Isteni gluténmentes receptek
- Dátum: 2021.01.10., 22:07
- Liszli Kornélia
- amerikai palacsinta, csokis brownie, gluténmentes diéta, gluténmentes liszt, mandulaliszt, sütés nélküli, torta, vegán
Magyarországon – ahogy minden más országban is - folyamatosan nő a lisztérzékeny emberek száma. A gluténérzékenység a népesség 1-2 százalékát érinti, azonban csupán egy kis hányaduk tud az érzékenységéről. Mivel sok esetben elmaradnak a tipikus tünetek (puffadás, hasmenés, hányás, fogyás), és az emésztőrendszeri tünetek helyett teljesen más területen tapasztalnak problémát a betegek, nem is gyanakodnak gluténérzékenységre.
Előfordul olyan eset is, hogy a beteg teljesen tünetmentes, ám ha az érzékenységet diagnosztizálták, a gluténmentes diétát ugyanolyan szigorúan kell tartani, hiszen attól függetlenül, hogy külsőleg nem jelennek meg tünetek, a szervezet belülről ugyanúgy roncsolja önmagát.
Azonban nem kell lemondani a lisztes finomságokról, mivel számos olyan gluténmentes liszttel készíthető főétel és édesség is van, amelyeket bárki el tud készíteni otthon.
Íme itt van pár isteni gluténmentes recept, amelyet a nem gluténérzékenyek is bátran kipróbálhatnak…
Csupa csokis brownie gluténmentesen
Hozzávalók 12 szelethez:
180 gramm gluténmentes étcsoki (legalább 70 százalékos)
90 gramm kókuszolaj
3 darab tojás
130 gramm cukor (vagy 190 gramm eritrit)
20 gramm holland kakaópor
40 gramm mandulaliszt
egy csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy kb 20x20 centis formát. Olvasszuk fel a csokit a kókuszolajjal (alacsony hőmérsékleten), és hűtsük le egy picit.
Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral (vagy az eritrittel) habosra keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a langyos, olvasztott csokis keveréket. Keverjük bele a kakaóport, a mandulalisztet, majd a tojásfehérjehabot. Öntsük az előkészített sütőformába, és kb. 20 perc alatt süssük készre.
Ezután jöjjön egy picit bonyolultabb recept, viszont ezt sütés nélkül el tudjuk készíteni:
Sütés nélküli vegán Bounty ízű torta
Alap hozzávalói és elkészítése:
6 szem datolya
60 g gluténmentes zabpehely
20 g kókuszreszelék
A datolyákat kimagozzuk és beáztatjuk 10-15 percre, csapból engedett forró vízbe. Ezután a másik két összetevővel együtt robotgépben összedaráljuk őket, míg egy szép egynemű masszát nem kapunk, amit könnyen lehet formázni. Ezt a masszát egy kisebb (18 cm átmérőjű) sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodjuk.
“Bounty” réteg:
80 g hántolt köles
50 g langyos kókuszolaj
50 g langyos kókusztejszín
50 g eritrit
pár csepp vanília kivonat
80 g Szafi Reform kókuszos desszert krémalappor
A kimért kölest párszor átmossuk, majd négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. A megfőtt kölest a kókuszos krémalap kivételével a többi hozzávalóval robotgépben pépesítjük. A legvégén adjuk hozzá a kókuszos krémalapport és gyorsan elkeverjük (ezt már lehet akár kézi habverővel vagy fakanállal is). Majd a kész krémet a datolyás-zabpelyhes alapra kenjük.
A tetejét pedig megkoronázhatjuk egy kis mogyorókrémmel is. Pár óráig hűtőben tároljuk és utána fogyaszthatjuk is!
Végül pedig jöjjön egy amerikai palacsinta recept szintén gluténmentesen:
Mandulás amerikai palacsinta
Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg mandulaliszt
2 db tojás
2 dl mandulatej
1 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál vaníliaaroma
1 csipet só
kókuszolaj
1 evőkanál tápiókakeményítő
Elkészítés: A tojásokat üsd egy tálba, add hozzá a mandulatejet, a vaníliát, a cukrot, és keverd össze. Forgasd hozzá a sóval, a fahéjjal, a keményítővel és a sütőporral vegyített lisztet, majd dolgozd a tésztát csomómentesre. Ha szükséges, tejjel vagy vízzel hígítsd, liszttel sűrítsd a tésztát.
Egy serpenyőben hevíts kevés kókuszolajat, majd kanalazz bele a masszából. Süsd a palacsinta mindkét oldalát aranybarnára körülbelül fél-fél perc alatt.
Jó étvágyat!
Liszli Kornélia
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.