Menü

Mik az önkéntesség előnyei, különösen a nyári szezonban?

Néhány kisebb összejövetel, mini-fesztivál akad azért az országban, ezek egyikén pedig jómagam is önkéntes vagyok, immár több mint fél évtizede, és így 30 felett is nagyon élvezem: a szegedi, 31. életévét taposó Nemzetközi Színházi Találkozó, ismertebb és elterjedtebb nevén a Thealteren. S hogy miért jó önkéntesnek lenni, annak ellenére, ahogy a dolog természetéből adódik is, pénzt nem kapunk érte? Megpróbálom pár gondolatban összeszedni.

Egyébként nem csak a Thealteren voltam önkéntes, a húszas éveim sok ilyen jellegű, úgymond fesztivál önkéntességgel teltek. De természetesen ezzel már egész korosztályok így voltak. Hiszen azt senki sem gondolhatja, hogy másként egy átlag magyar egyetemista csak úgy magától kipengetné, a teljesség igénye nélkül egy Sziget, egy Volt vagy egy EFOTT árát. Nagyon sokan önkéntesség fejében jutnak be az adott helyekre.

Az önkéntességnek természetesen hátránya, hogy fizetést nem lehet érte várni, így ha az a célja egy egyetemistának, hogy az évközi lakhatási vagy tanulmányi költségét megkeresi, akkor rossz helyen kopogtat. Cserébe azért van számos előny is. Például a fesztiválra való ingyenes belépés lehetősége, ami annak fényében lehet különösen előny, hogy egy önkéntest azért nem illik kizsigerelni (amennyiben ez megtörténik, ott baj van), így valóban juthat arra idő, hogy egyébként élvezze az adott, több napos rendezvényt/fesztivált. Több helyen legalább arról gondoskodnak ilyen helyzetben, hogy az önkéntes ingyen élelemhez jusson, akár kajajegy által, ez nyugodtan tekinthető fizetésnek. Mindezek mellett, amennyiben erre szükség van, sokszor még a szállásról is gondoskodnak.

Magam számos esetben vállaltam pár évvel ezelőtt, belépőjegyekért önkéntes munkákat a Művészetek Völgyében.

Az ingyen kapott étel és szállás természetesen nem kizárt fizetős munkaviszony esetén sem. Számos olyan hirdetés van, elsősorban a Balaton mellett nyaranta, hogy konyhai kisegítőt vagy szakácsokat úgy keresnek, hogy a szállást biztosítják. Ennek előfordulhat persze az ellenkezője, viszont akkor a különbözetnek meg kell látszódnia a fizetésen is. Természetesen több fiatal keres pénzkereső munkát a nyári időszakban, hiszen, ahogy fentebb már ejtettem róla pár szót, az évközi lakhatást és a tanulmányaikat fedezni kell. Ez természetesen sokkal kevesebb szabadidőt tesz lehetővé az önkéntességnél, amit egyébként is, a résztvevők, egyfajta szabadságként fognak fel.

És valóban az. Úgy is kell betervezni, hogy a vállalt munka mellett, minél inkább részesei lehessünk az eseményeknek, mert a jó önkéntes foglalkoztató tudja, hogy elsősorban azért megyünk oda. A középiskolások ezen felül persze a kötelező 50 óra önkéntességet is letudhatják. És akkor még nem is szóltam a segítő önkéntességi munkákról, mint például amit a Magyar Vöröskereszt csinál, amikor nem csak a magunk szórakozására megy az önkéntesség, hanem ezekben az esetekben bizony karitatív célokra is.

Összefoglalva, mindannyian tudjuk, hogy másért, más céljaiért elsősorban pénzért tevékenykedünk, ez a társadalmi beállítottságunk, egyre inkább már fiatalon is. Azonban, ahogy a fent olvasható példák is jól mutatják, az önkéntesség is lehet jó alternatíva.

Kétszáz maraton!

42,195 km. Ennyi egy maratoni táv. Egyet is nehéz és küzdelmes lefutni, nemhogy kétszázat. Kele Géza futónagykövet ennyit teljesített eddig, s a történet folytatódik. Bár elfoglalt és mindig úton van, mégis volt rám néhány perce, nekem pedig öröm és motiváló volt Gézával beszélgetni. Vajon mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen eredményt tudhasson maga mögött?

Takarítási trükkök

Nem kezdhetem azzal, hogy takarítani senki sem szeret, hiszen ez nem is igaz, azonban akár szereti valaki ezt a fajta házimunkát, akár nem, a következő tippek és trükkök kipróbálásra érdemesek, megkönnyítik a dolgunkat, s mivel takarítani úgyis kell, ha már csináljuk, csináljuk praktikusan, gyorsan, könnyen, ügyesen.

Őszi selejtezés

Az ősz folyamán sokak számára eljön az idő, mikor ki kell dobálni a felesleges dolgokat. Ez legfőképp amiatt nehéz, mert a dolgok többsége, legyen az ruha, dísztárgy, könyv, haldokló szobanövény vagy bármi más a szívünkhöz nő, és nem akarunk tőle megválni.

Neked is szúr az oldalad futás közben?

A rendszeresen sportolók közül sokan tapasztalhatták már a jelenséget, hogy szúrni kezd az oldaluk pl. futás közben. Lehet, hogy épp egy futóverseny közepén, vagy a gyerekünknek egy iskolai testnevelés órán, vagy csak az utcán bármikor. Mitől van ez és mit lehet tenni ellene?

Feszültségoldó fűszerek, amik minden háztartásban ott vannak

Bizonyára mindenki emlékszik a mesében szereplő boszorkányra és javasasszonyra, de említhetném a füves embert is, aki különböző hatást gyakorolt az emberekre bizonyos növények segítségével.