Menü

Kézfertőtlenítésen innen és túl

Ebben az évben nemcsak a szótárunk, de az eszköztárunk is fejlődik. A kézmosás nem új dolog, viszont jobban oda kell figyelnünk rá, mint valaha. Az alkoholos kézfertőtlenítő sem olyan, amiről korábban nem hallottunk volna, de az utóbbi fél év során a pandémia hatására igen felértékelődött nem csak a szerepe, hanem az ára is. Nem bizonyított, hogy hatékonyabb lenne a kézmosásnál. Ugyanakkor miben rejlik a csírátlanító hatás? Mire kell figyelni és mire használható még?

A kézmosás világnapja 2008-tól kezdve október 15. az UNICEF kezdeményezésére. Viszont Semmelweis Ignácnak „ az anyák megmentőjének” köszönhetően lassan kétszáz éve tudjuk, hogy mennyire fontos a kéz higiéniája. A különböző kézfertőtlenítő termékek pedig sokunk számára nem ismeretlenek. Hiszen akár a mindennapokban, de főleg utazáskor, vagy olyan helyen, ahol nincs lehetőség kézmosásra, akkor jó megoldást jelentett korábban is. A mai realitásban használata pedig kulcsfontosságú az ételkészítéstől, a gyermekgondozáson, a kisállattartáson túl, az illemhelyekig, illetve a koronavírus elleni védelem kapcsán, hogy csak néhány területet említsek.

A jó termék nem feltétlenül szín tiszta alkohol, inkább vizes oldatként, gélként kerül a boltok polcaira. Az anyag etanolként ismeretes, 70%-os már megfelelő csírátlanító hatással rendelkezik, de ettől magasabb töménységű is lehet. A biocid hatás pedig úgy működik, hogy az etanol ugye vizet is tartalmaz, ami közvetítő közegként működik a mikroorganizmusok tekintetében. Ilyen módon lassítja a párolgást, így növekszik az adott felülettel való érintkezési idő. Így az anyag hatékony, megbontja a kórokozók burkolatát és kicsapja fehérjéiket, működésképtelenné téve őket.

A szakemberek szerint nem bizonyított, hogy ez hatásosabb lenne a kézmosásnál, ami szerintem bőven jó. Viszont az is hozzátartozik, alaposak legyünk, így minden esetben gondoskodnunk kell a száradásról is. Ezzel teljes a folyamat. Tapasztalatom szerint, ha a kézfertőtlenítő például gél állagú és ezt eloszlatjuk a kezeken, akkor viszonylag hamar megszárad, úgy evvel szerintem nincs is gond.

Nem úgy mint kézmosás esetében papírtörlőt kell használjunk, ha lehetséges. Ugyanis például, ha a közületi illemhelyeken lévő meleg levegős kézszárítót használjuk, akkor előfordulhat, hogy a szerkezet visszafújhatja a helyiség levegőjében található bacilusokat a még nedves kezünkre.

Ha pedig megnézzük a termékünk csomagolását, akkor a biztonsági utasításokon túl az is szerepel rajta, hogy antimikrobiális spektrumú, tehát baktériumok, vírusok és gombák ellen bevethető.

Ugyanakkor környezetkutatói tanulmányaim során laboratóriumban, úgy tapasztaltam, hogy csírátlanítást két alapvető módon végeznek. Az egyik az alkoholos fertőtlenítés, a másik meg a tűz. Nyilván esetünkben utóbbi eljárás nem jöhet szóba, viszont ez alapján úgy vélem előbb módszer elég hatásos.

S ha már ott tartunk, hogy kéz, akkor a lábunkról se feledkezzünk meg, környezetünk hálás lesz érte. Továbbá néhány kritikus helyen például hajlatokban a testszagot okozó baktériumok és gombák ellen is hatásos lehet. Ha pedig mondjuk más nincs kéznél éppen, akkor apróbb sebek fertőtlenítésére is gyors segítség lehet.

Ha tovább megyünk ott vannak használati tárgyaink például a billentyűzetek, egerek, távirányítók, okostelefon, toll. Ezek áttörlésére is használható az alkoholos fertőtlenítő. Itt érdemes a legközelebbi használatú tárgyakra koncentrálni. A többire olcsóbb és környezettudatos szerek is megfelelnek.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, a kezek higiéniájának fontosságát. Erre a kézmosás mellett megfelel az alkoholos kézfertőtlenítő is, mely legalább annyira hatékony. A mostani rendkívüli helyzeten túl, számos szituációban hasznos. Ezen túl pedig közvetlen használati tárgyaink és akár lábunk vagy apróbb sebek fertőtlenítésére bevethetjük. Ha pedig sem szappan, sem kézfertőtlenítő nem áll rendelkezésre, helyette hamu is használható kézmosáshoz. Jó egészséget! Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Vörös Sándor

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.