Menü

Fogatlanok országa?

Szeretem az életmódváltással, egészséges élettel foglalkozó weboldalakat olvasni, a minap azonban elég döbbenetes adatot láttam, mely szerint a fogatlanok országa vagyunk. Az EU-ban mi magyarok vagyunk a legkevesebb saját foggal rendelkezők, ami azt jelenti, hogy nemcsak az elhízásban járunk az élen, de a fogproblémákban is.

A tanulmány szerint a 60 év felettiek több mint felének nincs már saját foga, de már a 14 éves korosztály jelentős részének is hiányos a fogsora.

A fogatlanság azonban nem csak esztétikai probléma, hiszen hiányos fogazattal a beszédünk is más, az emésztési folyamat (mely a rágással kezdődik) sem a megfelelő.

Nagyon fontos megtanítani gyerekeinknek a helyes fogápolási szokásokat, a rendszeres fogmosás hogyanját, mikéntjét és fontosságát, a szájvizek, a fogselyem használatát, illetve a fogorvos rendszeres felkeresését.

A döbbenetes statisztikák szerint Magyarországon egy ember évente mindössze egyetlen tubus fogkrémet és egy fél fogkefét használ el. Nem csoda, ha a 60 éven felüliek fele fogatlan, de sok gyereknek is hiányzik 2-4 maradandó foga.

A fogápolás tipikus buktatói a savas ételek gyakori fogyasztása, a magas cukorfogyasztás, a sok szénhidrát, mely egyáltalán nem fogbarát.

Rossz fogkefeválasztás miatt is romlanak a fogaink. A fogkefét mindig az életkorunknak és fogaink érzékenységének megfelelően válasszuk ki magunk és családtagjaink számára és havonta-kéthavonta cserélni.

Sajnos gyakori probléma a helytelen fogmosási rutin, a nem megfelelő fogkefe-és fogkrémhasználat, a fogorvos látogatásának folyamatos halogatása.

Sok hibát követünk el, melyekkel tönkretesszük a fogainkat.

A cukros-szénsavas üdítők fogyasztása mellett, súlyosbító tényező a dohányzás, mely köztudottan sárgítja a fogakat, amellett, hogy növeli a tüdő-, torok-, és szájüregi rák kockázatát.

Az alkoholfogyasztás, főként a bor károsíthatja a fogzománcot. A bor savtartalma ugyanis oldja a fog szerkezetét.

A fogyókúrás készítmények szedése is gyorsítja a fogszuvasodás folyamatát, de a forró italok fogyasztása is megbontja a fogzománcot.

Mikor a fogfehérítésről érdeklődtem a fogorvosomnál, ő óvatosságra intett. A túl gyakran végzett fehérítés növeli a fogak érzékenységét, gyengítve a fogzománcot, érzékennyé téve a fogakat.

Fogaink állapota jelentős hatással bír fizikai, mentális és szociális egészségünkre, s esztétikai szerepük is van. Az egészséges, ápolt fogazat nem csak szép, de jó közérzetet biztosít. Ha egészséges és fehér, teljes fogsort szeretnénk, akkor feltétlen figyeljünk a fent leírt tanácsokra.

Martinka Dia

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?