Menü

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos szakácsként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!

Nem jó, ha mindig vakon követünk egy receptet, pedig látjuk, hogy több folyadékot venne fel a tészta, több fűszer kellene az ételbe, mégsem merjük elengedni a fantáziánkat, mert a recept mást ír.

Mindenkinek más a sütője, másmilyen a tűzhelye, egy receptben megadottak csak iránymutatásul kellene, hogy szolgáljanak, a többit már látjuk, kóstoljuk, érezzük.

Ne vegyük szentírásnak a receptet, hanem támaszkodjunk inkább az érzékszerveinkre!

Érdemes az online recepteknél elolvasni a kommenteket, hozzászólásokat, mert ott is gyakran akadnak olyan észrevételek, amelyekkel mi is kalkulálhatunk.

A megfelelő minőségű alapanyagok a legfontosabbak, a főzés és a sütés sikerének a titka, nem szabad spórolni a minőségen. Ugyanaz az élelmiszer klasszisokkal jobb, ha a jobb minőséget választjuk vásárláskor.

Az edényválasztáson is nagyon sok múlik. A minőséget sajnos az edényeknél is jobb megfizetni.

Gyakran azért rontunk el egy ételt, mert nem kóstolunk eleget. Még a legrutinosabb szakácsok is folyamatosan kóstolgatják az ételt főzés közben, tehát nem szabad elsumákolni a kóstolást, a fűszereket, sót pedig apránként adagoljuk.

Sokszor előfordul, hogy nem elég forró az olaj, nem vajazunk ki egy sütőformát, leragad 1-1 palacsinta, ezekre is oda kell figyelni, az apróbb lépéseken, előkészületeken sok múlik.

A pontatlanul kimért hozzávalók sok bosszúságot okoznak.

Egy konyhai mérleg minden háztartásba kell. Bár sok étel van, amit érzésre is össze lehet dobni, akad bőven, amelynél nem mindegy, hogy hány deka liszt, vagy cukor kerül bele.

Figyelni kell az időt, egy szuflé esetében vagy brownie sütésénél egyáltalán nem mindegy mennyi ideig sül az adott étel.

A lisztet mindig szitáljuk át, különben csomós lesz. A sütemények akkor lesznek tökéletesek, ha erre is figyelünk. A legjobb, ha közvetlenül akkor tesszük ezt, amikor összeállítjuk a sütit.

Nagyon könnyű kiszárítani a húst sütés közben. Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl. Ha pedig alacsony zsírtartalmú fajtából készítünk valamit, például csirkemellből, akkor érdemes előtte jól bepácolni és abban hagyni pár órát.

Balesetveszélyes a konyhai nagyüzem, ez vitathatatlan. Az olajos, forró serpenyőbe cseppenő víz például fröcsögni kezd, ami veszélyes, a kicsapó tűzforró olaj pedig megégethet bennünket. Ez előfordulhat olyankor is, ha magas víztartalmú ételt sütsz. Mindig legyünk körültekintőek és óvatosak!

„A konyhában bármi megtörténhet, aki főz azzal bármi előfordulhat” – szokta mondani jóanyám. Hát így is van, amikor sütünk, főzünk, ezerféle dologra kell odafigyelni. Mindenkinek balesetmentes főzőcskézést és finom ételeket kívánok!

Martinka Dia

Neutrális, supinált, vagy pronáló cipők?

Futócipő vásárlásakor sok kérdés felmerül, ezért ajánlott szakértőkre bízni a választást, vagy legalábbis a döntésben való segítséget. A jobb futóboltokban kellő szakértelemmel rendelkező eladók segítik a vásárlást.

Az egészséges életmód 10 pontja. És nem több.

Mondhatnám, hogy akkor elő a tollat, papírt és nézzük mi az, ami „pipa” és mi az, ami még visszavan, mint életmódváltoztató tényező, de mindenkinek magának kell éreznie, hogy mitől lett jobb minőségű az élete, egészsége, formája, közérzete. Az alábbi lépések azonban segítenek felmérni, nagyjából hol is tartunk az életmódváltáshoz vezető úton.

A D-vitamin fontossága

Gyakran halljuk milyen fontos a D-vitamin a szervezetünk megfelelő működéséhez, de mégis hogyan tudunk ügyelni arra, hogy valóban elegendő mennyiséget vigyünk be?

Call of Duty élőben – avagy a paintball extrém világa

Sokan szeretik a lövöldözős játékokat, amiben fel kell venni a harcot az ellenséges csapattal és ki kell iktatni őket. Sokan érdeklődnek a háborús világ iránt, főleg fiúk, akiket érdekel a harcászat és a fegyverek működése. A háború átélésnek kicsit „barátságosabb alternatívája” a paintball, ami manapság nagy népszerűségnek örvend.

Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?

Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?