Menü

Miért tanuljunk idegen nyelveket?

Vannak, akiknek könnyebben megy az idegennyelv tanulása, és vannak, akiknek kevésbé, de mindenkinek hasznára válik, még annak is, aki nem tervez külföldön tanulni vagy élni. Szerencsére számos előnye van a nyelvtanulásnak…

Manapság már szinte minden fejlettebb országban elvárás, hogy beszéljünk legalább egy idegen nyelvet, ami a legtöbb esetben az angol, de emellett sok helyen alapvetőnek számít a két idegennyelven való kommunikálás is.

Magyarországon az általános iskolákban a 4. évfolyamtól kötelező a nyelvoktatás, de több iskolában már 2. osztálytól elkezdik játékosan tanítani. Szerintem a 3. osztály lenne az ideális, mivel akkor már jól tudnak a saját anyanyelvükön írni és olvasni a gyerekek, és az is fontos, hogy azt tudják először magabiztosan használni.

Nézzük is meg, milyen előnyei vannak a nyelvtanulásnak, amellett, hogy elengedhetetlen diplomaszerzés és külföldi karrierépítés szempontjából…

Először is fejleszti és frissen tartja agyunkat. Kutatások bizonyítják, hogy olyan idegpályákat ingerel, amelyek használatával javul memóriánk, ezért idősebb korban is ajánlott és hasznos elkezdeni egy új nyelv tanulását. Fejleszti a logikai gondolkodásmódot és a kombinációs készséget is a nyelvtani szabályok helyes használatával. És persze a memóriánkat az új szavak megtanulásával.

Tehát agyunk egészségéhez is hozzájárul!

Továbbá külföldi utazásnál sokkal jobban ki lehet kapcsolódni, ha beszéled az adott ország nyelvét, vagy egy olyan nyelvet, amelyet sokan beszélnek ott. Ha vészhelyzet lenne, például egy baleset történne veled vagy egyik családtagoddal, barátoddal, akkor nem esnél pánikba (annyira), mert segítséget tudsz kérni és meg tudod magad értetni a helyiekkel. Valamint olcsóbban, és könnyebben foglalhatsz szállást is, és az éttermekben sem tudnak átvágni egy-egy drágább ajánlat felkínálásával.

Elengedhetetlen, hogy megismerkedj az adott ország kultúrájával, az ottani szokásokkal, ha a nyelvét tanulod. Köthetsz külföldi barátságokat, kapcsolatokat teremthetsz.

Ha szeretnél valaminek utánanézni az interneten, vagy több információt megtudni egy témáról, akkor sokkal több cikket, blogot, bejegyzést találsz angol nyelven mint magyarul.

Könyvolvasásnál is előny az idegennyelv tudása, mivel egy külföldi szerző könyvét eredetiben olvasva, fordítás nélkül, sokkal nagyobb élvezet, mint egy nem író által fordított könyvet olvasni. Lehet, hogy a történet ugyanaz marad, de az érzelmeket, a szerző gondolatait nem biztos, hogy át tudja adni egy lefordított könyv.

Tehát a nyelvtanulás jó hatással van mind az egészségünkre, mind a társasági életünkre. Valamint sikerélményt szerezhetünk magunknak azáltal, hogy megtanulunk egy vagy több idegen nyelvet. Ezt otthon is meg lehet tenni, önszorgalommal, kitartással, ráadásul emellett még szórakozva. Nézzünk filmeket idegen nyelven, idegen nyelvű felirattal! Töltsünk le egy nyelvtanulós alkalmazást a telefonunkra, és akár a buszon, villamoson is használhatjuk!

Jó nyelvtanulást, filmezést!

Liszli Kornélia

A megfelelő páratartalom nyomában

A levegőben lévő pára elől télen sem tudunk elbújni. Legyen értéke alacsony vagy magas. Néha nem is tudjuk mi van velünk. Ugyanakkor jelentős mértékben hat közérzetünkre, egészségünkre és a környezetünkre. Na de honnan tudjuk mikor mi a helyzet? Mit tehetünk, azon túl, hogy elviseljük? Mikor optimális a páratartalom környezetünkben?

A kutyatartás előnyei

A kutyák társasága és szeretete számos egészségügyi és lelki előnnyel jár. Kíváncsi vagy mik is ezek? Akkor olvass tovább…

Veszély az információáramlásban

Az álhírek és a pletykák legalább egyidősek a beszéd megjelenésével. Már mi is tapasztalhattuk, hogy egy-egy félrehalott szó mekkora gabalyodást tud okozni egy történet szálában. Ám az álhírek jelensége manapság veszélyesebb, mint bármikor máskor.

Hogyan hat az emberi szervezetre a rendszeres kólafogyasztás?

Szinte biztos, hogy már mindenki hallott arról, hogy milyen káros hatásai vannak a kólának. Manapság mégis többet fogyasztunk belőle, mint valaha, szinte minden háztartásban egy héten, elfogy legalább 2-3 üveggel. Azokra a kérdésre kerestem a választ, hogy mennyire káros a kóla, hogyan hat az emberi szervezetre és ha tudjuk, hogy káros miért isszuk meg?

A bennünk élő gyermeki én nyomában

Mindannyiunkban lakozik egy gyermek, egy felnőtt és egy szülő, nem egy széthasadt személyiség leírását tartalmazza a mondat, hanem énünk különböző szintjeit, állapotait, melyeket más és más helyzetekben, vagy személyekkel szemben hívunk elő és mutatunk meg.