Menü

Három recept hús nélkül

Ezen héten hamvazószerdával kezdődött meg a nagyböjti időszak a keresztény hagyományok alapján. A böjt mind fizikai mind lelki értelemben hasznos lehet számunkra, a legalapvetőbb, már ősi szokás ilyenkor a hús elhagyása.

Bár az évszázadok alatt kialakult szokás alapján csak hamvazószerdán és péntekenként kell kerülni a húsfogyasztást, sokan az egész böjti időszakban húsmentesen étkeznek. Ez pedig remek lehetőség a finomabbnál finomabb zöldségalapú receptek kipróbálására!

Hagyományos gombapaprikás

Ha nem szeretnénk teljesen elszakadni a húsos ételek ízvilágától, talán ez az egyik legjobb recept. A gombapaprikás „pörkölt” íze olyasmi, mintha hússal készült volna, tejföllel és nokedlivel pedig olyan finom, hogy nehéz egy tányér után abbahagyni az evést…

Amire szükség lesz:

1 fej vöröshagyma
50 dkg gomba
1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál sűrített paradicsom
só és bors
olaj
2 dl tejföl
liszt

Forró olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát és a sűrített paradicsomot és elkeverjük.

Ezután következik a gomba és a fűszerezés, majd fedő alatt pároljuk. Közben a tejfölt és lisztet alaposan összekeverjük és összekeverjük a már megpuhult gombával. Készen is van!

Köretként készíthetünk mellé rizst, nokedlit, de bulgurral vagy kölessel is nagyon finom.

Vegyes zöldségkrémleves

Nagyon egyszerű, igazi tavaszi levesrecept.

Hozzávalók:

50 dkg brokkoli
30 dkg krumpli
1 darab póréhagyma
2 liter zöldségalaplé
2 teáskanál currypor
só és bors
olívaolaj

Szeleteljük fel vékony karikákra a póréhagymát, majd forró olívaolajon pároljuk rövid ideig. Ezután következik a fűszerezés: sót, borsot és curryport szórunk rá. Kockákra vágjuk a krumplikat és hozzátesszük a hagymához, majd felöntjük az alaplével. Következik a rózsákra szét szedett brokkoli, amikor már kicsit megpuhult a krumpli. Addig főzzük őket, amíg teljesen puhák nem lesznek. Ha elkészült botmixerrel pürésítjük a levest.

„Tócsni” céklából és burgonyából

Az egyik legegyszerűbb hús nélküli recept.

Amire kell hozzá:

1 kg burgonya
50 dkg cékla
torma

bors
köménymag
2 darab tojás
5 dkg liszt
olaj

Hámozzuk meg a burgonyákat, a céklát és a tormát, majd reszeljük le őket. Keverjük el alaposan a fűszerekkel, sóval, borssal és köménnyel. Feltörjük a tojásokat és a liszttel együtt a zöldségekhez keverjük, majd a masszából kisebb lepényeket készítünk.

Egy serpenyőben kevés olajat forralunk és óvatosan belehelyezzük a tócsnikat, amiket mindkét oldalon megsütünk. Ha elkészültek egy papírtörlővel bélelt tálba tegyük őket, hogy az olaj felszívódjon.

Jó étvágyat!

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.