Menü

Különleges hobbik 4. – társasjátékozás

A társasjátékok már régóta jelen vannak az emberiség életében, legyen szó aktív vagy szellemi játékról. Felnőttként is szeretünk játszani, hiszen a játék és a szórakozás kell is az életben. Örömmel emlékezhetünk vissza gyerekkorunkra, de valamennyire felnőttként is gyerekek vagyunk. Talán ezért szeretünk annyira játszani.

A koronavírus idején különösen jó játszani az otthoniakkal, kicsit lazítunk, szórakozunk, és minőségi időt töltünk együtt a családdal. De számos más előnye is van a társasjátékoknak. A kicsik megtanulnak nyerni és veszíteni. Igen, sokszor sírás a vége a vesztésnek, de megtanulják, hogy az életnek ez is a része és könnyen kell vennünk az akadályokat és meg kell birkóznunk velük. Ha pedig nem sikerül, újra kell próbálni.

Sok társas van, ami tanít, vagy képességeket fejleszt. Vannak tipikusan olyan társasjátékok, amiket az oktatás során pedagógusok is alkalmaznak. Manapság már olyan társasjátékok is vannak, amik kifejezetten tanulási célra alkottak. Ilyenek a kémiai, fizikai társasok, ahol kísérletezni is lehet.

A szülők leginkább azért támogatják a társasozást, mert a gyerek kicsit leteszi a mobilkommunikációs eszközt, vagy felül a számítógép elől és úgymond „értelmes” játékkal játszik. Sok játék fejleszti a kommunikációs készségeket és a szókincset, miközben a telefonos kommunikáció során ezek folyamatosan kopnak.

De vannak olyanok, akik kifejezette hobbiként űzik a társasjátékozást. Ha van már egy kialakult baráti társaság, akkor szívesen ülnek le és próbálnak ki új vagy esetleg hagyományos társasokat. Vannak olyanok is, akik ebből élnek meg, hogy társasokról vlogolnak és tesztelik őket. Bizony, mi minden van már?! Az ilyen társaságok akár saját szabályokkal bővítik a régi játékokat, és új értelmet adnak egy-egy már megunt játéknak. Nagyobb városokban már kifejezetten társasjátékozó bárok, kocsmák és helyek alakultak ki, ahol összegyűlhet a csapat. Azonban akár új barátságokat is lehet kötni.

A felnőtt társaságok máshogyan is értékelhetik a társasozást. Jobban megismerhetik egymás személyiségét, vagy, hogy bizonyos dolgokban hogyan gondolkodik a másik. Fejlődhet kreativitás, a megoldási képesség. Átléphetik a komfortzónákat és saját határaikat. És egy kicsit más szerepbe bújhatunk: kipróbálhatjuk magunkat régészként, betörőként, űrhajósként és a lehetőség végtelen.

Nagypál Anna

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!

Vegyél egy mély levegőt…

Stresszoldó légzőtechnikák. Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.