Menü

Megoldásra vár a városi parkolási helyzet globálisan és országosan is

Egyre több autó, egyre nagyobb autók, kevés alternatív parkolóhely - Megoldásra vár a városi parkolási helyzet globálisan és országosan is

A világon, de Magyarország is egyre nagyobb probléma a városi parkolás. A világon egyre több az autó, ráadásul azok mérete is növekszik. Így tehát nem pusztán a gépkocsik száma, hanem azok mérete, ezáltal a kis parkolóhelyek mérete is egyre nagyobb gond, ráadásul a magyar lakosság még csak kis számban veszi igénybe az alternatív parkolási lehetőségeket. Ezek ellen több megoldással lehet próbálkozni.

Én kerékpárral közlekedem a városban, és ott is jól lehet látni, micsoda nehézségekbe ütközik a parkolási helyzet, nem csak Szegeden és Budapesten, hanem hazánk több városában is. Budapesten például a közlekedés egyik sarokkérdésévé vált a parkolási helyzet, és most szigorúan a parkolóhelyek számára és helyére gondolok. Már 2018-ban is probléma volt, hogy rengeteg autót helyeznek használatba országosan, de az idei hírek szerint is csak 2015 óta 14.000-el nőtt a nyilvántartott autók száma Szegeden.

A parkolóhely nem csupán azok száma miatt óriási probléma. Az autósoknak, talán joggal, azért nagyobb igényei vannak annál, sem hogy egy parkolóhelyet találjanak. Több közlekedési politikus és szakember rámutatott arra, hogy ugyanúgy lényeges például az is, hogy például árnyékot adó fa is legyen a közelben nyáron.

Ráadásul az autók mérete megnőtt az utóbbi években, így ezekkel körülményesebb, nehezebb a parkolás. Azon az elképzelésen Magyarországon ma biztosan kormány vagy önkormányzati vezetés bukna, ha a belvárosban úgynevezett dugódíjat vezetnének be, hiába vannak erre sikeres külföldi példák. Azt sem tartják néhányan elfogadhatatlannak, hogy nagyobb parkolási díjat szedjenek be a nagyobb autóktól, még ha ez elsőre diszkriminatívnak is hangzik. De látván Szegedet vagy Budapestet, tényleg igaz, hogy egyre több városi/utcai terepjárót látni, ami persze családoknak nagyszerű, ám bevásárláshoz talán egy kicsit nagy (sokszor lehet látni ugyanis, hogy például a családanya a bevásárlóközpontokba megy vele).

Mindezt pedig súlyosbítja a helyzet, hogy Magyarországon kevés a jól kiépített parkolóház vagy p+r parkoló. Ráadásul ezeket a lakosság gyakran nem veszi igénybe. A kényelmi szempont jelenleg még sok mindent felülír. Ráadásul, mint tudjuk, a parkolóhelyek hosszas keresése, amely manapság már az autósok életének mindennapi része, rendkívül környezetszennyező is. Éppen ezért kétségtelen, hogy a következő évek élhetőbb városai felé tett fontos lépés a parkolási helyzet globális megoldása, akár hasonló, akár gyökeresen ellenkező megoldásokkal.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.