Menü

A méz áldásos hatásai

A méz tartalmaz szénhidrátokat, cukrokat, fehérjéket, szerves savakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és természetes antibiotikumokat.

Felhasználása

Külsőleg: bőrre kenve töményen pl. égési sebre – nem fog felhólyagosodni; fürdővízbe, borogatáshoz, pakoláshoz; hígítva a nyálkahártya betegségeire gyógyír (pl. kötőhártyagyulladás esetén 1 dl langyos vízbe 1 kk méz). A mézolaj az idegrendszerre jótékony hatású, alvászavaroknál, stresszes állapot esetén érdemes párologtatni. Nehezen gyógyuló sebekre, gyulladásokra szintén ideális.

Jótékony hatásai

Az ember 10-15.000 éve fogyasztja a mézet. A korabeli feljegyzések szerint a mézet több, mint 300 féle betegség gyógyításában alkalmazták, napjainkban csupán 70 félénél.

Érdekesség, hogy 100 g mézhez az 15.000 méhecske munkájára és egymillió virágra van szükség!

A méz

Az apiterápia főként a mézet használja fel gyógyításra. A méz tartalmaz szénhidrátokat, cukrokat, fehérjéket, szerves savakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és természetes antibiotikumokat. A méz ezen anyagoknak köszönheti a gyógyhatását. A szénhidráttartalma kb. 80–85%, ami főként szőlőcukor és gyümölcscukor keveréke. A szőlőcukor gyorsan felszívódó energiaforrás, és ennek köszönheti a méz a kristályosodását is. (40°Cos vízbe téve a mézes üveget, újra folyékonnyá válik.)

A méz ásványianyag tartalma meghatározza a színét. Minél sötétebb, annál több van benne. Az emberi szervezet számára szükséges 24 ásványi anyag közül 22 kimutatható benne. A méz B1, B2, B5, B6, C, M, és P vitamintartalma alacsonyabb, mint a nyers zöldségeké, gyümölcsöké, viszont tárolás közben nem csökken. mez2A méz élő táplálék, magas az „életereje” az enzim dússága miatt.

A méz a többi cukorfajtával szemben nincs izgató hatással a belekre, emiatt bélnyálkahártya gyulladásban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják. Továbbá a legtöbb mézfajta könnyen emészthető és fedezi a szükséges vitamin- és energiaszükségletet.

Mit gyógyít?

Az említett 70 betegségcsoportból a legfontosabbakat: gyomorhurut, nyombélhurut, szívbetegségek, májbetegségek, epebetegségek, légúti betegségek, egyes mirigybetegségek (általában alulműködésnél, mivel a méznek serkentő hatása van), nőgyógyászati betegségek, idegrendszeri problémák, nyugtalanság, pszichés problémák, elmezavar, pszichés eredetű fogyás. Külsőleg horzsolásnál, égési sérüléseknél és visszérproblémáknál alkalmazható.

Ellenjavallatok: cukorbetegség, belső elválasztású mirigyek túlműködése (pajzsmirigy, hipofízis, mellékvese), kóros elhízás, kórosan magas koleszterinszint, mézallergia, méhcsípés-allergia, gyomorsavtúltengés.

Felhasználása

Külsőleg: bőrre kenve töményen pl. égési sebre – nem fog felhólyagosodni; fürdővízbe, borogatáshoz, pakoláshoz; hígítva a nyálkahártya betegségeire gyógyír (pl. kötőhártyagyulladás esetén 1 dl langyos vízbe 1 kk méz). A mézolaj az idegrendszerre jótékony hatású, alvászavaroknál, stresszes állapot esetén érdemes párologtatni. Nehezen gyógyuló sebekre, gyulladásokra szintén ideális.mezpakolas

Belsőleg: Injekció formájában használnak méz alapanyagú vegyületeket.

Speciális mézek

A hársméz görcsoldó, hörghurutra, álmatlanság ellen, valamint gátolja az érelmeszesedést.

Az akácmézet főleg emésztési zavarok esetén használják, de erős köhögés ellen is jó, hiszen hurutoldó hatású.

A mentaméz fájdalomcsillapító és emésztésjavító hatású.

A gesztenyeméz a legyengült beteg étvágytalansága esetén jó, ezen kívül vérszegénység ellen, mivel magas a vastartalma. Külsőleg visszérproblémák, érgyulladás és a nemi szervek gyulladása (ülőfürdő) esetén.

A levendulaméz főleg veseproblémák ellen hatékony, de féreghajtó hatása is van. Álmatlanság, fejfájás esetén kiváló. Ez egy olyan méz, amit nyílt sebekre rá lehet tenni, gyorsítja a sebgyógyulást.

Az eukaliptuszméz féreghajtó és a légúti panaszoknál segít.

A fenyőméz vizelethajtó hatású, veseproblémáknál, ödémáknál használható.

A hajdinaméz a bőrképződést segíti, hámosító hatású.

Az apiterápiában használnak még kakukkfűmézet, lucernamézet, mustármézet, kutyatejmézet, tökmézet, máriatövismézet.

Segít a fogyókúrában

Ha le akarsz adni pár kilót, az egyik legelső tanács, amit az orvosoktól kapsz, hogy hagyd el a édességeket – azonban a mézet nem kell! Ugyanis a cukortartalma más, mint a többi édesítőszernek. A méz felgyorsítja az anyagcserédet, ami létfontosságú a fogyókúrához.

Erősebb szív

A kutatások azt bizonyítják, hogy a mézben lévő antioxidánsok megakadályozzák az artériák szűkületét.

Az előfordulás helyétől függően a szűkület szívritmuszavarhoz, a memória romláshoz vagy fejfájásokhoz vezethet. Egy pohár víz egy pár kanál mézzel elegendő ahhoz, hogy ezt megakadályozza.

Szerző: Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.