Menü

Utazzunk Magyarországon a vírus helyzet alatt!

A mostani vírushelyzet nem teszi ugyan lehetővé, hogy 100%-os biztonsággal utazzunk külföldre barátainkkal, családunkkal, viszont van egy jó hírem! Nem kell teljesen lemondani a szép helyekről, hiszen itthon, Magyarországon is vannak mesés, lélegzetelállító tájak, amiket akár autóval, akár kerékpárral megjárhatunk.

Aki nagyon szeret kirándulni, barangolni, de nem akar sokat költeni utazásra, szállásra, az bizonyára járt már Magyarország népszerűbb kirándulóhelyein: a Bakonyban, az Északi-középhegységben: a Mátrában és a Bükkben.

A koronavírus miatti korlátozások most a külföldre vágyókat is a magyarországi tájakra csábíthatják. Végre felfedezhetik azok is a mesés belföldi környezetet, akik eddig csak tengerparton vagy épp 2000 méter felett érezték jól magukat útlevéllel a kezükben.

Ha kirándulni vágysz, de a víztől sem akarsz távol lenni, akkor vedd célba a Badacsonyt, a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegyét, amely a Balaton két öble között magasodik. Így a túrázást egybe tudod kötni a strandolással, és az se lesz baj, ha kicsit elromlik az idő.

Ha érdekelnek a barlangok, az Aggteleki cseppkőbarlanghoz mindenképp látogass el, friss levegő, csodaszép cseppkövek és kellemes zene fogad a barlangban! A tapolcai tavasbarlangban is nagy élmény csónakázni, de emellett a város gyönyörű látnivalói is várnak.

Ha kerékpárral tervezel hosszabb utat, akkor a Balatont mindenképp tekerd körbe, ha még nem tetted meg. Jó fizikummal és kitartással, akár egy nap alatt meg tudod tenni az utat. (Viszont, ha nem vagy egy Tour de France biciklista, azt ajánlom, hogy mindenképp szállj meg legalább egy napot, de túl sok holmit ne vigyél magaddal, mert csak nehezebb lesz tekerni.) Biciklizés közben gyönyörködhetsz a tóban, az északi parton a Badacsonyban, a délin meg másban, de azért az utat sem árt figyelni, nehogy a kórházba is ellátogass.

Magyarország legmélyebb tavához is érdemes ellátogatni, a Rudabányán található bányatóhoz. Legnagyobb mélysége kb. 60 méter, ezzel elnyerte Magyarország legmélyebb állóvize címet. A különleges adottságokkal rendelkező tavat körbejárva felmerülhet bennünk a kérdés, hogy tényleg Magyarországon járunk-e.

A látványvilág inkább egy trópusi szigethez vagy egy mediterrán tengerparthoz hasonló, mint egy belföldi állóvízhez. Azonban fürdeni sajnos nem lehet benne mélysége és a víz alatti sziklák miatt, de a látvány mindenképp megér egy hosszú hétvégi kiruccanást a családdal. Egy esküvői fotózáshoz is kitűnő választás ez a helyszín.

Tehát ez a vírushelyzet most kitűnő ahhoz, hogy itt belföldön járjuk körbe a nevezetességeket, és itthon fedezzük fel a mesés tájakat külföld helyett. Pénztárcabarát és utazni sem kell annyit.

Liszli Kornélia

Aromaterápia gyógyító ereje

Az illóolajokat terápiás, gyógyító céllal is alkalmazzák: az ellazulás, pihenés, regenerálódás mellett egyes panaszok kezelése, megelőzése, kellemetlen, fájdalmas tünetek enyhítése is használják. Lássuk, melyik illóolaj, mire jó!

A húszas harmincasok telekocsival utaznak

Még ha a címben szereplő mondat így tételesen nem is igaz, tény, hogy például Szeged és Budapest között minden telekocsi betelik, sőt néha többen utaznának, mint ahány hely van. De mi ennek az oka, hogy elsősorban az aktív munkakorú népesség elpártolt a vonattól? Ráadásul nem ez az egyetlen változás az elmúlt évek telekocsis trendjében.

Hygge mint életfilozófia, avagy miért ilyen boldogok a dánok?

Köztudott, hogyha a Földön nem is, de Európában biztosan a dánok a legboldogabb emberek. Ha valaki találkozott dánnal tudhatja, ez nem légből kapott állítás. De mi a titok?

Egy jó séta?

Nemcsak a gyönyörű, napsütéses ősz miatt, hanem bármely évszakban, télen-nyáron, tavasszal-ősszel, mindig kikapcsolja az embert. Kiszellőzteti a fejünket, átmozgatja a testünket. Akár egyedül, ha épp úgy a legjobb, akár hű társunkkal egy kutyussal, akár a családdal, barátokkal, akár testedzés gyanánt. Egy kis táska kell hozzá maximum. Mehetünk?

Magyarországon már hamarabb kezdődnek a bulik

Nem tudom, hogy hazánkban a szórakozóhelyeknek és vendéglátó egységek 23 órakor történő bezárása vajon helyes lépés-e vagy sem. Ez talán már végzetesen nehéz helyzetbe hozhatja a vállalkozásokat és sokan veszíthetik el megélhetésüket is, másrészt viszont a valódi szakemberek a várható magas fertőzésszámra figyelmeztetnek. Éppen ezért kérdéses az a megoldás is, amit a helyek a bevételeik maximalizálására találtak ki.