Menü

Isteni gluténmentes receptek

Magyarországon – ahogy minden más országban is - folyamatosan nő a lisztérzékeny emberek száma. A gluténérzékenység a népesség 1-2 százalékát érinti, azonban csupán egy kis hányaduk tud az érzékenységéről. Mivel sok esetben elmaradnak a tipikus tünetek (puffadás, hasmenés, hányás, fogyás), és az emésztőrendszeri tünetek helyett teljesen más területen tapasztalnak problémát a betegek, nem is gyanakodnak gluténérzékenységre.

Előfordul olyan eset is, hogy a beteg teljesen tünetmentes, ám ha az érzékenységet diagnosztizálták, a gluténmentes diétát ugyanolyan szigorúan kell tartani, hiszen attól függetlenül, hogy külsőleg nem jelennek meg tünetek, a szervezet belülről ugyanúgy roncsolja önmagát.

Azonban nem kell lemondani a lisztes finomságokról, mivel számos olyan gluténmentes liszttel készíthető főétel és édesség is van, amelyeket bárki el tud készíteni otthon.

Íme itt van pár isteni gluténmentes recept, amelyet a nem gluténérzékenyek is bátran kipróbálhatnak…

Csupa csokis brownie gluténmentesen

Hozzávalók 12 szelethez:

180 gramm gluténmentes étcsoki (legalább 70 százalékos)

90 gramm kókuszolaj

3 darab tojás

130 gramm cukor (vagy 190 gramm eritrit)

20 gramm holland kakaópor

40 gramm mandulaliszt

egy csipet só

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy kb 20x20 centis formát. Olvasszuk fel a csokit a kókuszolajjal (alacsony hőmérsékleten), és hűtsük le egy picit.

Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral (vagy az eritrittel) habosra keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a langyos, olvasztott csokis keveréket. Keverjük bele a kakaóport, a mandulalisztet, majd a tojásfehérjehabot. Öntsük az előkészített sütőformába, és kb. 20 perc alatt süssük készre.

Ezután jöjjön egy picit bonyolultabb recept, viszont ezt sütés nélkül el tudjuk készíteni:

Sütés nélküli vegán Bounty ízű torta

Alap hozzávalói és elkészítése:

6 szem datolya

60 g gluténmentes zabpehely

20 g kókuszreszelék

A datolyákat kimagozzuk és beáztatjuk 10-15 percre, csapból engedett forró vízbe. Ezután a másik két összetevővel együtt robotgépben összedaráljuk őket, míg egy szép egynemű masszát nem kapunk, amit könnyen lehet formázni. Ezt a masszát egy kisebb (18 cm átmérőjű) sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodjuk.

“Bounty” réteg:

80 g hántolt köles

50 g langyos kókuszolaj

50 g langyos kókusztejszín

50 g eritrit

pár csepp vanília kivonat

80 g Szafi Reform kókuszos desszert krémalappor

A kimért kölest párszor átmossuk, majd négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. A megfőtt kölest a kókuszos krémalap kivételével a többi hozzávalóval robotgépben pépesítjük. A legvégén adjuk hozzá a kókuszos krémalapport és gyorsan elkeverjük (ezt már lehet akár kézi habverővel vagy fakanállal is). Majd a kész krémet a datolyás-zabpelyhes alapra kenjük.

A tetejét pedig megkoronázhatjuk egy kis mogyorókrémmel is. Pár óráig hűtőben tároljuk és utána fogyaszthatjuk is!

Végül pedig jöjjön egy amerikai palacsinta recept szintén gluténmentesen:

Mandulás amerikai palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz:

20 dkg mandulaliszt

2 db tojás

2 dl mandulatej

1 evőkanál nyírfacukor

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál vaníliaaroma

1 csipet só

kókuszolaj

1 evőkanál tápiókakeményítő

Elkészítés: A tojásokat üsd egy tálba, add hozzá a mandulatejet, a vaníliát, a cukrot, és keverd össze. Forgasd hozzá a sóval, a fahéjjal, a keményítővel és a sütőporral vegyített lisztet, majd dolgozd a tésztát csomómentesre. Ha szükséges, tejjel vagy vízzel hígítsd, liszttel sűrítsd a tésztát.

Egy serpenyőben hevíts kevés kókuszolajat, majd kanalazz bele a masszából. Süsd a palacsinta mindkét oldalát aranybarnára körülbelül fél-fél perc alatt.

Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?