Menü

A tojás jótékony hatásai

A tojásban számos hasznos tápanyag található meg. Kiemelkedő a D-vitamin tartalma, de van benne B12, B6, A- és E-vitamin valamint folsav, az ásványi anyagok közül pedig vas, cink, kalcium és kálium mellett antioxidáns hatású szelén (a hasznos tápanyagok mennyisége természetesen függ a tyúkok tartási körülményétől és takarmányozásától is).

Egy közepes tojás körülbelül 200 mg koleszterint tartalmaz, ami szinte kizárólag a sárgájában található meg.

Mit tud a tojás?

Ismert tény, hogy a magasabb fehérjetartalmú ételek fokozzák a jóllakottságérzést. Kutatók ezért azt vizsgálták, hogy a tojásfogyasztás befolyásolja-e az energiabevitelünket, és úgy találták, hogy akik tojást reggeliznek, általában kevesebb energiát visznek be a nap további részében. Arra is rámutattak, hogy a fogyókúrázóknál hasznos lehet tojást vagy abból készült ételt reggelizni, mivel az azonos kalóriatartalmú étrendekhez hasonlítva hosszabb távon (legalább nyolc hét) több felesleges súlyt adhatnak le.

A tojásról számokban

Az átlagos tyúktojás 60 grammot nyom, aminek a héj körülbelül a 11, a fehérje az 58, a sárgája pedig a 31 százalékát teszi ki. A tojásfehérjének igazából csak a tizede az igazi fehérje, a többit víz alkotja, míg a tojássárgájának már csak a fele víz, a többi nagyrészt (30 százalékban) zsír, egyötöd részben pedig fehérje. A tojásban darabonként körülbelül 5,4 gramm fehérje és 4,8 gramm zsír található, ami 68 kcal, azaz 286 kJ energiát jelent - persze mindez függ a méretétől is.

Mivel gazdag Omega-3 zsírsavakban, kolinban, lecithinben és B12 és D-vitaminban, a tojás kiváló étel az agy karbantartásához. A kolin egy alapvető tápanyag, amely fontos szerepet játszik több anyagcsere folyamatban, valamint ingerületátvivő anyagként is működik. Javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.

A B12-vitamin is fontos az agy megfelelő működéséhez és a vérképzéshez. Kutatások kimutatták, hogy a hiánya agysorvadáshoz vezethet, amely az Alzheimer-kór és az elmezavar előfutára.

A tojás jó lutein- és zeaxantin-forrás. Ezek a karotinoidok hatékonyan védnek a sárgafolt sorvadás és a hályogok kialakulása ellen.

Ezeknek a vegyületeknek az antioxidáns hatásai erősítik a retinát és védik a szemet a nap UV-sugárzásától. Lutein található a leveles zöldségekben is, de a kutatók szerint a szervezet jobban felszívja a tojásból.

Javít a közérzeten

A tojás a magas B12-vitamin-tartalmának köszönhetően javít a hangulaton és féken tartja a stresszt. A többi B-vitamin, amely a tojásban található, szintén segít a szellem frissen tartásában. Ráadásul a tojássárgájában lecitin is van, amely stabilizálja a közérzetet. Sokan úgy tartják, a tojás segít a depresszió kezelésében is a benne található sok metionin és cisztein miatt. Érdekes módon a rántottát tartják az egyik legjobb hangulatjavító ételnek.

Tisztítja az arcbőrt

A tojásfehérjét arcpakolásként is használhatjuk, hogy felszívja a bőrben található felesleges olajat, feszesebbé tegye a bőrt és összehúzza a pórusokat. Segít a pattanások kezelésében és a bőrhibák gyógyításában is. Keverjünk fel egy tojásfehérjét, kenjük be vele az arcunkat és fedjük le papírzsebkendőkkel! Hagyjuk a bőrön 10-20 percig, majd távolítsuk el a zsebkendőket és mossuk le langyos vízzel a maradék tojást!

A várandós és a szoptató nők számára napi két tojás majdnem a napi ajánlott bevitel felét biztosítja – de vigyázzunk, hogy ne fogyasszunk nyers vagy félig átsült tojást!

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.