Menü

A gyakori fáradtság lehetséges okai

Aluszékonyságnak a 25 százalékkal megnövekedett alvásigényt nevezik.

Ugyanakkor ez esetben a figyelem nem annyira az éjszakai alvásra, hanem a nappali aluszékonyságra és a teljesítőképességre irányul, a fő probléma ugyanis ezzel van. A gyakorlatban az aluszékonyság több dolgot jelent: igazából minden attól függ, hogy mi az oka.

Az aluszékonyság előfordulása és okai

Nincsenek pontos adatok az aluszékonyság előfordulásáról, főleg, mert a probléma súlyossága nagyon széles skálán mozog, másrészt számtalan betegség velejárója lehet. Leggyakoribb oka a több műszakos munka - főleg, ha a beosztást nagyon gyakran váltogatják. Ez azért gond, mert az embereknek van egy normális cirkadián ritmusa, amely ilyenkor felborul. Az ilyen jellegű változásokhoz az ember egyébként is nehezebben alkalmazkodik, egymás után többször pedig pláne nehéz az igazodás. Például aki állandóan éjszakás, állíthatja, hogy megszokta, de ha szofisztikáltabb vizsgáló módszerekkel nézik, kiderül, hogy nem egészen így van. Az aluszékonysággal küzdőknek közös jellemzője ugyanis, hogy valójában nem tudnak jól aludni még akkor sem, ha sok időt töltenek ágyban. Ennek nagy része ugyanis felszínes, nem kielégítő alvás, így hiába alszik valaki nyolc órát éjjel, amikor fölkel, kóvályog, nappal pedig aluszékony lesz.

Az aluszékonyság második leggyakoribb oka a nem megfelelő gyógyszerhasználat és az alkoholfogyasztás. Az alkohol rontja az alvást: csökkenti a mély alvás mennyiségét, amikor ugyanis kiürül a szervezetből, akkor felébreszti az embereket. Amikor valaki már függő, ilyenkor rá is iszik, hogy vissza tudjon aludni, ám ez később újra ébredést okoz. A gyógyszerek közül az altatók okoznak aluszékonyságot, különösen azért, mert Magyarországon a legtöbben hosszú hatású altatót használnak. Ezek felezési ideje nagyon hosszú, van köztük olyan, amelynél a táv több mint egy napos. Ez azt jelenti, hogy ha valaki este beveszi, akkor másnap még a fele a szervezetében van.

Alacsony vérnyomás – amiről kevesebbet beszélünk, mint a magas vérnyomásról, de okozhat kellemetlenséget, például nappali aluszékonyságot. Kis átmozgató torna, hideg víz, kávé segíthet, vagy pedig ha mód van rá, húsz perc alvás frissítő hatású.

Vas- illetve vitaminhiány is jóval gyakrabban van a krónikus fáradtság hátterében, mint amennyiszer gondolnak erre! Ezért is érdemes évente egyszer laboratóriumi vizsgálatot kérni, hogy a vérképből egy esetleges vashiányos vérszegénység kiderülhessen. A B12 illetve a D-vitamin hiánya is járhat ilyen tünetekkel

Aluszékonyságot, koncentrációhiányt okozhat az is, ha a szervezeted dehidratált, vagyis, ha nem fogyasztasz elegendő mennyiségű folyadékot, így érdemes az asztalodon tartani egy palack vizet, és a nap folyamán rendszeresen kortyolgatni belőle. Az ebéd utáni aluszékonyság mindemellett abból is fakadhat, hogy a napnak ezen szakában a testhőmérséklet jellemzően csökken - 2 és 4 óra között -, köszönhetően a szervezet természetes cirkadián ritmusának.

A hőmérséklet csökkenés alvásra késztetni a szervezetet, nem véletlen, hogy sokan iktatnak be délutáni szunyókálást, ha megtehetik. Ha azonban nem vagy köztük, végezz olyan tevékenységeket, amelyek felpörgetik a testet, menj ki a napfényre, sétálj intenzíven, vagy csak hallgass valami ütemes zenét.

Szerző: Udvari Fanni

Milyen a bőrtípusom?

Ismerjük azt a népszerű mondást, hogy a szépség belülről fakad. Ám ha jó az ön-és emberismeretünk, azt is tudjuk, hogy az első benyomás mennyire fontos. Ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy arcunk -amit az emberek először néznek – mennyire ápolt.

A mellkasi fájdalom okai, kezelése

A mellkasi fájdalom több formában is jelentkezhet, az éles szúró fájdalomtól a tompa fájásig.

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Hogyan óvjuk a hajunkat télen?

A hajunk megfelelő ápolása mindig kiemelten fontos, így van ez télen is, hiszen téliesre fordult az időjárás, néhol már havazik is, a házakban pedig szobahőmérséklet van. A ki-be járkálás által generált radikális hőmérsékletváltozás vagy a sapka (fontosságának ellenében) is megterhelheti a hajkoronákat.

A szénsav hatása az egészségre

A buborékos ásványvíz két fő összetevője a víz és a szénsav. Utóbbi azonban idővel gyengítheti a fogzománcot. Szerencsére a szénsav egy viszonylag gyenge sav, és a károsító hatása nagyon lassan bontakozik ki. Más a helyzet azonban, ha ízesített változatot vagy cukrozott üdítőt fogyasztunk.