Menü

A bor egészségügyi hatásai

Az egy főre eső alkoholfogyasztásban, a jelentős sör- és még jelentősebb tömény szeszesital-fogyasztás miatt Magyarország meghaladja az uniós átlagot. A szív- és érrendszeri betegségek közismerten magas száma azt igazolja, hogy az elfogyasztott alkohol mennyisége és minősége sem mellékes a hatás szempontjából.

1. Élethossznövelő

A rezveratrol és egyéb polifenolok főleg a vörösborokban találhatóak meg, illetve a szőlőhéj és a szőlőlé is antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok segítik testünket a szabadgyökök elleni harcban, amik a sejtek és szervek leépüléséért felelősek. Néhány tanulmány arról is értekezik, hogy a rezveratrol úgy hosszabbítja meg az élettartamunkat, hogy növeli a stiruin nevű protein aktivitását. A stiruinok immunerősítő és öregedésgátló hatással bírnak.

2. Egészségesen tartja a szívet

Naponta egy-két pohár bor elfogyasztása képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Számos kutatás kimutatta, hogy a polifenolok csökkentik ezen betegségek kialakulását. A borban fellelhető polifenolok között a növényvilágban elterjedt flavonoidok is megtalálhatók, melyek antioxidáns tulajdonsággal bírnak, illetve segítik a véráramlást az erekben a szívhez. A borfogyasztás csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoproteint, vagy más néven a rossz koleszterint, ami a szívkárosodást okozza az artériákban, továbbá a bor megelőzi a vérrögök kialakulását.

3. A borban lévő tápanyagok megelőzhetik az Alzheimer-kórt

Ugyancsak a borban található rezveratrol segít a véredényeket nyitva tartani, így támogatva az oxigén és glükóz szabad mozgását az agy felé, ami mozgatja és élteti azt.

4. Elűzi a depressziót

Heti egy üveg bor antidepresszánsértékű lehet egy hét évig tartó kutatás szerint.

5. Egészségesebb lesz tőle a bőr

A borban található nagy mennyiségű antioxidáns a bőrrel közvetlenül érintkezve megakadályozza az akné kialakulásáért felelős baktérium terjedését, és egészségesen tartja a bőrt. Az antioxidánsok ezen kívül megfiatalítják a bőrt, növelve annak rugalmasságát, megtartva annak tisztaságát és ragyogását.Elfogyasztva pedig a bor képes stimulálni a véráramlást, ami meg tudja előzni a ráncosodást és a bőr öregedését. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bor ivásakor a hormonok elvesztik egyensúlyukat, ami dehidratációhoz vezethet, valamint meg is növelheti az akné kialakulásának lehetőségét.

A bor negatív hatásai

Valójában a bor nem való mindenkinek, és most nem csak a gyerekekről beszélünk. Néhány egészségügyi kondíciónál bizony ellenjavallt a borfogyasztás.

– Magas triglicerid: az egyik hátránya a bornak, hogy megemeli a triglicerid mértékét, mely összefügg a cukorbetegséggel.

Mellrák kockázata: kutatások bizonyítják, hogy az alkoholfogyasztás növeli a szervezet ösztrogén szintjét, növelve a tumor “fejlődését” azoknál a nőknél, akiknél ösztrogén receptor pozitív mellrákot állapítottak meg.

Migrén: a bor nagyon könnyen idézhet elő fejfájást azoknál, akik hajlamosak migrénre. Itt a vörösbor kerül hátrányba, mivel nagyobb arányban van benne hisztamin és tannin, ami okozhatja a fejfájást.

– Súlygyarapodás: jó, ha tudod, hogy a borban úgynevezett üres kalória van, mely azt jelenti, hogy bár az energiatartalma lehet magas, de tápértéke elenyésző.

Nézzük csak: 2 dl fehér- vagy vörösbor = 120 kalória. Ha elfogyasztasz egy üveggel, az 10 deka túrós sütivel ér fel!

Lássuk, milyen az alkohol aránya a szénhidrát/protein/zsír hasonlatában:

– 1 gramm szénhidrát: 4 kalória

– 1 gramm protein: 4 kalória

– 1 gramm zsír: 9 kalória

– 1 gramm alkohol: 7 kalória

Ahogy minden mást is, bort is csak mértékkel!

Szerző: Udvari Fanni

Mire jó a léböjt kúra?

A léböjt kúra népszerű diétának számít, amibe a súlyvesztés mellett a lelki egyensúly visszanyerése miatt is sokan belekezdenek. Mivel a kúra alatt csak folyadékot és semmi szilárd ételt nem lehet fogyasztani, oda kell figyelni mit és mikor eszünk.

Alap dolgok a szépségünkért

Sokszor a legalapvetőbb dolgok elmulasztásával ártunk a legtöbbet szépségünknek. Bőrünk, hajunk, körmünk, arcunk szépségéhez, egészségéhez elég betartani néhány egyszerű aranyszabályt.

Tippek a karcsú derék eléréséhez

A darázsderék és a lapos has minden nő legnagyobb álma, de a jó hír az, hogy kitartó edzéssel nem lehetetlen elérni. Különösen a téli időszakban érdemes erre odafigyelni, hogy ne közvetlenül a bikiniszezon előtt kapkodjon az ember az alakformálással.

Bűntudat nélkül este 6 után is

Van, hogy csak este 8 körül (és mellesleg farkaséhesen) érek haza. Ilyenkor eddig mindig nagy gondot okozott, hogy mivel csillapítsam az éhségemet, ha a szervezetemet nem akarom megterhelni, és hízni se nagyon szeretnék

Gyümölcsevés szabályai

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy naponta öt adag gyümölcsöt - illetve zöldséget - kellene enniük egészségük érdekében.