Menü

Tippek a stroke megelőzéséhez

Az egyik legfontosabb dolog, amit a stroke kockázatának csökkentése érdekében megtehet, a vérnyomás 140/90 határértékek alatt tartása.

Ha Önnek volt már korábban stroke-ja, akkor a vérnyomás csökkentése megakadályozhatja egy későbbi stroke kialakulásának esélyét. A rendszeres mozgás, a stressz megfelelő kezelése, az egészséges testtömeg megtartása, a nátrium bevitel és az alkoholfogyasztás mérséklése mind hozzájárulhat a hipertónia megelőzéséhez, illetve kezeléséhez. Az életviteli változásokon túl, orvosa gyógyszeres kezelést javasolhat a hipertónia kezelésére.

Agybarát diéta

Naponta többször fogyasszon zöldséget vagy gyümölcsöt, amely különböző tápanyagokat, vitaminokat tartalmaz, többek között káliumot, folsavat, antioxidánsokat!

Egyen rostban gazdag ételeket, például babot és zabpelyhet!

Egyen kalciumban gazdag ételeket!

Egyen szója termékeket (például miso, tofu, szójatej), amelyek mind csökkentik az LDL, és növelik a HDL koleszterinszintet!

Egyen omega-3 zsírsavban gazdag ételeket, például tengeri halakat, illetve az édesvízi halak közül a busát.

Az elhízás magas vérnyomáshoz és cukorbetegséghez vezethet (különösen a hasra korlátozódó). Már 5 kg leadása is jelentősen csökkentheti vérnyomását, és javíthatja a koleszterinszintet. Fogyasszon kevesebb koleszterint (bármely állati eredetű élelmiszer, különösen a zsírosak) és telített zsírt (mennél szilárdabb egy zsiradék, annál telítettebb), ezáltal lassítani lehet az érelmeszesedést. Ha nem tudja pusztán az étrendi megszorítások segítségével csökkenteni koleszterinszintjét, orvosa koleszterinszint csökkentő gyógyszereket javasolhat.

Az aerob mozgásformák (azok, amelyek emelik a szívfrekvenciát és a légzésszámot) csökkentik a stroke rizikóját. Egészséges táplálkozással és rendszeres sportolással befolyásolhatóak (esetleg kiiktathatóak) azok a betegségek, amelyek növelik a stroke kialakulásának esélyét. A stroke kialakulásának kockázatát növelheti többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás és a magas koleszterinszint is. A rizikótényezők kialakulására a mozgás hosszú távú hatásában csökkenti a vérnyomást, növeli a HDL koleszterinszintet ("védő" koleszterin), javítja az erek és a szív egészségi állapotát. Hozzájárul továbbá, hogy fogyjon, cukorbetegségét karbantartsa és csökkentse a stresszt. Alakítson ki egy napi 30 percből álló rendszeres mozgástervet, pl. gyalogoljon, kocogjon, ússzon vagy biciklizzen a hét legalább 5 napján.

Az alkohol a stroke rizikófaktora és a stroke megelőzését is szolgálhatja. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás növeli a magas vérnyomást és a stroke kockázatát. Azonban kis mennyiségű száraz vörösbor fogyasztása emelheti a HDL koleszterin szintet, és csökkenti a vér alvadékonyságát.

Így előzhetik meg a nők az agyvérzést!

A magas vérnyomással (160/110 higanymilliméter felett) küzdő terhes nőknek minden esetben ajánlott a gyógyszerszedés.

A fogamzásgátló szedésének megkezdése előtt minden esetben ajánlott a magas vérnyomás szűrése.

A migréntől szenvedő nők esetében ajánlott a dohányzásról való leszokás.

A 75 év feletti nők esetében ajánlott kardiológiai kivizsgálás a pitvarfibrilláció felismerésére és kezelésére.

Szerző: Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.