Menü

Mire jó a magnézium?

Nehezebb időszakokban, amikor fontos a koncentráció, vagy hosszantartó sportolás esetén a magnézium segíti a szervezet működését.

Mi a magnézium?

A magnézium ásványi anyag, amely többek között az izmok megfelelő működésért, az idegek karbantartásáért és a vérnyomás szabályozásáért felelős és az immunrendszert is erősíti.

A magnéziumhiány sok embert érint, stresszes időszakokban érdemes különösen is odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségben kerüljön a szervezetbe.

De az sem mindegy, hogyan szedjük. Fontos, hogy elkerüljük a túladagolást, ez ritka, de annál komolyabb tünetekkel jár, ezért kúra-jelleggel kell szedni a magnéziumot. Általában B6-vitaminnal kiegészítve érdemes szedni, a legtöbb magnézium pezsgőtabletta már így kombinálva kapható.

Mikor érdemes szedni?

Vizsgaidőszakban

Az egyetemisták számára a vizsgaidőszak az év leginkább terhelt heteit jelenti. Ilyenkor a kevés alvás, a sok koffein és izgalom, stressz nagyon megviseli a szervezetet, ezért mindent meg kell tenni, amivel segíteni tudjuk a megfelelő működésben. A magnézium segít a dekoncentráció leküzdésében és a kiegyensúlyozottság megtartásában.

Sportoláskor

Nehéz fizikai munka vagy hosszabb ideig tartó erőltetett sportolás esetén az izmok védelme érdekében érdemes rendszeresen szedni magnéziumot. Például ilyenkor nyáron sokan biciklivel vágnak neki a Balatonnak vagy más helyre utaznak két keréken, ami a megfelelő fizikai felkészülés mellett a magnéziumra is figyelni kell. A túra alatt érdemes magnéziumos vizet inni vagy reggel bevenni egy tablettát, ez az izomgörcs leküzdésében segíthet.

Menstruáció előtt és alatt

A menstruációs alhasi fájdalmak is izomgörcsök, amelyek ellen ugyanúgy tökéletesen működik a magnézium. Természetesen nem úgy működik, mint a fájdalomcsillapító, de gyógyszer nélkül csökkentheti a görccsel járó kellemetlenségeket.

Vannak veszélyei?

Odafigyelve kell szedni a magnéziumot, mivel a túladagolás veszélye fennállhat. Ennek nagyon kicsi az esélye, de mégis érdemes megelőzni a bajt. A túladagolás tünetei között szerepel a kettős látás, szédülés, ájulás és súlyos álmosság is.

A megfelelő magnézium mennyiség kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is bevihető a szervezetbe, de étrendkiegészítőként is fogyasztható. Tegyünk konkrét lépéseket a stresszmentes és kiegyensúlyozott élet felé!

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.