A spenót egészségügyi hatásai
- Dátum: 2020.08.02., 15:57
- Udvari Fanni
- antioxidáns, egészség, energia, fehérje, izom, rák, spenót, tápanyag, vérnyomás, vitamin
A spenót, a tápanyagokat tekintve, valódi kincsesbánya. Energiával tölt fel, hozzájárul a mentális- és fizikai egészségünkhöz, számos betegség megelőzésére és kezelésére alkalmazható. Nem véletlen, hogy ez az igénytelen, szinte bárhol megtermő, és kora tavasztól, egészen májusig szedhető zöldség, igencsak előkelő helyen áll a legjobb szuperélelmiszerek listáján.
Daganatellenes zöldség
Érdemes még néhány szót ejteni a spenót daganatellenes hatásáról. Mint a legtöbb zöldelevlű zöldség, ez a növény is alkalmas lehet a megelőzés mellett a rák kezelésének támogatására. Kutatások szerint főként a prosztatarák, a mellrák, a méhnyakrák és a vastagbélrák esetén lehet segítségünkre, megemelt fogyasztása mérsékelheti a sejtburjánzást.
Javítja az emésztést
Változatos ásványi anyag készlete, igen hatékony, egyúttal kíméletes hashajtóként működik. Nemcsak a krónikus székrekedéstől szabadíthat meg, hanem támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, elősegíti a vastagbélben letapadó méreg- és salakanyagok távozását
Degeneratív betegségek, szívbajok
Együnk rendszeresen spenótot, és máris sokat tettünk a degeneratív betegségek elkerülése érdekében. Ez elsősorban az oxidatív stresszt enyhítő, gyulladásgátló és immunerősítő hatásának tudható be. És ez még nem minden, hiszen az időseket megtámadó memóriavesztés esetén is számíthatunk a segítségére. Védi az ereket, csökkenti a vérnyomást, a stroke és infarktus után érdemes (persze orvosunkkal konzultálva) növelni a fogyasztását. A már említett vastartalma kell ahhoz, hogy fokozza a vörösvérsejtek szaporodását, így járul hozzá a vérszegénység megelőzéséhez.
A spenót másik előnye, amiről eddig nem tudtunk, az a vérnyomáscsökkentő tulajdonsága. Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy egy előételnyi-adag spenótsaláta ebédre, vagy párolt spenót rendszeres fogyasztása vacsorára maximum négy órán belül lecsökkenti a vérnyomást.
Betegségek ellen
A spenót a benne található anyagok hatására képes csökkenteni a vércukorszintet, így cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
Emellett csökkenti az esélyét olyan daganatos betegségek kialakulásának, mint például a bélrendszert, a hasnyálmirigyet, vagy a tüdőt megtámadó rákos megbetegedések, vagy esetleg az annyi nőt érintő mellráknak a kockázatát.
Szemek
A spenót egyik kiemelkedően hasznos hatóanyagai a flavonoidok, amelyek azon túl, hogy segítenek szervezetünk immunrendszerének egészségesen tartásában, még a szemeink épségének és egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszanak. Szemünk épségét a megfelelő táplálkozással biztosabban őrizhetjük meg, így mindenképpen érdemes ebből a szempontból is rendszeresen spenótot fogyasztani.
Lúgosítás
A spenót az erősen lúgosító élelmiszerek közé tartozik, így gátolja a szervezet elsavasodását. Mint minden lúgosító étel, a spenót is segít a szervezet méregtelenítésében, és a lúgos kémhatás visszaállításával jó néhány betegség megszüntetésében.
A lúgosító ételek egyik hatása, hogy a gombás megbetegedések visszaszorulnak, emésztésünk javul, és hangulatunk is lényegesen pozitívabbá válik.
Segíti az agyi folyamatokat
Meglepő lehet, de gyulladáscsökkentő omega-3-zsírsavakat is tartalmaz, amelyek különösen a gyerekeknél nagyon fontosak a megfelelő agyi és idegrendszeri működéshez.
A spenót Perzsiában őshonos növény Európában csupán néhány száz éve vált ismertté.
Bár vitathatatlanul egészséges, de mégsem tartozik a kedvenceink közé. Pedig nagyon sok jótékony hatása van az egészségünkre. Talán az egyetlen hátránya, hogy olyan szuper erőt nem kaphatunk tőle, mint Popey.
Szerző: Udvari Fanni
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.