Menü

Tél? – akkor sütik

Ha tél, akkor sok embernek először is a hideg, fagyos napok jutnak eszébe, amiken legszívesebben csak filmet néznének és lustálkodnának. Aztán ott a karácsony, az ajándékok, utána a szilveszter… Abba bele se gondolunk, hogy akár egy új hobbiba is belekezdhetünk: a sütésbe.

2 hét és itt a december. Ez az a hónap, ami itt Magyarországon legfőképp a karácsonyról és az azt megelőző készülődésről szól. Hangulatos karácsonyi vásárok (amik idén sajnos elmaradnak a vírus miatt), ajándék készítés, vásárlás, bejgli és mézeskalács sütés.

Ám sok gyerek és néhány felnőtt sem igazán szereti a mákkal vagy dióval töltött bejglik ízét, mert valljuk be, nem ez a legfinomabb édesség a világon, és elég könnyen el is lehet rontani… Sokan csak a hagyomány miatt sütik (vagy veszik) ezt a téli ünnepekkor.

A mézeskalács sütés egy nagyon jó családi program lehet, amibe a kisebb gyerekek is be tudnak kapcsolódni. A díszítés minden korosztálynak élvezetes, és itt egyben kiélhetjük kreativitásunk is.

Viszont van egy csomó más téli süti recept is, amelyek kevésbé elterjedtek, de érdemes őket kipróbálni, hogy feldobjuk velük az ünnepeket…

Íme itt az első, egy nagyon csokis, csokitorta recept, ami egy kicsit bonyolultabb mint a mézeskalács, de megéri kipróbálni. (Plusz jó hír, hogy hidegben a csokoládé kitűnően felmelegít.)

Hozzávalók:

35 dkg BOCI étcsokoládé

13 dkg cukor

15 dkg vaj kockákra vágva

5 tojás fehérje

5 tojás sárgája

5 dkg liszt

csipet só

Kakaópor, és porcukor a díszítéshez.

Folyamatos keverés mellett, vízgőz fölött olvaszd fel a csokit a vajjal és a cukorral. Mikor homogén masszává összeállt, vedd le a gőzről, és tedd félre hűlni.

Mikor langyosra hűlt, egyesével keverd hozzá a tojások sárgáját, majd szitáld a masszába a lisztet is.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd közepes keménységű habbá, majd óvatosan keverd a csokimasszába.

Az egész „tésztát” töltsd egy 25 cm átmérőjű, vajjal kikent tortaformába, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 40-45 percig.

Ha megsült, akkor a tetejét hintsd meg porcukorral és kínálj hozzá tejszínhabot!

A másik egy extra puha, cukormentes almás muffin recept teljes kiőrlésű tönkölylisztből. Aki diétázik, annak inkább ezt ajánlom.

Hozzávalók:

2 bögre teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt

1 csomag sütőpor

2 csipet só

5 kis db alma

1 teáskanál fahéj

2 db tojás

60 g édesítőszer

200 ml habtejszín

125 ml napraforgó olaj

1 dl tej

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük.

A lereszelt almát összekeverjük a fahéjjal, majd félretesszük.

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd ezt is félretesszük.

A tejszínből habot verünk, félretesszük.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket robotgéppel kemény habbá verjük.

A sárgájákat az édesítővel habosra keverjük, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat.

A tojássárgájás keverékhez hozzákeverjük sorban az almát, majd a tejszínhabot.

Ezután óvatosán hozzáadjuk a tojásfehérjehabot is, figyelve ara, hogy ne törjön össze.

A tésztához adjuk a lisztes keveréket is, legvégül pedig a tejet, és az egészet homogénre keverjük.

Muffintepsibe papír alátéteket teszünk, majd ezekbe adagoljuk a kész masszát, kb. az egyes formák 3/4 részéig.

Légkeverésen 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e a muffinok. Jó étvágyat!

Élvezzük a pihenést, az otthon melegét, a lustálkodást a téli hónapok alatt, de azért sütni se felejtsünk el…

Kellemes készülődést, és örömteli, vidám sütést (ne csak bejgli) kívánok mindenkinek!

Liszli Kornélia

Almás téli finomságok

Az almás ételeknek se szeri, se száma. Fogyaszthatjuk nyersen, de főzhetünk belőle kompótot és számtalan süti alapanyaga is lehet. A klasszikus almás pite mellett rengetegféle süteményt készíthetünk almából.

Őszi vitaminbombák

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működhessen, szükséges a helyes táplálkozás. A vitaminok és az ásványi anyagok bevitele alap, még akkor is, ha nem szeretjük a zöldségeket és gyümölcsöket sem szívesen eszünk.

Ellenállhatatlan mákos édességek

Sokan a mákra csak sütemény töltelékként gondolnak, esetleg az jut eszükbe, hogy néhány fajta pékáru tetejét megszórják vele. Pedig ezek az apró, fekete magocskák nagyon egészségesek, ezért mákot is érdemes rendszeresen fogyasztani.


A fermentálásról

A fermentálás, a fermentált zöldségek készítése és fogyasztása évezredes múltra tekint vissza. Ennek oka, hogy nemcsak finomak, de rettentő egészségesek is, különösen az emésztés és a bélflórára gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

Laktató húsmentes levesek

A levesek többnyire előételek, felvezetői az igazi laktató, teljes értékű főfogásnak. Kivéve, ha olyan gazdagon készülnek, hogy maximum egy túrógombóc vagy egy-két palacsinta fér csak belénk, miután elfogyasztottunk egy tányérral.