Menü

Mit mikor, avagy az ideális napirend

A szervezet működésének is megvan a maga ritmusa, s minden tevékenységnek megvan a maga ideje. Ekkor vagyunk a leghatékonyabbak abban, amit épp csinálunk. - ilyenkor tudjuk a legjobb hatásfokkal végezni az adott feladatot.

Mindig is érdekel, milyen az ideális napirend, mely a legoptimálisabb, a szervezethez alkalmazkodva. Ha a nap 24 óráját elemezzük, azt láthatjuk, hogy szakemberek szerint reggel 7-8 óra körül vagyunk a legéberebbek, ezért ezekre az órákra időzíthetnénk a különböző tesztfeladatok megoldását, vagy a nyelvtanulást, szellemi kihívásokat.

A 8-9 óra közötti időintervallum pedig nagyon kedvező a különböző gyógyszerek és vitaminok felszívódásához. Ekkor nagyobb hatást fejtenek ki szervezetünkben.

9-10 óráig a tanulásra tökéletes intervallumról beszélünk, itt még az iskolában is éberebbek a diákok, mint délután.

10 órától délig javasolják, hogy elvégezzük a konditermi erősítő edzéseket, a szív ilyenkor nagy erőbedobással dolgozik. Ha megtehetjük, hogy például ebédszünetben elugrunk edzeni, utána hatékonyabban megy tovább a szellemi munkavégzés, vagy a tanulás a nap folyamán.

Dél és 1 óra között a nagyfokú gyomorsavtermelés miatt az ebéd elfogyasztásának legjobb időszaka, ekkor együnk, s lehetőség szerint jó tesz utána egy tízperces szieszta is, hogy nyugalomban emészthessen a szervezetünk.

Délután 13-15 óráig tör ránk a délutáni álmosság, a szervezet csendespihenőt követel, sajnos ez nem mindig megoldható, de egy séta, relaxálás, kis pihenés itt lenne a legjobb a szervezet bioritmusa szempontjából.

Három óra után újra lendületbe jövünk, ismét jöhet a szellemi munka, a tanulás.

Munkaidő után 4 óra körül ideális a kozmetikus, gyantázás, esetleg orvosi vizsgálatok, fogorvos, mert ilyenkor kevesebb fájdalmat érzünk, jobban is hat az érzéstelenítés.

Kora délután 5 óra magasságában menjünk futni, kocogni, remek idő a sportra, sok az energiánk.

Este 6 óra környékén a haj és a körmök növekedése történik, erre tehető ez a folyamat a szervezetünkben, míg 18-19 óráig még mindig ajánlott az edzés. A cukros, zsíros ételeket, alkoholt és kávét már kerüld el!

Este 19-20 óráig kezd lassulni a test, könnyű vacsora ideje ez, egészséges falatokkal, könnyű ételekkel.

Este 8 óra a legjobb idő a másnap és a heti teendők átgondolásához, megtervezéséhez, 9-10 körül pedig már a pihenésre fókuszáljunk, még az éjszakai baglyok se egyenek már nehéz ételeket és készülődjenek a lefekvéshez.

Éjjel a szervezet nyugalmi állapotban van, csökken a hőmérséklet és a vérnyomás, pihenjünk.

Érdekes, hogy kora hajnalban birkózik meg a szervezetünk legintenzívebben az előző napi méreganyagok lebontásával, ezért nem tanácsos este alkoholt inni.

A szervezetünk bioritmusát - ha nem is sikerül 100%-kal mindig tartani – azért érdemes a körülményekhez képest némileg figyelembe venni és a fentiek alapján elvégezni a tanulást, testedzést, étkezést, pihenést, hiszen ezzel hatékonyabban tudunk működni. Bár csak keveseknek van lehetősége így élni, azért nem árt ismerni a bioritmus szerinti napirendünket.

Martinka Dia

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.