Frissesség kávé nélkül
- Dátum: 2020.08.25., 19:21
- Martinka Dia
- ásítás, csoki, csokoládé, cukroszacskó, elálmosodás, energia, energiaital, fáradtság, felpörget, finomított szénhidrát, fogak állapota., folyadékfogyasztás, hüvelyes, irodai munka, kávé, keksz, kimerültségérzés, koffeintartalom, kompenzál, leveles zöldség, magvak, mosoly, mozgás, reggeli, süti, tápláló, vas, vasforrás, víz
Kávét kezdünk el kavargatni vagy energiaital után nyúlunk, netán a cukroszacskót zörgetjük, mikor elér bennünket a délutáni fáradtság, esetleg az ebéd utáni kajakómát, álmosságot próbáljuk egy kis csoki kibontásával kompenzálni? Ismerős szituáció?
A fáradtságunkat, ásításokkal kísért napközbeni elálmosodásunkat nem az energiaital fogja megoldani. Ha valamiért nem sikerült eleget aludni, az olykor előfordul bárkivel, azonban ha állandó a kimerültségérzés, fáradtság tünet, akkor nem a kávé és a csoki lesz a megoldás. Még, ha ideig óráig jól is esik és valóban azt az érzést kapjuk, hogy kicsit felpörget, valójában nem ez fog rajtunk segíteni.

A fáradtsággal koffein nélkül kell megküzdenünk, s máris eláruljuk hogyan!
Elsőként innunk kell több vizet. Nem a kávé oldja meg az álmosságunkat, hanem az elegendő alvás és a megfelelő mennyiségű víz. Nem kóla, nem energiaital. Víz!
Kevesebb csoki és süti!
Minden munkahelyen van, aki a nápolyis zacskót zörgeti, netán a csokit bontja előttünk és megkínál, de legyünk óvatosak az édességekkel és rendkívül mértéktartóak! Ebédnél és ebéd után kerüljük a cukros desszerteket, krémes süteményeket, kekszeket és csokikat és mindenféle finomított szénhidrátot, mert vércukorszint-ingadozást okoznak, ez pedig nagyon gyorsan fáradtságérzethez vezethet. Hús, zöldség, némi értékes szénhidrát, s mellé víz. Ez elég energiát ad a délutánhoz.
Mozgassuk át magunkat! Főleg, aki irodai munkát végez! Álljunk fel az asztaltól, lépcsőzzünk, menjünk mosdóba, egy nagyobb séta kíséretében, levegőzzünk 10 percet, menjünk egy kört az épületben.
Együnk több vasat! A túl sok kávé fogyasztása vashiányt, idővel a csontritkulást is okozhat, ezért a vasbevitelre figyelnünk kell.

Sötét színű leveles zöldek tartalmaznak sok vasat, hüvelyesek, magvak, ez mind nagyon jó vasforrás!
Ne hagyd ki a reggelit! A reggeli meghatározz az egész napi közérzetünket és ellát energiával. Aki nem reggelizik, egész nap nassol. Kezdjük a napot egy tápláló, bőséges és egészséges étkezéssel!
Természetesen nem kell búcsút inteni a koffeinnek, nem kell lemondani a kávé élvezetéről, én se tenném, de a koffeintartalmú italok mérséklésével hosszútávon rengeteg pozitív hatást tapasztalhatunk. Kezdetben talán furcsa lesz és kellemetlen tünetekkel jár, de a későbbiekben meglátjuk mennyivel jobb lesz a közérzetünk, s nem utolsó sorban ragyogóbb lesz a mosolyunk is, hiszen jól tudjuk, a koffeines italok, mint a kávé vagy a tea, nagymértékben felelőssé tehetők fogaink állapotának romlásáért.
Martinka Dia
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.