Menü

Magyarországon már hamarabb kezdődnek a bulik

Nem tudom, hogy hazánkban a szórakozóhelyeknek és vendéglátó egységek 23 órakor történő bezárása vajon helyes lépés-e vagy sem. Ez talán már végzetesen nehéz helyzetbe hozhatja a vállalkozásokat és sokan veszíthetik el megélhetésüket is, másrészt viszont a valódi szakemberek a várható magas fertőzésszámra figyelmeztetnek. Éppen ezért kérdéses az a megoldás is, amit a helyek a bevételeik maximalizálására találtak ki.

Már az elejétől kíváncsi voltam arra, hogy a szórakozóhely-tulajdonosok vajon megpróbálják-e kicselezni az őket 23 órakor bezárásra ítélő jogszabályt. Nem is kellett sokat várni a válaszra: természetesen igen. Ha a kérdést a kevésbé komoly oldaláról akarnám megfogni, akkor feleleveníteném, hogy egyébként is jelentek már meg vélemények, cikkek arról, hogy egyéb iránt a nappali buliknak igenis megvannak az előnyei. Kialhatja az ember magát reggelig, és nem kell feltétlen délben felkelnie, esetleg tömegközlekedéssel is hazamehet, nem kell gyalogolni vagy taxira várni. Nappal esetleg jobban visszafogja magát, mint az éj rejtegető sötétjében, szóval akadnak itt előnyök szépen. Volt is néhány ismerősöm, akivel korábban, még jóval járvány előtt, beszélgettem erről, és noha egy páran el sem tudták képzelni, hogy egy buli elkezdődhetne hétvégén éjfél előtt, ám azért ennek a megoldásnak is voltak támogatói. És itt most nem arra gondolok, hogy a szülők vagy a nagyszülők nagyon is helyeselték volna ezt, hanem hogy a huszonévesek között voltak ilyenek.

Ha azonban a jelenlegi vendéglátói döntéseket komolyabban szeretném szemügyre venni, akkor nehéz dolgom van. Mert munkál bennem a megértés is feléjük: az ott dolgozóknak valóban kell a munka, amit csak bevételekkel lehet elérni, ergo valahogy maximalizálni kell azokat. Ennek módja pedig jelenlegi állapotunk és ismereteink szerint a buli, még akkor is, ha annak maximális létszáma 500 fő. Szóval egyrészt ez érthető, másrészt viszont azért ennek a jogszabálynak, akár egyetértünk vele, akár nem, van egy elérni kívánt célja, tehát meghozatalának van egy oka. Ez pedig nem más, mint a nagyobb csoportosulások elkerülése, amit ez a vendéglátói megoldás pont, hogy szépen megkerül.

Mert azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy még a legóvatosabb szakemberek is az elkövetkezendő néhány hónapra a járvány felfutását várják, és már korántsem csak az idősek körében. Akik meg nem ennyire óvatosak, azok egyenesen vészjelzéseket adnak le már most. Emlékezzünk például arra, hány életerős sportoló kapja el a vírust, több esetben tünetekkel.

Én nem tudom, mi a helyes megoldás, és valóban fontos-e ezekben az időkben 500 fős bulikat tartani, ráadásul több esetben olyan helyeken, ahova sokkal többen egyébként sem férnének be. A jövőt nem látom, maximum annyiban, hogy a szórakozóhelyek úgy tűnik, tényleg megtalálták a délutáni és kora esti bulikat, mint megoldást a számukra problematikus jogszabályra.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?