Menü

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos szakácsként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!

Nem jó, ha mindig vakon követünk egy receptet, pedig látjuk, hogy több folyadékot venne fel a tészta, több fűszer kellene az ételbe, mégsem merjük elengedni a fantáziánkat, mert a recept mást ír.

Mindenkinek más a sütője, másmilyen a tűzhelye, egy receptben megadottak csak iránymutatásul kellene, hogy szolgáljanak, a többit már látjuk, kóstoljuk, érezzük.

Ne vegyük szentírásnak a receptet, hanem támaszkodjunk inkább az érzékszerveinkre!

Érdemes az online recepteknél elolvasni a kommenteket, hozzászólásokat, mert ott is gyakran akadnak olyan észrevételek, amelyekkel mi is kalkulálhatunk.

A megfelelő minőségű alapanyagok a legfontosabbak, a főzés és a sütés sikerének a titka, nem szabad spórolni a minőségen. Ugyanaz az élelmiszer klasszisokkal jobb, ha a jobb minőséget választjuk vásárláskor.

Az edényválasztáson is nagyon sok múlik. A minőséget sajnos az edényeknél is jobb megfizetni.

Gyakran azért rontunk el egy ételt, mert nem kóstolunk eleget. Még a legrutinosabb szakácsok is folyamatosan kóstolgatják az ételt főzés közben, tehát nem szabad elsumákolni a kóstolást, a fűszereket, sót pedig apránként adagoljuk.

Sokszor előfordul, hogy nem elég forró az olaj, nem vajazunk ki egy sütőformát, leragad 1-1 palacsinta, ezekre is oda kell figyelni, az apróbb lépéseken, előkészületeken sok múlik.

A pontatlanul kimért hozzávalók sok bosszúságot okoznak.

Egy konyhai mérleg minden háztartásba kell. Bár sok étel van, amit érzésre is össze lehet dobni, akad bőven, amelynél nem mindegy, hogy hány deka liszt, vagy cukor kerül bele.

Figyelni kell az időt, egy szuflé esetében vagy brownie sütésénél egyáltalán nem mindegy mennyi ideig sül az adott étel.

A lisztet mindig szitáljuk át, különben csomós lesz. A sütemények akkor lesznek tökéletesek, ha erre is figyelünk. A legjobb, ha közvetlenül akkor tesszük ezt, amikor összeállítjuk a sütit.

Nagyon könnyű kiszárítani a húst sütés közben. Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl. Ha pedig alacsony zsírtartalmú fajtából készítünk valamit, például csirkemellből, akkor érdemes előtte jól bepácolni és abban hagyni pár órát.

Balesetveszélyes a konyhai nagyüzem, ez vitathatatlan. Az olajos, forró serpenyőbe cseppenő víz például fröcsögni kezd, ami veszélyes, a kicsapó tűzforró olaj pedig megégethet bennünket. Ez előfordulhat olyankor is, ha magas víztartalmú ételt sütsz. Mindig legyünk körültekintőek és óvatosak!

„A konyhában bármi megtörténhet, aki főz azzal bármi előfordulhat” – szokta mondani jóanyám. Hát így is van, amikor sütünk, főzünk, ezerféle dologra kell odafigyelni. Mindenkinek balesetmentes főzőcskézést és finom ételeket kívánok!

Martinka Dia

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Vegyél egy mély levegőt…

Stresszoldó légzőtechnikák. Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.

Barátság korona idején

A karantén és a járvány számos negatívuma közül kiemelkedik a szociális interakciók hiánya, ami minden generáció számára nehéz és következményekkel járó jelenség.