Menü

Isteni gluténmentes receptek

Magyarországon – ahogy minden más országban is - folyamatosan nő a lisztérzékeny emberek száma. A gluténérzékenység a népesség 1-2 százalékát érinti, azonban csupán egy kis hányaduk tud az érzékenységéről. Mivel sok esetben elmaradnak a tipikus tünetek (puffadás, hasmenés, hányás, fogyás), és az emésztőrendszeri tünetek helyett teljesen más területen tapasztalnak problémát a betegek, nem is gyanakodnak gluténérzékenységre.

Előfordul olyan eset is, hogy a beteg teljesen tünetmentes, ám ha az érzékenységet diagnosztizálták, a gluténmentes diétát ugyanolyan szigorúan kell tartani, hiszen attól függetlenül, hogy külsőleg nem jelennek meg tünetek, a szervezet belülről ugyanúgy roncsolja önmagát.

Azonban nem kell lemondani a lisztes finomságokról, mivel számos olyan gluténmentes liszttel készíthető főétel és édesség is van, amelyeket bárki el tud készíteni otthon.

Íme itt van pár isteni gluténmentes recept, amelyet a nem gluténérzékenyek is bátran kipróbálhatnak…

Csupa csokis brownie gluténmentesen

Hozzávalók 12 szelethez:

180 gramm gluténmentes étcsoki (legalább 70 százalékos)

90 gramm kókuszolaj

3 darab tojás

130 gramm cukor (vagy 190 gramm eritrit)

20 gramm holland kakaópor

40 gramm mandulaliszt

egy csipet só

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy kb 20x20 centis formát. Olvasszuk fel a csokit a kókuszolajjal (alacsony hőmérsékleten), és hűtsük le egy picit.

Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral (vagy az eritrittel) habosra keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a langyos, olvasztott csokis keveréket. Keverjük bele a kakaóport, a mandulalisztet, majd a tojásfehérjehabot. Öntsük az előkészített sütőformába, és kb. 20 perc alatt süssük készre.

Ezután jöjjön egy picit bonyolultabb recept, viszont ezt sütés nélkül el tudjuk készíteni:

Sütés nélküli vegán Bounty ízű torta

Alap hozzávalói és elkészítése:

6 szem datolya

60 g gluténmentes zabpehely

20 g kókuszreszelék

A datolyákat kimagozzuk és beáztatjuk 10-15 percre, csapból engedett forró vízbe. Ezután a másik két összetevővel együtt robotgépben összedaráljuk őket, míg egy szép egynemű masszát nem kapunk, amit könnyen lehet formázni. Ezt a masszát egy kisebb (18 cm átmérőjű) sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodjuk.

“Bounty” réteg:

80 g hántolt köles

50 g langyos kókuszolaj

50 g langyos kókusztejszín

50 g eritrit

pár csepp vanília kivonat

80 g Szafi Reform kókuszos desszert krémalappor

A kimért kölest párszor átmossuk, majd négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. A megfőtt kölest a kókuszos krémalap kivételével a többi hozzávalóval robotgépben pépesítjük. A legvégén adjuk hozzá a kókuszos krémalapport és gyorsan elkeverjük (ezt már lehet akár kézi habverővel vagy fakanállal is). Majd a kész krémet a datolyás-zabpelyhes alapra kenjük.

A tetejét pedig megkoronázhatjuk egy kis mogyorókrémmel is. Pár óráig hűtőben tároljuk és utána fogyaszthatjuk is!

Végül pedig jöjjön egy amerikai palacsinta recept szintén gluténmentesen:

Mandulás amerikai palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz:

20 dkg mandulaliszt

2 db tojás

2 dl mandulatej

1 evőkanál nyírfacukor

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál vaníliaaroma

1 csipet só

kókuszolaj

1 evőkanál tápiókakeményítő

Elkészítés: A tojásokat üsd egy tálba, add hozzá a mandulatejet, a vaníliát, a cukrot, és keverd össze. Forgasd hozzá a sóval, a fahéjjal, a keményítővel és a sütőporral vegyített lisztet, majd dolgozd a tésztát csomómentesre. Ha szükséges, tejjel vagy vízzel hígítsd, liszttel sűrítsd a tésztát.

Egy serpenyőben hevíts kevés kókuszolajat, majd kanalazz bele a masszából. Süsd a palacsinta mindkét oldalát aranybarnára körülbelül fél-fél perc alatt.

Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

Ínycsiklandozó avokádós receptek

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz, valamint a gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium, illetve kalcium és magnézium is megtalálható.

A pizzáról

A pizza sok ember kedvenc étele. Röviden, ha le akarjuk írni akkor úgy lehetne meghatározni, hogy kelt tésztából készült, korong alakú lapra helyezett tészta, melyet vagy paradicsomos vagy tejfölös szósszal kennek meg majd erre különféle feltétek kerülnek, és legtöbbször sajtot reszelnek rá. Majd kemencében megsütik.

Egzotikus gyümölcsök, amelyekről még nem is hallottál…

Lehet, hogy még nem is hallottál a világ legfinomabb és legegészségesebb gyümölcseiről. A különleges finomságok szerencsére már a legtöbb szupermarketben, itthon is elérhetőek. Nézzük, melyek is azok, amiket mindenképp érdemes megkóstolni…

Egy pohár sós víz jótékony hatásai

A reggeli sós víz fogyasztásának számtalan előnye van, többek között normalizálja a vércukorszintet, beindítja az anyagcserét, erősíti a csontokat és az immunrendszert.

Ínycsiklandozó fahéjas-almás finomságok

Az alma meg a fahéj a legjobb barátok a világon - ahova az egyik megy, oda megy a másik is. Sütiben pedig mennybe mennek!