Az étcsokoládé jótékony hatásai
- Dátum: 2021.02.18., 16:50
- Liszli Kornélia
- antioxidáns, ásványi anyagok, csökkenti a koleszterinszintet, endorfin, flavonoidok, ránctalanító, regeneráló
Nassolni mindenki szeret, de legtöbbször sajnos egészségtelen, szervezetünkre nézve káros nasikat fogyasztunk. Viszont nassolni egészségesen is lehet… Nézzük hát, hogy az étcsokoládénak, mint nasinak, milyen pozitív hatásai vannak…
A szív barátja
Minél nagyobb a csokoládé kakaó, és kevesebb a tejtartalma, annál inkább védi a szívet. Így olyan értékes flavonoidokat tartalmaz, melyek minimálisra csökkentik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezen kívül gátolja a vérlemezkék összetapadását, így az erek megfelelő állapotáról, rugalmasságáról is gondoskodik.
Csökkenti a koleszterinszintet.
A kakaófogyasztás a vizsgálatok szerint csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, valamint növeli a „jó” koleszterin (HDL) előfordulását a szervezetben, amely így visszafogja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
Ásványi anyagokban gazdag.
A jó étcsoki (min. 70%-os) káliumban, cinkben és szelénben gazdag. Ez utóbbiból 100 gramm az ajánlott napi vasbevitel 67 százalékát is fedezi.
Fiatalító antioxidáns.
A szabadgyökök fő ellenségei az antioxidánsok, ezért annál jobb, minél több kerül belőlük a szervezetünkbe. Meglepő, de a 70%-os kakaótartalmú csokoládé közel annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyit egyes gyümölcsök és zöldségek. Fontos, hogyha tejjel hígítjuk, vagy melegítjük, akkor ez a jótékony tulajdonsága elvész. Amennyiben külsőleg alkalmazzuk, nagyszerű bőrfiatalító készítményt készíthetünk belőle!
Több ránctalanító és regeneráló pakolás alkotója is, nem véletlenül, ugyanis javítja az oxigénellátást és a mikrokeringést a bőrben, így az üdévé és frissé válik. Antioxidáns tartalmának köszönhetően az öregedés folyamata is lecsökken, az apróbb ráncok kisimulnak, miközben a bőr hidratációja feljavul.
Javítja a memóriát.
Egyrészt felfrissít, másrészt, fokozza az agytevékenységeket, így javítja a memóriát és a koncentráló képességet is. Tehát nehéz, stresszes helyzetekben, mint például egy vizsga, egyél meg egy keveset, hogy minél jobban teljesíts!
Boldog leszel tőle!
A kakaó nagy mennyiségben tartalmaz endorfint, ami a boldogságunkért felelős, nem hiába vágynak a depressziósok sok-sok étcsokoládéra, mivel az jobb kedvre deríti őket.
Tehát, ha egy kis nasira vágyunk, akkor válasszuk az étcsokit, persze csak mértékkel!
Liszli Kornélia
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.