Menü

Jelnyelvből nyelvvizsga? Igen!

Bár sok nagyothalló nem jelnyelvvel kommunikál, mégis a tendencia azt mutatja, hogy egyre többen vannak, akik megtanulják és használják is a jelnyelvet. A siket emberek sajnos nem tudnak megtanulni hallani, viszont mi meg tudunk tanulni jelelni! Ha nincs siket ismerősünk, akkor is kerülhetünk életünk során olyan szituációba, hogy a jelnyelv tudásunkkal segíteni tudunk. Érdemes megtanulni!

Vajon, hogyan kell elképzelni, egy jelnyelv van az egész világon? Nem! Minden országnak saját jelnyelve van, hiszen olyan ez, mint az anyanyelv.

A jelnyelv a vizuális kódrendszerek egyik legfejlettebb formája, amelyet főként, de nem kizárólag a siketek használnak. Az 1960-as évek óta a szakemberek már önálló nyelvként kezelik – írja a wikipedia.

A jelnyelvnek is természetesen megvannak a maga szabályai: törekedni kell a jelelés pontos kivitelezésére, nagyon fontos a gesztikuláció, a mimika, a testtartás, kísérőjelenségként a néma artikuláció, s lassabb a beszédtempó is.

A jelnyelv hasznos, ezért érdemes megtanulni, még azoknak is, akik nem érintettek, nem ismerik ezt a fajta kommunikációs módot. Elsajátítása nem könnyű feladat, de bizonyos módszerekkel gyorsabban megtanulható, tanár, videok, online anyagok segítségével.

A jelelés képessége akár önálló szakma is lehet, illetve újabb esély azoknak, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzott eddig a diplomához. A mimika és a testbeszéd sokat segítenek, ám mint mindent, ezt is sok gyakorlással lehet megtanulni.

Nekem a jelelésről a szépséges Weisz Fanni jut eszembe mindig, aki többször is tartott mini-jelnyelv tanfolyamon a közösségi oldalán.

Az Alaptörvény már eddig is a magyar kultúra részének tekintette a jelnyelvet, ami a legtöbb siket ember anyanyelve. A mostani törvénymódosítás szerint 2021. július 1-je után államilag elismert nyelvvizsgát lehet tenni magyar jelnyelvből, amire elsőként nálunk lesz lehetőség Európában.

A jelnyelvből tett vizsga is államilag elismert nyelvvizsga lesz a jövőben, azt a felsőoktatási törvény is elismeri majd, és egyértelművé válik, hogy azután is jár nyelvi pótlék.

A jelnyelvi tolmácsok névjegyzékéhez hasonlóan létrejön a jelnyelvi oktatók névjegyzéke is, a jövőben pedig csak az ott regisztráltak taníthatnak jelnyelvet. A magyar jelnyelv napját november 9-én ünnepeljük.

Martinka Dia

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?