Menü

Isteni gluténmentes receptek

Magyarországon – ahogy minden más országban is - folyamatosan nő a lisztérzékeny emberek száma. A gluténérzékenység a népesség 1-2 százalékát érinti, azonban csupán egy kis hányaduk tud az érzékenységéről. Mivel sok esetben elmaradnak a tipikus tünetek (puffadás, hasmenés, hányás, fogyás), és az emésztőrendszeri tünetek helyett teljesen más területen tapasztalnak problémát a betegek, nem is gyanakodnak gluténérzékenységre.

Előfordul olyan eset is, hogy a beteg teljesen tünetmentes, ám ha az érzékenységet diagnosztizálták, a gluténmentes diétát ugyanolyan szigorúan kell tartani, hiszen attól függetlenül, hogy külsőleg nem jelennek meg tünetek, a szervezet belülről ugyanúgy roncsolja önmagát.

Azonban nem kell lemondani a lisztes finomságokról, mivel számos olyan gluténmentes liszttel készíthető főétel és édesség is van, amelyeket bárki el tud készíteni otthon.

Íme itt van pár isteni gluténmentes recept, amelyet a nem gluténérzékenyek is bátran kipróbálhatnak…

Csupa csokis brownie gluténmentesen

Hozzávalók 12 szelethez:

180 gramm gluténmentes étcsoki (legalább 70 százalékos)

90 gramm kókuszolaj

3 darab tojás

130 gramm cukor (vagy 190 gramm eritrit)

20 gramm holland kakaópor

40 gramm mandulaliszt

egy csipet só

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy kb 20x20 centis formát. Olvasszuk fel a csokit a kókuszolajjal (alacsony hőmérsékleten), és hűtsük le egy picit.

Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral (vagy az eritrittel) habosra keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a langyos, olvasztott csokis keveréket. Keverjük bele a kakaóport, a mandulalisztet, majd a tojásfehérjehabot. Öntsük az előkészített sütőformába, és kb. 20 perc alatt süssük készre.

Ezután jöjjön egy picit bonyolultabb recept, viszont ezt sütés nélkül el tudjuk készíteni:

Sütés nélküli vegán Bounty ízű torta

Alap hozzávalói és elkészítése:

6 szem datolya

60 g gluténmentes zabpehely

20 g kókuszreszelék

A datolyákat kimagozzuk és beáztatjuk 10-15 percre, csapból engedett forró vízbe. Ezután a másik két összetevővel együtt robotgépben összedaráljuk őket, míg egy szép egynemű masszát nem kapunk, amit könnyen lehet formázni. Ezt a masszát egy kisebb (18 cm átmérőjű) sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodjuk.

“Bounty” réteg:

80 g hántolt köles

50 g langyos kókuszolaj

50 g langyos kókusztejszín

50 g eritrit

pár csepp vanília kivonat

80 g Szafi Reform kókuszos desszert krémalappor

A kimért kölest párszor átmossuk, majd négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. A megfőtt kölest a kókuszos krémalap kivételével a többi hozzávalóval robotgépben pépesítjük. A legvégén adjuk hozzá a kókuszos krémalapport és gyorsan elkeverjük (ezt már lehet akár kézi habverővel vagy fakanállal is). Majd a kész krémet a datolyás-zabpelyhes alapra kenjük.

A tetejét pedig megkoronázhatjuk egy kis mogyorókrémmel is. Pár óráig hűtőben tároljuk és utána fogyaszthatjuk is!

Végül pedig jöjjön egy amerikai palacsinta recept szintén gluténmentesen:

Mandulás amerikai palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz:

20 dkg mandulaliszt

2 db tojás

2 dl mandulatej

1 evőkanál nyírfacukor

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál vaníliaaroma

1 csipet só

kókuszolaj

1 evőkanál tápiókakeményítő

Elkészítés: A tojásokat üsd egy tálba, add hozzá a mandulatejet, a vaníliát, a cukrot, és keverd össze. Forgasd hozzá a sóval, a fahéjjal, a keményítővel és a sütőporral vegyített lisztet, majd dolgozd a tésztát csomómentesre. Ha szükséges, tejjel vagy vízzel hígítsd, liszttel sűrítsd a tésztát.

Egy serpenyőben hevíts kevés kókuszolajat, majd kanalazz bele a masszából. Süsd a palacsinta mindkét oldalát aranybarnára körülbelül fél-fél perc alatt.

Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.