Menü

Fogatlanok országa?

Szeretem az életmódváltással, egészséges élettel foglalkozó weboldalakat olvasni, a minap azonban elég döbbenetes adatot láttam, mely szerint a fogatlanok országa vagyunk. Az EU-ban mi magyarok vagyunk a legkevesebb saját foggal rendelkezők, ami azt jelenti, hogy nemcsak az elhízásban járunk az élen, de a fogproblémákban is.

A tanulmány szerint a 60 év felettiek több mint felének nincs már saját foga, de már a 14 éves korosztály jelentős részének is hiányos a fogsora.

A fogatlanság azonban nem csak esztétikai probléma, hiszen hiányos fogazattal a beszédünk is más, az emésztési folyamat (mely a rágással kezdődik) sem a megfelelő.

Nagyon fontos megtanítani gyerekeinknek a helyes fogápolási szokásokat, a rendszeres fogmosás hogyanját, mikéntjét és fontosságát, a szájvizek, a fogselyem használatát, illetve a fogorvos rendszeres felkeresését.

A döbbenetes statisztikák szerint Magyarországon egy ember évente mindössze egyetlen tubus fogkrémet és egy fél fogkefét használ el. Nem csoda, ha a 60 éven felüliek fele fogatlan, de sok gyereknek is hiányzik 2-4 maradandó foga.

A fogápolás tipikus buktatói a savas ételek gyakori fogyasztása, a magas cukorfogyasztás, a sok szénhidrát, mely egyáltalán nem fogbarát.

Rossz fogkefeválasztás miatt is romlanak a fogaink. A fogkefét mindig az életkorunknak és fogaink érzékenységének megfelelően válasszuk ki magunk és családtagjaink számára és havonta-kéthavonta cserélni.

Sajnos gyakori probléma a helytelen fogmosási rutin, a nem megfelelő fogkefe-és fogkrémhasználat, a fogorvos látogatásának folyamatos halogatása.

Sok hibát követünk el, melyekkel tönkretesszük a fogainkat.

A cukros-szénsavas üdítők fogyasztása mellett, súlyosbító tényező a dohányzás, mely köztudottan sárgítja a fogakat, amellett, hogy növeli a tüdő-, torok-, és szájüregi rák kockázatát.

Az alkoholfogyasztás, főként a bor károsíthatja a fogzománcot. A bor savtartalma ugyanis oldja a fog szerkezetét.

A fogyókúrás készítmények szedése is gyorsítja a fogszuvasodás folyamatát, de a forró italok fogyasztása is megbontja a fogzománcot.

Mikor a fogfehérítésről érdeklődtem a fogorvosomnál, ő óvatosságra intett. A túl gyakran végzett fehérítés növeli a fogak érzékenységét, gyengítve a fogzománcot, érzékennyé téve a fogakat.

Fogaink állapota jelentős hatással bír fizikai, mentális és szociális egészségünkre, s esztétikai szerepük is van. Az egészséges, ápolt fogazat nem csak szép, de jó közérzetet biztosít. Ha egészséges és fehér, teljes fogsort szeretnénk, akkor feltétlen figyeljünk a fent leírt tanácsokra.

Martinka Dia

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?

Vízkereszt után mi lesz a karácsonyfákkal?

Mint tudjuk napjainkban igen nagy változatosságot mutatnak a karácsonyfák. Azt is tudjuk, hogy minden évben hagyományosan január 6-ig szoktuk megtartani a fákat vagy tovább is akár. A sorsuk pedig változatosságuk szerint alakul. De mégis hogyan?

A számítógép használat káros hatásai

A számítógép ma már az életünk része, ehhez kétség sem férhet.. Sok ember itt végzi a munkáját, és még több ember az, aki minden nap ül előtte. A mai fiatalság (a Z generáció), már beleszületett ebbe a korba, és el sem tudják képzelni az életüket a számítógép nélkül. Egyszóval itt csinálunk mindent. De milyen káros hatásai is vannak a rendszeres használatának.