Menü

Miért a kutya az ember legjobb barátja?

Nincs a világon még egy olyan állatfaj, amellyel annyira szoros lenne az emberiség kapcsolata, mint a kutyával. A barátság ősi időkre nyúlik vissza: a farkas volt az első élőlény, amelyet az emberek háziasítottak. Hogy ez pontosan mikor történt, arról megoszlanak a vélemények, ahogyan arról is, hogy az emberek miért kezdtek el háziasítani. Az utóbbi kérdésre a legkézenfekvőbb válasz az, hogy az emberek a háziasított állatokkal a lakóhelyüket akarták védelmezni a vadállatokkal szemben. A farkasok és a kutyák genetikája nagymértékben megegyezik, de a kutyák anyagcseréje és emésztése valamelyest alkalmazkodott az ember mellett folytatott életmódhoz. Valamint tény, hogy a kutyák természetüknél fogva sokkal könnyebben szocializálódnak az emberek között, és bár a kölyökkorától kézhez szoktatott farkas képes együttműködni a gazdájával, olyan simulékony, kommunikatív és szeretetteljes sosem lesz, mint a háziebek.

Mára már az ember és a kutya kapcsolata szimbiotikussá vált. Ennek legfőbb oka, hogy mindkét fél rendkívül társas és alapvetően vágyik a szeretetre és a kötődésre. Azonban az is fontos, hogy a kutyák személyiségét a genetika mellett a környezet is komolyan befolyásolja. A kutyák számára a legfontosabb vonások a: nyugodtság, társaság, taníthatóság és bátorság.

Szintén fontos, hogy a kutyák képesek értelmezni az emberi beszédet. Az teljesen egyértelmű, hogy a kutyák értik és érzékelik az emberi beszéd módját, a hanglejtést a hangstílust és néhány szót is, ilyenek például az ül, fekszik, gyere ide.

Ezen felül azonban az állatok értik a mondatokat és az összetett kifejezéseket is, nyilván nem úgy ahogyan más emberek, de tipikus példa, hogy ha egy ember nyaralásról beszél a kutyája előtt, akkor az megérzi, azt anélkül is, hogy mondjuk az ember a ruháit pakolná a kutyája előtt, vagy betenné azokat az autóba, amiből a kutya egyértelműen következtethet (ha már látott ilyet), hogy a gazdája el fog menni.

Valamint a kutyák képesek az emberek érzelmeit is megérteni és utánozni. Ha egy ember szomorú akkor sokszor a kutya is az. Megérzik azt is, ha egy ember beteg és próbálják vigasztalni a gazdájukat, valamint segítséget nyújtani neki.

A kutya és a gazdája között szintén nagyon fontos a szemkontaktus, a kutyákban a legtöbb kutatás szerint szeretethormon szabadul fel ha látják a gazdájukat, és ez fordítva is igaz. A kapcsolatok kialakítását tovább segíti a tény, hogy az állatok fel tudják mérni, hogy egy-egy ember segítséget vagy éppen akadályt jelent számukra. Mivel az ebek memóriája kimagasló, ha egy személyhez sok jó élményük kötődik, arra később is emlékezni fog.

Egyedi természetük miatt rengeteg szempontból hasonlítanak ránk, nem csoda, hogy sokan az ember legjobb barátjaként tekintenek rájuk.

Szabó Máté

Mikulás a világ körül

Így várják a Télapót a világ más országaiban!

Most érdemes lesz kirakni a cipőket

Nemcsak a mindennapjainkat írja át a vírushelyzet, hanem jeles napjainkat, ünnepeinket, hagyományainkat és eddigi szokásainkat is. A legközelebbi ilyen Szent Miklós napja, ami kérdéseket vet fel a kisgyermekes szülőkben, és az ilyenkor Mikulás és esetleg a krampusz szerepet öltőkben. Hogyan oldjuk meg ezt a helyzetet zökkenőmentesen mindkét oldalon?

Az advent története és jelentése

Advent a keresztény kultúrában a karácsony első napját megelőző negyedik vasárnaptól a karácsonyig számított időszak. Első napja, Szent András nevéhez kötődik, valamint ekkor kezdődik a karácsonyi ünnepkör, amely Vízkeresztig tart. De mit jelent ez az egész ünnep a mai világban?

A világjárvány árnyékában sem nagyon halasztanák tovább a sport világversenyeket

Európában erősen növekszik a koronavírusban fertőzöttek és sajnos az elhunytak száma is, ám a nemzetközi szövetségek mégiscsak megrendezik aktuális világversenyeiket, még ha olykor csúsztatva is. Pedig jelen pillanatban egyértelműnek tűnik, bárki bármikor elkaphatja a fertőzést, ami veszélyes a többiekre nézve, és semmiképpen sem fog valós képet mutatni az erőviszonyokról

Kreatív adventi koszorú ötletek

Végre elérkezett az év legjobban várt időszaka: vasárnap elkezdődött az advent.