Menü

A tojás jótékony hatásai

A tojásban számos hasznos tápanyag található meg. Kiemelkedő a D-vitamin tartalma, de van benne B12, B6, A- és E-vitamin valamint folsav, az ásványi anyagok közül pedig vas, cink, kalcium és kálium mellett antioxidáns hatású szelén (a hasznos tápanyagok mennyisége természetesen függ a tyúkok tartási körülményétől és takarmányozásától is).

Egy közepes tojás körülbelül 200 mg koleszterint tartalmaz, ami szinte kizárólag a sárgájában található meg.

Mit tud a tojás?

Ismert tény, hogy a magasabb fehérjetartalmú ételek fokozzák a jóllakottságérzést. Kutatók ezért azt vizsgálták, hogy a tojásfogyasztás befolyásolja-e az energiabevitelünket, és úgy találták, hogy akik tojást reggeliznek, általában kevesebb energiát visznek be a nap további részében. Arra is rámutattak, hogy a fogyókúrázóknál hasznos lehet tojást vagy abból készült ételt reggelizni, mivel az azonos kalóriatartalmú étrendekhez hasonlítva hosszabb távon (legalább nyolc hét) több felesleges súlyt adhatnak le.

A tojásról számokban

Az átlagos tyúktojás 60 grammot nyom, aminek a héj körülbelül a 11, a fehérje az 58, a sárgája pedig a 31 százalékát teszi ki. A tojásfehérjének igazából csak a tizede az igazi fehérje, a többit víz alkotja, míg a tojássárgájának már csak a fele víz, a többi nagyrészt (30 százalékban) zsír, egyötöd részben pedig fehérje. A tojásban darabonként körülbelül 5,4 gramm fehérje és 4,8 gramm zsír található, ami 68 kcal, azaz 286 kJ energiát jelent - persze mindez függ a méretétől is.

Mivel gazdag Omega-3 zsírsavakban, kolinban, lecithinben és B12 és D-vitaminban, a tojás kiváló étel az agy karbantartásához. A kolin egy alapvető tápanyag, amely fontos szerepet játszik több anyagcsere folyamatban, valamint ingerületátvivő anyagként is működik. Javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.

A B12-vitamin is fontos az agy megfelelő működéséhez és a vérképzéshez. Kutatások kimutatták, hogy a hiánya agysorvadáshoz vezethet, amely az Alzheimer-kór és az elmezavar előfutára.

A tojás jó lutein- és zeaxantin-forrás. Ezek a karotinoidok hatékonyan védnek a sárgafolt sorvadás és a hályogok kialakulása ellen.

Ezeknek a vegyületeknek az antioxidáns hatásai erősítik a retinát és védik a szemet a nap UV-sugárzásától. Lutein található a leveles zöldségekben is, de a kutatók szerint a szervezet jobban felszívja a tojásból.

Javít a közérzeten

A tojás a magas B12-vitamin-tartalmának köszönhetően javít a hangulaton és féken tartja a stresszt. A többi B-vitamin, amely a tojásban található, szintén segít a szellem frissen tartásában. Ráadásul a tojássárgájában lecitin is van, amely stabilizálja a közérzetet. Sokan úgy tartják, a tojás segít a depresszió kezelésében is a benne található sok metionin és cisztein miatt. Érdekes módon a rántottát tartják az egyik legjobb hangulatjavító ételnek.

Tisztítja az arcbőrt

A tojásfehérjét arcpakolásként is használhatjuk, hogy felszívja a bőrben található felesleges olajat, feszesebbé tegye a bőrt és összehúzza a pórusokat. Segít a pattanások kezelésében és a bőrhibák gyógyításában is. Keverjünk fel egy tojásfehérjét, kenjük be vele az arcunkat és fedjük le papírzsebkendőkkel! Hagyjuk a bőrön 10-20 percig, majd távolítsuk el a zsebkendőket és mossuk le langyos vízzel a maradék tojást!

A várandós és a szoptató nők számára napi két tojás majdnem a napi ajánlott bevitel felét biztosítja – de vigyázzunk, hogy ne fogyasszunk nyers vagy félig átsült tojást!

Szerző: Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.