Menü

Kézfertőtlenítésen innen és túl

Ebben az évben nemcsak a szótárunk, de az eszköztárunk is fejlődik. A kézmosás nem új dolog, viszont jobban oda kell figyelnünk rá, mint valaha. Az alkoholos kézfertőtlenítő sem olyan, amiről korábban nem hallottunk volna, de az utóbbi fél év során a pandémia hatására igen felértékelődött nem csak a szerepe, hanem az ára is. Nem bizonyított, hogy hatékonyabb lenne a kézmosásnál. Ugyanakkor miben rejlik a csírátlanító hatás? Mire kell figyelni és mire használható még?

A kézmosás világnapja 2008-tól kezdve október 15. az UNICEF kezdeményezésére. Viszont Semmelweis Ignácnak „ az anyák megmentőjének” köszönhetően lassan kétszáz éve tudjuk, hogy mennyire fontos a kéz higiéniája. A különböző kézfertőtlenítő termékek pedig sokunk számára nem ismeretlenek. Hiszen akár a mindennapokban, de főleg utazáskor, vagy olyan helyen, ahol nincs lehetőség kézmosásra, akkor jó megoldást jelentett korábban is. A mai realitásban használata pedig kulcsfontosságú az ételkészítéstől, a gyermekgondozáson, a kisállattartáson túl, az illemhelyekig, illetve a koronavírus elleni védelem kapcsán, hogy csak néhány területet említsek.

A jó termék nem feltétlenül szín tiszta alkohol, inkább vizes oldatként, gélként kerül a boltok polcaira. Az anyag etanolként ismeretes, 70%-os már megfelelő csírátlanító hatással rendelkezik, de ettől magasabb töménységű is lehet. A biocid hatás pedig úgy működik, hogy az etanol ugye vizet is tartalmaz, ami közvetítő közegként működik a mikroorganizmusok tekintetében. Ilyen módon lassítja a párolgást, így növekszik az adott felülettel való érintkezési idő. Így az anyag hatékony, megbontja a kórokozók burkolatát és kicsapja fehérjéiket, működésképtelenné téve őket.

A szakemberek szerint nem bizonyított, hogy ez hatásosabb lenne a kézmosásnál, ami szerintem bőven jó. Viszont az is hozzátartozik, alaposak legyünk, így minden esetben gondoskodnunk kell a száradásról is. Ezzel teljes a folyamat. Tapasztalatom szerint, ha a kézfertőtlenítő például gél állagú és ezt eloszlatjuk a kezeken, akkor viszonylag hamar megszárad, úgy evvel szerintem nincs is gond.

Nem úgy mint kézmosás esetében papírtörlőt kell használjunk, ha lehetséges. Ugyanis például, ha a közületi illemhelyeken lévő meleg levegős kézszárítót használjuk, akkor előfordulhat, hogy a szerkezet visszafújhatja a helyiség levegőjében található bacilusokat a még nedves kezünkre.

Ha pedig megnézzük a termékünk csomagolását, akkor a biztonsági utasításokon túl az is szerepel rajta, hogy antimikrobiális spektrumú, tehát baktériumok, vírusok és gombák ellen bevethető.

Ugyanakkor környezetkutatói tanulmányaim során laboratóriumban, úgy tapasztaltam, hogy csírátlanítást két alapvető módon végeznek. Az egyik az alkoholos fertőtlenítés, a másik meg a tűz. Nyilván esetünkben utóbbi eljárás nem jöhet szóba, viszont ez alapján úgy vélem előbb módszer elég hatásos.

S ha már ott tartunk, hogy kéz, akkor a lábunkról se feledkezzünk meg, környezetünk hálás lesz érte. Továbbá néhány kritikus helyen például hajlatokban a testszagot okozó baktériumok és gombák ellen is hatásos lehet. Ha pedig mondjuk más nincs kéznél éppen, akkor apróbb sebek fertőtlenítésére is gyors segítség lehet.

Ha tovább megyünk ott vannak használati tárgyaink például a billentyűzetek, egerek, távirányítók, okostelefon, toll. Ezek áttörlésére is használható az alkoholos fertőtlenítő. Itt érdemes a legközelebbi használatú tárgyakra koncentrálni. A többire olcsóbb és környezettudatos szerek is megfelelnek.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, a kezek higiéniájának fontosságát. Erre a kézmosás mellett megfelel az alkoholos kézfertőtlenítő is, mely legalább annyira hatékony. A mostani rendkívüli helyzeten túl, számos szituációban hasznos. Ezen túl pedig közvetlen használati tárgyaink és akár lábunk vagy apróbb sebek fertőtlenítésére bevethetjük. Ha pedig sem szappan, sem kézfertőtlenítő nem áll rendelkezésre, helyette hamu is használható kézmosáshoz. Jó egészséget! Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Vörös Sándor

Talán mégis allergia?

Az allergiával kapcsolatos tévhitek között az egyik leggyakoribb, hogy ha valaki nem allergiás, akkor már nem is lehet. Sajnos az allergia életünk során bármikor kialakulhat, illetve nagyon változatos tünetek jellemzik.

Holisztikus szemlélet a pajzsmirigybetegség kezelésében

A holisztikus szemlélet lényege, hogy ne csak a tüneteket gyógyítsuk, ne azokat akarjuk megszüntetni gyógyszeres kezeléssel, hanem az igazi okot tárjuk fel.

Védőoltás kisokos

Mostanában nagyon megosztó véleményeket lehet hallani a védőoltásokkal kapcsolatban. Talán csak a jelenlegi helyzet, talán csak a megfelelő tájékoztatás hiánya, de egyre többen gondolnak rá úgy, mintha ez egy rossz dolog lenne. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a védőoltásokkal kapcsolatban.

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!