Menü

Sokszor túltolják az amatőr futók

Az egyik legtöbb izomcsoportot átmozgató sportunk a futás, kétségtelenül az egyik legjobb mozgásforma, azonban kezdő amatőr futók túlnyomó többsége gyakran elköveti azt a hibát, hogy magával ragadja a hév és sérülésekkel, húzódásokkal végzi.

Fontos dolog szakember tanácsát kérni futáshoz, edzésterveket böngészni, sérülések okairól és fajtáiról tanulni, hogy ne kövessük el a leggyakoribb hibákat.

Sok hirtelen jött siker bizony sérülést eredményez, mely a futás befejezését is jelentheti.

Köztudottan fontos betartani a fokozatosság elvét, a távot lassan emelni, kéthetente 10%-kal, a tempót próbáljuk inkább alakítani, nem a távot hirtelen növelni.

Kezdők hibája, hogy túl sok edzésük lesz túl hamar.

Sok kezdő futónál fordul elő, hogy olyan lázba jön a futás adta sikerélménytől, hogy túl sokat fut viszonylag hamar. Különösen a kezdőknek ajánlott először sétával kezdeni, majd fokozatosan áttérni a futásra, a pihenőnapok betartása pedig az egyik legfontosabb feladat.

A bemelegítés és a nyújtás elengedhetetlen, jó, ha kéznél van otthon egy henger a regenerációhoz és az étrendkiegészítők, krémek, izomlazítók világáról is már sok cikk született oldalunkon.

A futók mindössze 20 százaléka járt már egyáltalán valamilyen sportorvosi, diagnosztikai vizsgálaton. Egy kutatás azt is alátámasztotta, hogy az amatőr futók kevesebb, mint fele veszi komolyan a bemelegítést és a nyújtást is csak 57%, emiatt aztán sok amatőr futó 50 éves kora felett valószínűleg kénytelen lesz más sportot választani a helytelen futótechnika miatt.

Sajnos elenyésző azok száma, akik tudatosan követnek edzésprogramot, vagy megkérdeznek szakembert a futótechnikájukról. Nem futnak tudatosan, a túledzésről is keveset tudnak. Gyakran többet futnak, mint amennyi a testüknek optimális lenne.

Az amatőr sportolók a bemelegítésre még csak-csak szánnak időt, de a nyújtás sokszor teljesen elmarad, vagy kevés időt szánnak, rá, nem veszik eléggé komolyan, ami pedig előbb-utóbb sérülésekhez vezethet.

A súlyosabb sérülések utáni felépülés sokáig eltart, hónapokig is! A szakember szerint az ilyen sérülések a helytelen futótechnikára vezethetőek vissza.

Sok kezdő futó elköveti azt a hibát, hogy nem megfelelő futócipőben fut, másoktól kér típusbeli tanácsot és más véleménye alapján vásárol magának is cipőt, netán szín alapján vásárol, ahelyett, hogy szakképzett eladó segítségét kérje egy futóboltban, ahol segítenek megállapítani a lábtípust vagy a futási stílust (normál, pronáló vagy szupináló), és az ahhoz legmegfelelőbb cipőt kiválasztani. Minden futócipőt 1000-1500 lefutott km után cserélni kell!

Rossz futótechnika, rosszul megválasztott lépésszám, nem megfelelő ruházat (túlöltözés), nem megfelelő futócipő, túledzés, helytelen kartartás, nem megfelelő folyadékbevitel, rossz étrend, ezek mind a kezdő futók hibái, persze sokan elkövettük és ez is a fejlődés része, de a cél mégis az, hogy minél tovább, minél nagyobb örömmel űzhessük ezt a sportot.

Martinka Dia

A kutyatartás előnyei

A kutyák társasága és szeretete számos egészségügyi és lelki előnnyel jár. Kíváncsi vagy mik is ezek? Akkor olvass tovább…

A bennünk élő gyermeki én nyomában

Mindannyiunkban lakozik egy gyermek, egy felnőtt és egy szülő, nem egy széthasadt személyiség leírását tartalmazza a mondat, hanem énünk különböző szintjeit, állapotait, melyeket más és más helyzetekben, vagy személyekkel szemben hívunk elő és mutatunk meg.

Mit mikor, avagy az ideális napirend

A szervezet működésének is megvan a maga ritmusa, s minden tevékenységnek megvan a maga ideje. Ekkor vagyunk a leghatékonyabbak abban, amit épp csinálunk. - ilyenkor tudjuk a legjobb hatásfokkal végezni az adott feladatot. Vajon milyen az ideális napirend?

Egészségmegőrzés távoktatás alatt

A vírus megelőzésének őszi szakaszában ismét elérkezett az az idő, amikor a világ államai korlátozásokat vezettek be. Ezek nagyban befolyásolják mindennapi életünket, ezáltal a mindennapi rutinunkra is rányomják a bélyegét.

Tanácsok kiégés megelőzésére

A kiégési szindróma (angol kifejezés, a burnout syndrome-ból) azt a tünetegyüttest jelöli, amely hosszú távú fokozott érzelmi megterhelés, kedvezőtlen stresszhatások következtében jön létre. Fizikai-érzelmi-mentális kimerüléssel jár, és elsősorban azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el, humán területen dolgoznak, vagy akiknek munkájukhoz az átlagosnál sokkal nagyobb mértékű empátiára vagy azonosulásra van szükségük.