Menü

Mire jó a magnézium?

Nehezebb időszakokban, amikor fontos a koncentráció, vagy hosszantartó sportolás esetén a magnézium segíti a szervezet működését.

Mi a magnézium?

A magnézium ásványi anyag, amely többek között az izmok megfelelő működésért, az idegek karbantartásáért és a vérnyomás szabályozásáért felelős és az immunrendszert is erősíti.

A magnéziumhiány sok embert érint, stresszes időszakokban érdemes különösen is odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségben kerüljön a szervezetbe.

De az sem mindegy, hogyan szedjük. Fontos, hogy elkerüljük a túladagolást, ez ritka, de annál komolyabb tünetekkel jár, ezért kúra-jelleggel kell szedni a magnéziumot. Általában B6-vitaminnal kiegészítve érdemes szedni, a legtöbb magnézium pezsgőtabletta már így kombinálva kapható.

Mikor érdemes szedni?

Vizsgaidőszakban

Az egyetemisták számára a vizsgaidőszak az év leginkább terhelt heteit jelenti. Ilyenkor a kevés alvás, a sok koffein és izgalom, stressz nagyon megviseli a szervezetet, ezért mindent meg kell tenni, amivel segíteni tudjuk a megfelelő működésben. A magnézium segít a dekoncentráció leküzdésében és a kiegyensúlyozottság megtartásában.

Sportoláskor

Nehéz fizikai munka vagy hosszabb ideig tartó erőltetett sportolás esetén az izmok védelme érdekében érdemes rendszeresen szedni magnéziumot. Például ilyenkor nyáron sokan biciklivel vágnak neki a Balatonnak vagy más helyre utaznak két keréken, ami a megfelelő fizikai felkészülés mellett a magnéziumra is figyelni kell. A túra alatt érdemes magnéziumos vizet inni vagy reggel bevenni egy tablettát, ez az izomgörcs leküzdésében segíthet.

Menstruáció előtt és alatt

A menstruációs alhasi fájdalmak is izomgörcsök, amelyek ellen ugyanúgy tökéletesen működik a magnézium. Természetesen nem úgy működik, mint a fájdalomcsillapító, de gyógyszer nélkül csökkentheti a görccsel járó kellemetlenségeket.

Vannak veszélyei?

Odafigyelve kell szedni a magnéziumot, mivel a túladagolás veszélye fennállhat. Ennek nagyon kicsi az esélye, de mégis érdemes megelőzni a bajt. A túladagolás tünetei között szerepel a kettős látás, szédülés, ájulás és súlyos álmosság is.

A megfelelő magnézium mennyiség kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is bevihető a szervezetbe, de étrendkiegészítőként is fogyasztható. Tegyünk konkrét lépéseket a stresszmentes és kiegyensúlyozott élet felé!

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.