Menü

Kánikula az autóban

A legforróbb nyári napokban vezetni nemcsak nagyon kellemetlen, hanem különösen veszélyes is. Tanácsok következnek kánikula idejére.

Az egyik legnagyobb probléma, s a kapkodás, figyelmetlenség oka, a stressz: a hőségben idegesek leszünk, türelmetlenek, a szív gyorsabban ver, a vérnyomás felmegy, az izzadás és az idegesség fokozódik, a sofőrök ingerültebbé válnak, mutogatnak, káromkodnak, sietnek, dudálnak, ezzel pedig csak fokozódik a balesetveszély.

A férjem tűzoltó és én azt a tendenciát látom a munkáján keresztül, hogy a legtöbb és legsúlyosabb balesetek nyáron történnek, a téli jeges időben apróbb koccanások és árokba csúszások valóban gyakoriak, de az igazán félelmetes és gyomorszorító, súlyos autóbalesetek a nyári hónapok alatt történnek. Szomorú tendencia ez, pedig megelőzhető. A hőség sajnos növeli a balesetek számát, ugyanis épp a fent említettek miatt csökken a koncentrálóképesség és nő a reakcióidő.

Sok autóban nincs klímaberendezés, így a forróságot az autóban ülve kénytelenek elviselni a sofőrök, ez pedig nagyon megnehezíti számukra a közlekedést a többi klímás autóban vezető autóssal szemben.

Én azt hinném, nem kell leírnom, hogy gyermeket, kisbabát, kisállatot, nagy állatot nem hagyunk a kocsiban a tűző napon, meg amúgy sem, mert életveszélyes a nyári melegben, hiszen a belső hőmérséklet nagyon hamar emelkedik, s halált okozhat, azonban mégis jó leírni, mert mindig akad, aki mégis megteszi.

Amikor több órára tervezünk parkolást valahol, s nem sikerül árnyékos helyet kifogni, érdemes a melegtől védeni az autó műszerfalát speciális anyagból készült autófóliákkal, takarókkal, melyeket az ablakra lehet rögzíteni. Ettől is felforrósodik az autó, de legalább a kormánykerék nem lesz tűzforró. Egy alapos szellőztetés azért így is elkél indulás előtt.

A nyitott ablakokkal való vezetés segíti az autó átszellőzését, ám ezt sokáig nem tanácsos tartani, a hátul ülő kisgyermekek ettől könnyen olyan huzatot kaphatnak, amitől begyulladhat a fülük, vagy a szemük.

A nagy nyári forróságban, ha vezetünk, nyaralni, vagy hosszabb útra indulunk, feltétlenül tartsunk többször pihenőt! Egy kis átmozgató séta, torna, nyújtás, egy kávé, pár korty víz, vagy gyümölcs, mosdóhasználat, mosakodás segít kicsit összeszedettebben, koncentráltabban folytatni az utat.

Nyári utazásokkor fontos teendő az autó műszaki állapotának átnézetése, szervizben történő karbantartása, a gumik ellenőrzése is, hiszen ezek is kihatással vannak az autó vezethetőségére.

Kánikulában vezetni sose kellemes, még ha klímánk is van az autóban, akkor is megterhelő, fárasztó, balesetveszélyes, leginkább a fenti tanácsok betartásával és kelleténél is nagyobb türelemmel csökkenthetjük a balesetveszélyt. Tegyük meg, amit lehet!

Martinka Dia

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?