Menü

Hiszünk benne?

Tudjuk, hogy a babonák nem igazak, de azért mégis számontartjuk őket, figyeljük a péntek 13-at, betartjuk az újévi babonákat…mert azért sosem lehet tudni.

Én mondjuk péntek 13-án, 13 órakor állam vizsgáztam annak idején, de nem tartottam ettől, a csoporttársaim viszont annál inkább, ők nem gondolták annyira szerencsés dátumnak. Végül nem hozott rosszat a nap, sőt! Sikerült az államvizsgám, itt vagyok, élek.

Vajon a szilveszterhez és az újévhez milyen babonák, hiedelmek kapcsolódnak?

Állítólag, az újévi erős fények és zajok távol tartanak mindenféle rosszat.

Szilveszter éjjelén pedig pontban éjfélkor az összes ajtót ki kell tárni, hogy az óév kimehessen. ha ugyanis nem távozik, az újév nem tud bejönni.

Az újév különös jelentőségű, hiszen egy egész év áll előttünk, egy újabb esztendő, tele meglepetéssel, izgalmakkal.

Vajon valóban igaz, hogy amit az újév napján cselekszik az ember, az hatással lesz egész évre? Tartózkodni a takarítástól újév első napján, a vitáktól, veszekedésektől, így tartózkodjunk például a vitáktól, veszekedésektől. A jó évkezdés bőséges étkezéssel indul. Aki újév napján édességet eszik, annak egész éve édes lesz. (ezt könnyen betartom)

Klasszikus, régi, talán kissé „elcsépelt” hiedelmek, hogy újévkor disznót kell enni, hogy kitúrja a szerencsét, szárnyast semmiképp, mert azok elkaparják.

Étkezésnél részesítsük előnyben a szemes terményeket (lencse, rizs, köles), mert gazdagságot, bőséget hoz.

A magyar néphit szerint, aki újév reggelén: korán kel, egész évben korán fog kelni; hideg vízben mosakodik, 365 napon át friss lesz.

Nem szerencsés dolog újév napján ollót használni, mert aki ezt teszi, elvágja a szerencséjét.

Fontos az első újévi látogató. Ha ekkor rosszkedvű vendég érkezik, abban az évben sok bánat ér bennünket és szerencsés, ha az első látogatónk férfi.

Akitől ezen a napon csókot kapunk, az egész évben szeretni fog bennünket. Egy tűzoltó éjféli csókja is szerencsét hoz és ezt be is hajtom a férjemen, biztos, ami biztos.

A szilveszteri északi szél hideget, a déli szél enyhe telet jelez.

Olaszországban éjfélkor a régi dolgokat egyszerűen ki kell tenni az ablakon, és a pénztárcába lencsét kell tenni, Szlovákiában az ünnepi asztalterítő alá pénzt kell tenni, Angliába balszerencsét jelent, ha az új naptárt előre kiakasztjuk, vagy előre írunk bele. A bajoroknál a szilveszteri kívánságunk teljesül, ha elalvás előtt rózsafüzért vagy megszentelt tárgyat teszünk a párna alá. Japánban a bejárat fölé szalmaköteget kell tenni, hogy távolt tartsuk a rossz szellemeket, és újévkor egy jót kell nevetni, hogy jól induljon az új esztendő.

Koreában lapátokat, gereblyéket támasztanak a ház falához, hogy védelmet nyerjenek a gonosztól.

A thai emberek lelocsolják egymást, abban reménykedve, hogy megfelelő csapadék hullik a következő évben.

Aki Kínában újév napján söpör, az kisöpri a házból a szerencséjét és még sorolhatnánk a szokásokat, de erről mindenki talál bővebb információkat a világhálón. Az év végét és az újesztendő kezdetét a világon mindenütt megünneplik. Modern életvitelünkben háttérbe szorultak a régi idők babonái, azonban ilyenkor mindenki kicsit előtérbe helyezi őket.

Martinka Dia

Különleges hobbik 5. – Építés mézeskaláccsal

Igaz, a mézeskalácsszezon a végét járja, most mégis visszatekintünk az ünnepi mézeskalács hangulatra. Terhes Róberttel, egy hobbi mézeskalácsossal beszélgettem különleges mesterségéről, és az is kiderült, hogy Elon Musk „betörhetetlen” Cybertruck-ját mézeskalácsból is meg lehet építeni.

Lehet tudatosan álmodni?

Még igen rövidek a nappalok, viszonylag koraiak napnyugták és hamarabb beindíthatják a hormonokat. Az állatok és a növények is téli álmukat alusszák és mi emberek is többet pihenünk. Ilyenkor pedig megvan az esély arra, hogy többet álmodjunk. Van, hogy több cselekményre is emlékszünk. Ezek legtöbbször úgy tűnnek, mintha teljesen véletlenül történnének. Viszont általában, több áll a dolgok mögött, mint az elfogyasztott vacsoránk.

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül.

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Ezért írj naplót!

A naplóírás pozitív hatásai.