Menü

Fogatlanok országa?

Szeretem az életmódváltással, egészséges élettel foglalkozó weboldalakat olvasni, a minap azonban elég döbbenetes adatot láttam, mely szerint a fogatlanok országa vagyunk. Az EU-ban mi magyarok vagyunk a legkevesebb saját foggal rendelkezők, ami azt jelenti, hogy nemcsak az elhízásban járunk az élen, de a fogproblémákban is.

A tanulmány szerint a 60 év felettiek több mint felének nincs már saját foga, de már a 14 éves korosztály jelentős részének is hiányos a fogsora.

A fogatlanság azonban nem csak esztétikai probléma, hiszen hiányos fogazattal a beszédünk is más, az emésztési folyamat (mely a rágással kezdődik) sem a megfelelő.

Nagyon fontos megtanítani gyerekeinknek a helyes fogápolási szokásokat, a rendszeres fogmosás hogyanját, mikéntjét és fontosságát, a szájvizek, a fogselyem használatát, illetve a fogorvos rendszeres felkeresését.

A döbbenetes statisztikák szerint Magyarországon egy ember évente mindössze egyetlen tubus fogkrémet és egy fél fogkefét használ el. Nem csoda, ha a 60 éven felüliek fele fogatlan, de sok gyereknek is hiányzik 2-4 maradandó foga.

A fogápolás tipikus buktatói a savas ételek gyakori fogyasztása, a magas cukorfogyasztás, a sok szénhidrát, mely egyáltalán nem fogbarát.

Rossz fogkefeválasztás miatt is romlanak a fogaink. A fogkefét mindig az életkorunknak és fogaink érzékenységének megfelelően válasszuk ki magunk és családtagjaink számára és havonta-kéthavonta cserélni.

Sajnos gyakori probléma a helytelen fogmosási rutin, a nem megfelelő fogkefe-és fogkrémhasználat, a fogorvos látogatásának folyamatos halogatása.

Sok hibát követünk el, melyekkel tönkretesszük a fogainkat.

A cukros-szénsavas üdítők fogyasztása mellett, súlyosbító tényező a dohányzás, mely köztudottan sárgítja a fogakat, amellett, hogy növeli a tüdő-, torok-, és szájüregi rák kockázatát.

Az alkoholfogyasztás, főként a bor károsíthatja a fogzománcot. A bor savtartalma ugyanis oldja a fog szerkezetét.

A fogyókúrás készítmények szedése is gyorsítja a fogszuvasodás folyamatát, de a forró italok fogyasztása is megbontja a fogzománcot.

Mikor a fogfehérítésről érdeklődtem a fogorvosomnál, ő óvatosságra intett. A túl gyakran végzett fehérítés növeli a fogak érzékenységét, gyengítve a fogzománcot, érzékennyé téve a fogakat.

Fogaink állapota jelentős hatással bír fizikai, mentális és szociális egészségünkre, s esztétikai szerepük is van. Az egészséges, ápolt fogazat nem csak szép, de jó közérzetet biztosít. Ha egészséges és fehér, teljes fogsort szeretnénk, akkor feltétlen figyeljünk a fent leírt tanácsokra.

Martinka Dia

Feszültségoldó fűszerek, amik minden háztartásban ott vannak

Bizonyára mindenki emlékszik a mesében szereplő boszorkányra és javasasszonyra, de említhetném a füves embert is, aki különböző hatást gyakorolt az emberekre bizonyos növények segítségével.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

Ezekből a gyógynövényekből érdemes most elraktározni

Nem csak befőttet szokás elrakni télire, hanem akár gyógynövényekkel is feltölthetjük a kamrát azokra az időkre, amikor nincs idényük.

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

Negatív dolgok az otthonunkban – a feng shui szerint

Nagyon sok olyan tárgy van az otthonunkban, ami nem felel meg a feng shui elvárásainak. A térrendezés művészete sok mindenre kiterjed: színekre, mintákra, anyagokra, tárgyakra és a lakás alaprajzára is. Bizonyos dolgok negatív energiával bírnak, melyek kerülendők. Ezekről lesz szó a továbbiakban, érdemes tovább olvasni.