Menü

Frissesség kávé nélkül

Kávét kezdünk el kavargatni vagy energiaital után nyúlunk, netán a cukroszacskót zörgetjük, mikor elér bennünket a délutáni fáradtság, esetleg az ebéd utáni kajakómát, álmosságot próbáljuk egy kis csoki kibontásával kompenzálni? Ismerős szituáció?

A fáradtságunkat, ásításokkal kísért napközbeni elálmosodásunkat nem az energiaital fogja megoldani. Ha valamiért nem sikerült eleget aludni, az olykor előfordul bárkivel, azonban ha állandó a kimerültségérzés, fáradtság tünet, akkor nem a kávé és a csoki lesz a megoldás. Még, ha ideig óráig jól is esik és valóban azt az érzést kapjuk, hogy kicsit felpörget, valójában nem ez fog rajtunk segíteni.

A fáradtsággal koffein nélkül kell megküzdenünk, s máris eláruljuk hogyan!

Elsőként innunk kell több vizet. Nem a kávé oldja meg az álmosságunkat, hanem az elegendő alvás és a megfelelő mennyiségű víz. Nem kóla, nem energiaital. Víz!

Kevesebb csoki és süti!

Minden munkahelyen van, aki a nápolyis zacskót zörgeti, netán a csokit bontja előttünk és megkínál, de legyünk óvatosak az édességekkel és rendkívül mértéktartóak! Ebédnél és ebéd után kerüljük a cukros desszerteket, krémes süteményeket, kekszeket és csokikat és mindenféle finomított szénhidrátot, mert vércukorszint-ingadozást okoznak, ez pedig nagyon gyorsan fáradtságérzethez vezethet. Hús, zöldség, némi értékes szénhidrát, s mellé víz. Ez elég energiát ad a délutánhoz.

Mozgassuk át magunkat! Főleg, aki irodai munkát végez! Álljunk fel az asztaltól, lépcsőzzünk, menjünk mosdóba, egy nagyobb séta kíséretében, levegőzzünk 10 percet, menjünk egy kört az épületben.

Együnk több vasat! A túl sok kávé fogyasztása vashiányt, idővel a csontritkulást is okozhat, ezért a vasbevitelre figyelnünk kell.

Sötét színű leveles zöldek tartalmaznak sok vasat, hüvelyesek, magvak, ez mind nagyon jó vasforrás!

Ne hagyd ki a reggelit! A reggeli meghatározz az egész napi közérzetünket és ellát energiával. Aki nem reggelizik, egész nap nassol. Kezdjük a napot egy tápláló, bőséges és egészséges étkezéssel!

Természetesen nem kell búcsút inteni a koffeinnek, nem kell lemondani a kávé élvezetéről, én se tenném, de a koffeintartalmú italok mérséklésével hosszútávon rengeteg pozitív hatást tapasztalhatunk. Kezdetben talán furcsa lesz és kellemetlen tünetekkel jár, de a későbbiekben meglátjuk mennyivel jobb lesz a közérzetünk, s nem utolsó sorban ragyogóbb lesz a mosolyunk is, hiszen jól tudjuk, a koffeines italok, mint a kávé vagy a tea, nagymértékben felelőssé tehetők fogaink állapotának romlásáért.

Martinka Dia

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.