Menü

Különleges hobbik 4. – társasjátékozás

A társasjátékok már régóta jelen vannak az emberiség életében, legyen szó aktív vagy szellemi játékról. Felnőttként is szeretünk játszani, hiszen a játék és a szórakozás kell is az életben. Örömmel emlékezhetünk vissza gyerekkorunkra, de valamennyire felnőttként is gyerekek vagyunk. Talán ezért szeretünk annyira játszani.

A koronavírus idején különösen jó játszani az otthoniakkal, kicsit lazítunk, szórakozunk, és minőségi időt töltünk együtt a családdal. De számos más előnye is van a társasjátékoknak. A kicsik megtanulnak nyerni és veszíteni. Igen, sokszor sírás a vége a vesztésnek, de megtanulják, hogy az életnek ez is a része és könnyen kell vennünk az akadályokat és meg kell birkóznunk velük. Ha pedig nem sikerül, újra kell próbálni.

Sok társas van, ami tanít, vagy képességeket fejleszt. Vannak tipikusan olyan társasjátékok, amiket az oktatás során pedagógusok is alkalmaznak. Manapság már olyan társasjátékok is vannak, amik kifejezetten tanulási célra alkottak. Ilyenek a kémiai, fizikai társasok, ahol kísérletezni is lehet.

A szülők leginkább azért támogatják a társasozást, mert a gyerek kicsit leteszi a mobilkommunikációs eszközt, vagy felül a számítógép elől és úgymond „értelmes” játékkal játszik. Sok játék fejleszti a kommunikációs készségeket és a szókincset, miközben a telefonos kommunikáció során ezek folyamatosan kopnak.

De vannak olyanok, akik kifejezette hobbiként űzik a társasjátékozást. Ha van már egy kialakult baráti társaság, akkor szívesen ülnek le és próbálnak ki új vagy esetleg hagyományos társasokat. Vannak olyanok is, akik ebből élnek meg, hogy társasokról vlogolnak és tesztelik őket. Bizony, mi minden van már?! Az ilyen társaságok akár saját szabályokkal bővítik a régi játékokat, és új értelmet adnak egy-egy már megunt játéknak. Nagyobb városokban már kifejezetten társasjátékozó bárok, kocsmák és helyek alakultak ki, ahol összegyűlhet a csapat. Azonban akár új barátságokat is lehet kötni.

A felnőtt társaságok máshogyan is értékelhetik a társasozást. Jobban megismerhetik egymás személyiségét, vagy, hogy bizonyos dolgokban hogyan gondolkodik a másik. Fejlődhet kreativitás, a megoldási képesség. Átléphetik a komfortzónákat és saját határaikat. És egy kicsit más szerepbe bújhatunk: kipróbálhatjuk magunkat régészként, betörőként, űrhajósként és a lehetőség végtelen.

Nagypál Anna

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.