Menü

Tippek, praktikák forralt bor készítéshez

Végre itt az advent, végre van néhány nyugodt óránk. Egy tányér keksz, gyertyafény és és egy bögre forralt bor teszi tökéletessé a békés hangulatot.

Saját készítésű forralt bor: a megfelelő bor kiválasztása

A jó forralt bor alapja a jó bor. Vörös, fehér, a kettő keveréke vagy rozé legyen? Ez ízlés dolga. Fontos, hogy jó minőségű és száraz vagy félszáraz bor legyen. Ideálisak a gyümölcsös jegyekkel bíró borok, melyek aromája nem vész el a forralt bor jellegzetes fűszerei mellett. A bor sav- és csersavtartalma legyen alacsony, hogy ne rontsa el a forró ital ízét. A barrique borok nem alkalmasak forralt bor készítésére, mert a tölgyfa hordóban való érés során tanninok halmozódnak fel a borban. A csersavak erős íze a hevítés során fokozódik és kellemetlenül előtérbe kerül.

A megfelelő vörös- és fehérbor fajták forralt borhoz

A bor megvásárlásakor semmi esetre sem kell nagy költségekbe vetnie magát. Egy magyar termőterületről származó asztali vagy tájbor tökéletesen megfelel. Kiválóak erre a célra a zweigelt, Pinot noir fajták vagy merlot fiatal vörösborai. Fehér forralt borhoz az enyhén fanyar fajták ajánlottak, mint a szilváni, a szürkebarát és a rizling.

Alma és egyebek: forralt bor – kicsit másként

Próbáljon ki nyugodtan különféle variációkat. Egy rozé, egy alma- vagy körtebor, valamint a piros gyümölcsborok változatosságot jelentenek az ízvilágban, a bögrében. A forralt borhoz való jellegzetes fűszerekkel ízesítve az áfonya-, rebarbara- vagy bodzavirágbor ugyanúgy karácsonyi hangulatot áraszt. De néhány darab friss gyümölcs is jót tesz a gyümölcsös ízvilágú nedűből készült forralt bornak.

Milyeneket fűszerek illenek a forralt borhoz?

A forralt bor fűszerek nélkül olyan, mint a leves só nélkül. Szerencsére ez a forró ital nagyon egyszerűen felturbózható. Csak néhány mozdulat az egész. Az egyszerű forralt borhoz tegyen néhány egész szegfűszeget, egy-két rúd fahéjat, valamint citrom, ill. narancshéjat a lábosba. Ez az alapkeverék aztán még tetszés szerint kiegészíthető. Attól függően, hogy milyen ízvilágot kedvel, a következő fűszereket adhatja a borhoz csak úgy, önmagában, vagy teatojásba téve:

Erős és fanyar fűszerek:

gyömbér

babérlevél

szegfűbors

piros bors

csillagánizs

Édeskés-fűszeres fűszerek:

édesköménymag

kardamom

koriandermag

szerecsendió-virág

vanília

borókabogyó

Élvezet a másnaposság veszélye nélkül

A forralt bor 7-14,5% alkoholt tartalmaz, és gyorsabban bekerül a véráramba, mint a hideg italok. A melegnek köszönhetően jobb lesz az emésztőszervek vérellátása, és az alkohol gyorsan felszívódik. A magas cukortartalom pedig még inkább meggyorsítja a folyamatot. Így egy bögrével pillanatok alatt máris 0,3 ezrelék lesz a véralkoholszint. Vagyis, aki kormányhoz ül, jobb, ha vigyáz a forralt borral. Aki nem szeretne alkoholt inni, annak ajánlottak a „forgásmentes” forralt bor receptek: nagyon könnyen készíthet alkoholmentes puncsot, ha a vörös- vagy fehérbort azonos arányban helyettesíti szőlőlével és fekete teával. Gyerekeknek szánt puncshoz használjon gyümölcsteát. Ezekhez jönnek aztán a forralt bor fűszerek, a narancskarikák vagy más gyümölcs, és már kész is. Aki szereti, használhat almalevet, narancslevet, meggy- vagy feketeribizli levet, és megalkothatja kedvenc keverékét. A fűszerezésre „a kevesebb több” elve érvényes, hogy az ízkavalkád ne legyen túl vad.

Egy liter puncsban egy rúd fahéj, néhány szegfűszeg, egy csillagánizs és két kardamomhüvely harmonikus ízű italt eredményez.

Szerző: Udvari Fanni

Amiket sose fogyasszunk éhgyomorra

Mindenkinek megvan a saját reggeli rutinja és természetes, hogy más és más dolgok válnak be mindenkinek, de van néhány alapvető szabály, amit érdemes követni.

Mi az a peszkateriánus étrend?

Már nem lepődünk meg új divatdiéták hallatán, sem furcsának tűnő étrendeken, szokatlan ételeken, most a peszkateriánus étrendről lesz szó.

5 étel, amit sosem szabadna mikróban újramelegíteni

Akár ételmérgezést is okozhatnak, ezért jobb annyit főzni belőlük, amennyi egyszerre elfogy.

Spenótos ételek a főzeléken túl

A spenót igazi vitaminbomba, természetes vasforrás. Bár számos jótékony hatása van, igencsak megosztó étel, sokan nem szeretik a krémes spenótfőzeléket. A spenótból nem csak főzeléket készíthetünk, feldobhatjuk vele a tésztaételeket, salátákat és még a húsokat is.

Ételcsoport, mely garantáltan segít a vércukorszinten tartásában!

Ha néhány egyszerű dolgot változtatunk a bevásárlókocsi tartalmán, annak komoly hatása lesz a vércukor szabályozásának képességére, az étvágyra és a keringési rendszer állapotára is.