Menü

Vízkereszt után mi lesz a karácsonyfákkal?

Új év után egy héttel már szép számmal lehet, hagyományosan a díszeitől megfosztott vágott fenyőfákkal találkozni az utcákon az ingatlanok előtt. Aki pedig szemfüles és vannak jó magas társasházak lakóhelyén lefelé szálló példányokat is el lehet csípni, aki szerencsés vagy mégse.

Számomra nem tudom miért, de olyan méltatlannak tűnik ez az ünnepek utáni mozdulat. Ugyanakkor régóta megtartottuk vízkereszt után még pár hétig a karácsonyfát. Ami jól kiszáradva végül nem az utcán, hanem a kandallóban hasznosult, bár ez egyáltalán és messzemenően nem jó megoldás, mert nem veszélytelen a folyamat, ha mégis e mellett döntünk érdemes felügyelet mellett végezni a folyamatot. Vagy akár hihetetlennek tűnik, de a kecskék és a nyulak is megörülnek neki, mint csemegének. Legyen szó luc-,ezüst, fekete-,norman-, vagy erdeifenyőről. Ez esetben fontos, hogy ne legyen teljesen kiszáradva a fa. Erre egy biológus figyelt fel még 2003-ban. Mondhatni így vidéken könnyebben megoldható a szerepét betöltött fenyőfák problémája, mint nagyobb városokban, de úgy vélem általánosítani nem lehet, mert szinte mindenhol megoldott a gyűjtése.

A kihelyezett fákat, alapvetően mindenhol a helyi hulladékgazdálkodási közszolgáltató gyűjti be idén is február elejéig. Ezután általában ledarálják, vagy aprítékot, nyesedéket készítenek belőle. Az elkészült termék pedig általában parkokban hasznosul, sétányokat szórnak le vele, a mi örömünkre. Ha pedig egy egészséges sétát teszünk akkor élvezhetjük áldásos hasznát.

Adott esetben akár komposztálható is, ugyanakkor nehezen bomlanak le a tű levelek a bennük található gyanta miatt, mivel ez távol tartja a lebontó szervezeteket. Ugyanakkor vegyes komposztba 3-4 cm vastagon szét lehet teríteni az aprítékot. Előbbi tulajdonság itt is érvényesül de kisebb mértékben és a komposzthalmot is lazán tartja, az elkészült komposzt a tűleveleknek köszönhetően jó nedvességtartalommal rendelkeznek, valamint a talaj hőmérsékletét is emelő tulajdonsággal rendelkezik. Az elkészült anyag pedig savanyú talajt igénylő növények számára ajánlott. Ilyenek például a begónia, hortenzia, rododendron, vagy a liliomfa. S ne feledjük, minden virág vagy zöld növény látványa legyen szó kertről vagy lakásról és ha nem vagyunk érzékenyek, akkor a szoba páratartalmára jó hatással vannak és ennél fogva egészségünkre is előnyös hatással bírnak.

Mint ahogy korábban is írtam, a vágott fenyők ma már többnyire termelőktől származnak, akik folyamatosan újakat ültetnek a kivágott példányok helyére. Ennek alapján elmondható, hogy nagyobbrészt a megszolgált fenyők így visszailleszkednek a környezetbe.

Akik pedig élő fenyőt kölcsönöztek ne felejtsék el visszavinni őket. Vagy ha van rá lehetőség meg egy kert akkor ki lehet oda is ültetni. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a környezetét savanyítja, így a veteményest ne mellé tervezzük tavasszal.

A műfenyőket érdemes eltenni jövőre is, hogy ne terheljük környezetet hulladékával, mert környezetbe nem illeszkedik, újrahasznosítani nem nagyon lehet, az újrahasználaton van a hangsúly.

Az alternatív karácsonyfák is eltehetők következő évre, vagy ha nagyon alap, akkor szimplán helyükre tehetők a részei és a fenti kérdések nem is érintenek bennünket. A szobafenyőről pedig csak a díszítést bontjuk és továbbra is otthonunk munkahelyünk ékessége lehet.

Összességében elmondható, hogy az utóbbi „fákkal” járunk a legjobban, ami a karácsonyfák sorsát illeti. Ugyanakkor legyen fenyőfánk bármilyen, ha megfelelően járunk el akkor környezetünk és egészségünk is meghálálja.

Vörös Sándor

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?