Menü

Mire jó a magnézium?

Nehezebb időszakokban, amikor fontos a koncentráció, vagy hosszantartó sportolás esetén a magnézium segíti a szervezet működését.

Mi a magnézium?

A magnézium ásványi anyag, amely többek között az izmok megfelelő működésért, az idegek karbantartásáért és a vérnyomás szabályozásáért felelős és az immunrendszert is erősíti.

A magnéziumhiány sok embert érint, stresszes időszakokban érdemes különösen is odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségben kerüljön a szervezetbe.

De az sem mindegy, hogyan szedjük. Fontos, hogy elkerüljük a túladagolást, ez ritka, de annál komolyabb tünetekkel jár, ezért kúra-jelleggel kell szedni a magnéziumot. Általában B6-vitaminnal kiegészítve érdemes szedni, a legtöbb magnézium pezsgőtabletta már így kombinálva kapható.

Mikor érdemes szedni?

Vizsgaidőszakban

Az egyetemisták számára a vizsgaidőszak az év leginkább terhelt heteit jelenti. Ilyenkor a kevés alvás, a sok koffein és izgalom, stressz nagyon megviseli a szervezetet, ezért mindent meg kell tenni, amivel segíteni tudjuk a megfelelő működésben. A magnézium segít a dekoncentráció leküzdésében és a kiegyensúlyozottság megtartásában.

Sportoláskor

Nehéz fizikai munka vagy hosszabb ideig tartó erőltetett sportolás esetén az izmok védelme érdekében érdemes rendszeresen szedni magnéziumot. Például ilyenkor nyáron sokan biciklivel vágnak neki a Balatonnak vagy más helyre utaznak két keréken, ami a megfelelő fizikai felkészülés mellett a magnéziumra is figyelni kell. A túra alatt érdemes magnéziumos vizet inni vagy reggel bevenni egy tablettát, ez az izomgörcs leküzdésében segíthet.

Menstruáció előtt és alatt

A menstruációs alhasi fájdalmak is izomgörcsök, amelyek ellen ugyanúgy tökéletesen működik a magnézium. Természetesen nem úgy működik, mint a fájdalomcsillapító, de gyógyszer nélkül csökkentheti a görccsel járó kellemetlenségeket.

Vannak veszélyei?

Odafigyelve kell szedni a magnéziumot, mivel a túladagolás veszélye fennállhat. Ennek nagyon kicsi az esélye, de mégis érdemes megelőzni a bajt. A túladagolás tünetei között szerepel a kettős látás, szédülés, ájulás és súlyos álmosság is.

A megfelelő magnézium mennyiség kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is bevihető a szervezetbe, de étrendkiegészítőként is fogyasztható. Tegyünk konkrét lépéseket a stresszmentes és kiegyensúlyozott élet felé!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?