Menü

Mik az önkéntesség előnyei, különösen a nyári szezonban?

Néhány kisebb összejövetel, mini-fesztivál akad azért az országban, ezek egyikén pedig jómagam is önkéntes vagyok, immár több mint fél évtizede, és így 30 felett is nagyon élvezem: a szegedi, 31. életévét taposó Nemzetközi Színházi Találkozó, ismertebb és elterjedtebb nevén a Thealteren. S hogy miért jó önkéntesnek lenni, annak ellenére, ahogy a dolog természetéből adódik is, pénzt nem kapunk érte? Megpróbálom pár gondolatban összeszedni.

Egyébként nem csak a Thealteren voltam önkéntes, a húszas éveim sok ilyen jellegű, úgymond fesztivál önkéntességgel teltek. De természetesen ezzel már egész korosztályok így voltak. Hiszen azt senki sem gondolhatja, hogy másként egy átlag magyar egyetemista csak úgy magától kipengetné, a teljesség igénye nélkül egy Sziget, egy Volt vagy egy EFOTT árát. Nagyon sokan önkéntesség fejében jutnak be az adott helyekre.

Az önkéntességnek természetesen hátránya, hogy fizetést nem lehet érte várni, így ha az a célja egy egyetemistának, hogy az évközi lakhatási vagy tanulmányi költségét megkeresi, akkor rossz helyen kopogtat. Cserébe azért van számos előny is. Például a fesztiválra való ingyenes belépés lehetősége, ami annak fényében lehet különösen előny, hogy egy önkéntest azért nem illik kizsigerelni (amennyiben ez megtörténik, ott baj van), így valóban juthat arra idő, hogy egyébként élvezze az adott, több napos rendezvényt/fesztivált. Több helyen legalább arról gondoskodnak ilyen helyzetben, hogy az önkéntes ingyen élelemhez jusson, akár kajajegy által, ez nyugodtan tekinthető fizetésnek. Mindezek mellett, amennyiben erre szükség van, sokszor még a szállásról is gondoskodnak.

Magam számos esetben vállaltam pár évvel ezelőtt, belépőjegyekért önkéntes munkákat a Művészetek Völgyében.

Az ingyen kapott étel és szállás természetesen nem kizárt fizetős munkaviszony esetén sem. Számos olyan hirdetés van, elsősorban a Balaton mellett nyaranta, hogy konyhai kisegítőt vagy szakácsokat úgy keresnek, hogy a szállást biztosítják. Ennek előfordulhat persze az ellenkezője, viszont akkor a különbözetnek meg kell látszódnia a fizetésen is. Természetesen több fiatal keres pénzkereső munkát a nyári időszakban, hiszen, ahogy fentebb már ejtettem róla pár szót, az évközi lakhatást és a tanulmányaikat fedezni kell. Ez természetesen sokkal kevesebb szabadidőt tesz lehetővé az önkéntességnél, amit egyébként is, a résztvevők, egyfajta szabadságként fognak fel.

És valóban az. Úgy is kell betervezni, hogy a vállalt munka mellett, minél inkább részesei lehessünk az eseményeknek, mert a jó önkéntes foglalkoztató tudja, hogy elsősorban azért megyünk oda. A középiskolások ezen felül persze a kötelező 50 óra önkéntességet is letudhatják. És akkor még nem is szóltam a segítő önkéntességi munkákról, mint például amit a Magyar Vöröskereszt csinál, amikor nem csak a magunk szórakozására megy az önkéntesség, hanem ezekben az esetekben bizony karitatív célokra is.

Összefoglalva, mindannyian tudjuk, hogy másért, más céljaiért elsősorban pénzért tevékenykedünk, ez a társadalmi beállítottságunk, egyre inkább már fiatalon is. Azonban, ahogy a fent olvasható példák is jól mutatják, az önkéntesség is lehet jó alternatíva.

Ez lehet az utolsó őszi óraátállítás

Ez lehet az utolsó őszi óraátállítás, ha a nyári időszámítást választjuk. Az eddigi kellemetlen negyven éves gyakorlatnak hamarosan vége lehet. Bár a tudomány és az emberek nem egy véleményen vannak, a környező uniós tagállamokkal egy időzónába kerülhetünk. Az újdonságot jövő télen tapasztalhatjuk először, esténként tovább élvezhetjük a világosságot, ami jó hatással lehet egészségünkre, közérzetünkre.

Miért tanuljunk idegen nyelveket?

Vannak, akiknek könnyebben megy az idegennyelv tanulása, és vannak, akiknek kevésbé, de mindenkinek hasznára válik, még annak is, aki nem tervez külföldön tanulni vagy élni. Szerencsére számos előnye van a nyelvtanulásnak…

Aromaterápia gyógyító ereje

Az illóolajokat terápiás, gyógyító céllal is alkalmazzák: az ellazulás, pihenés, regenerálódás mellett egyes panaszok kezelése, megelőzése, kellemetlen, fájdalmas tünetek enyhítése is használják. Lássuk, melyik illóolaj, mire jó!

A húszas harmincasok telekocsival utaznak

Még ha a címben szereplő mondat így tételesen nem is igaz, tény, hogy például Szeged és Budapest között minden telekocsi betelik, sőt néha többen utaznának, mint ahány hely van. De mi ennek az oka, hogy elsősorban az aktív munkakorú népesség elpártolt a vonattól? Ráadásul nem ez az egyetlen változás az elmúlt évek telekocsis trendjében.

Hygge mint életfilozófia, avagy miért ilyen boldogok a dánok?

Köztudott, hogyha a Földön nem is, de Európában biztosan a dánok a legboldogabb emberek. Ha valaki találkozott dánnal tudhatja, ez nem légből kapott állítás. De mi a titok?