére, ezért nehezebben tudták megoldani az állatok biztonságos etetését. Másrészt sok szervezetnél különösen fontosak a különböző ivartalanítási programok, amelyek ezáltal némileg megakadtak. Márpedig nélkülük, nem nehéz kitalálni, jelentős túlszaporodás várható a kóbor állatok, különösen a macskák tekintetében. Érthető, teszik hozzá mindannyian, az emberek most magukat sem tudják eléggé ellátni, így az állatokra is jóval kevesebb jut. Hogy ezt a problémát hogyan sikerül megoldani, az a karantén utáni időszak legfontosabb kérdése.

Ne bántsd a pókokat!

A Magyarországon előforduló pókfajok közül azok, amik lakásokban is előfordulhatnak, mind veszélytelenek. A legtöbb pókunk ártalmatlan, ezért semmi értelme rettegni tőlük.

Mostantól okos SMS figyelmeztet

Egy éves kor alatt kapják a legtöbb oltást a gyermekek, a friss szülők pedig gyakran tanácstalanok, mikor, melyik esedékes éppen, és mit kell róluk tudni. A probléma megoldására jött létre a VaccInTime oldal, egy okos SMS rendszer, mely tíz nappal előre emlékezteti a szülőket gyermekük soron következő védőoltásaira, és segít eligazodni az oltásokkal kapcsolatos tudnivalókban. A szolgáltatás ingyenes és egy szülő több gyermekének oltásait is fejben tartja a szülők helyett.

Hogy álljunk fejben hozzá az államvizsgához?

Az államvizsgák során nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolunk ki a tanulás közben, hogyan dolgozzuk fel azt a sokszor mérhetetlen anyagot, amit elénk kérdezhetnek tőlünk. Nem csak az lehet azonban fontos, hogy mit fogyasztunk, hogyan mozgunk kikapcsolódásképpen, hanem az is, hogy egyáltalán fejben hogyan állunk hozzá ehhez az egészhez.

Kullancsveszély!

Ugyan kullancsencephalitis elleni védőoltás van, de aki jártas a témában, tudja, hogy Lyme kór ellen nincs oltás. A beadható oltás ugyanis nem véd a kullancsok által gyakran terjesztett másik betegség, a Lyme-kór ellen!

Idén valószínűleg inkább belföldön fogunk nyaralni

Az idei nyáron a magyar családok nagy része vagy egyáltalán nem fog nyaralni, vagy legfeljebb belföldön. Önmagában az utóbbi még nem rossz, nem figyelembe véve, hogy a pandémiás időszak után mennyire fontos legalább egy minimális kikapcsolódás, mindenképpen időt kell rá szakítanunk. Most talán egyszerűbb körülmények között, de a pihenés az pihenés.