Menü

Isteni gluténmentes receptek

Magyarországon – ahogy minden más országban is - folyamatosan nő a lisztérzékeny emberek száma. A gluténérzékenység a népesség 1-2 százalékát érinti, azonban csupán egy kis hányaduk tud az érzékenységéről. Mivel sok esetben elmaradnak a tipikus tünetek (puffadás, hasmenés, hányás, fogyás), és az emésztőrendszeri tünetek helyett teljesen más területen tapasztalnak problémát a betegek, nem is gyanakodnak gluténérzékenységre.

Előfordul olyan eset is, hogy a beteg teljesen tünetmentes, ám ha az érzékenységet diagnosztizálták, a gluténmentes diétát ugyanolyan szigorúan kell tartani, hiszen attól függetlenül, hogy külsőleg nem jelennek meg tünetek, a szervezet belülről ugyanúgy roncsolja önmagát.

Azonban nem kell lemondani a lisztes finomságokról, mivel számos olyan gluténmentes liszttel készíthető főétel és édesség is van, amelyeket bárki el tud készíteni otthon.

Íme itt van pár isteni gluténmentes recept, amelyet a nem gluténérzékenyek is bátran kipróbálhatnak…

Csupa csokis brownie gluténmentesen

Hozzávalók 12 szelethez:

180 gramm gluténmentes étcsoki (legalább 70 százalékos)

90 gramm kókuszolaj

3 darab tojás

130 gramm cukor (vagy 190 gramm eritrit)

20 gramm holland kakaópor

40 gramm mandulaliszt

egy csipet só

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy kb 20x20 centis formát. Olvasszuk fel a csokit a kókuszolajjal (alacsony hőmérsékleten), és hűtsük le egy picit.

Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral (vagy az eritrittel) habosra keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a langyos, olvasztott csokis keveréket. Keverjük bele a kakaóport, a mandulalisztet, majd a tojásfehérjehabot. Öntsük az előkészített sütőformába, és kb. 20 perc alatt süssük készre.

Ezután jöjjön egy picit bonyolultabb recept, viszont ezt sütés nélkül el tudjuk készíteni:

Sütés nélküli vegán Bounty ízű torta

Alap hozzávalói és elkészítése:

6 szem datolya

60 g gluténmentes zabpehely

20 g kókuszreszelék

A datolyákat kimagozzuk és beáztatjuk 10-15 percre, csapból engedett forró vízbe. Ezután a másik két összetevővel együtt robotgépben összedaráljuk őket, míg egy szép egynemű masszát nem kapunk, amit könnyen lehet formázni. Ezt a masszát egy kisebb (18 cm átmérőjű) sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodjuk.

“Bounty” réteg:

80 g hántolt köles

50 g langyos kókuszolaj

50 g langyos kókusztejszín

50 g eritrit

pár csepp vanília kivonat

80 g Szafi Reform kókuszos desszert krémalappor

A kimért kölest párszor átmossuk, majd négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. A megfőtt kölest a kókuszos krémalap kivételével a többi hozzávalóval robotgépben pépesítjük. A legvégén adjuk hozzá a kókuszos krémalapport és gyorsan elkeverjük (ezt már lehet akár kézi habverővel vagy fakanállal is). Majd a kész krémet a datolyás-zabpelyhes alapra kenjük.

A tetejét pedig megkoronázhatjuk egy kis mogyorókrémmel is. Pár óráig hűtőben tároljuk és utána fogyaszthatjuk is!

Végül pedig jöjjön egy amerikai palacsinta recept szintén gluténmentesen:

Mandulás amerikai palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz:

20 dkg mandulaliszt

2 db tojás

2 dl mandulatej

1 evőkanál nyírfacukor

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál vaníliaaroma

1 csipet só

kókuszolaj

1 evőkanál tápiókakeményítő

Elkészítés: A tojásokat üsd egy tálba, add hozzá a mandulatejet, a vaníliát, a cukrot, és keverd össze. Forgasd hozzá a sóval, a fahéjjal, a keményítővel és a sütőporral vegyített lisztet, majd dolgozd a tésztát csomómentesre. Ha szükséges, tejjel vagy vízzel hígítsd, liszttel sűrítsd a tésztát.

Egy serpenyőben hevíts kevés kókuszolajat, majd kanalazz bele a masszából. Süsd a palacsinta mindkét oldalát aranybarnára körülbelül fél-fél perc alatt.

Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.