Menü

Három recept hús nélkül

Ezen héten hamvazószerdával kezdődött meg a nagyböjti időszak a keresztény hagyományok alapján. A böjt mind fizikai mind lelki értelemben hasznos lehet számunkra, a legalapvetőbb, már ősi szokás ilyenkor a hús elhagyása.

Bár az évszázadok alatt kialakult szokás alapján csak hamvazószerdán és péntekenként kell kerülni a húsfogyasztást, sokan az egész böjti időszakban húsmentesen étkeznek. Ez pedig remek lehetőség a finomabbnál finomabb zöldségalapú receptek kipróbálására!

Hagyományos gombapaprikás

Ha nem szeretnénk teljesen elszakadni a húsos ételek ízvilágától, talán ez az egyik legjobb recept. A gombapaprikás „pörkölt” íze olyasmi, mintha hússal készült volna, tejföllel és nokedlivel pedig olyan finom, hogy nehéz egy tányér után abbahagyni az evést…

Amire szükség lesz:

1 fej vöröshagyma
50 dkg gomba
1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál sűrített paradicsom
só és bors
olaj
2 dl tejföl
liszt

Forró olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát és a sűrített paradicsomot és elkeverjük.

Ezután következik a gomba és a fűszerezés, majd fedő alatt pároljuk. Közben a tejfölt és lisztet alaposan összekeverjük és összekeverjük a már megpuhult gombával. Készen is van!

Köretként készíthetünk mellé rizst, nokedlit, de bulgurral vagy kölessel is nagyon finom.

Vegyes zöldségkrémleves

Nagyon egyszerű, igazi tavaszi levesrecept.

Hozzávalók:

50 dkg brokkoli
30 dkg krumpli
1 darab póréhagyma
2 liter zöldségalaplé
2 teáskanál currypor
só és bors
olívaolaj

Szeleteljük fel vékony karikákra a póréhagymát, majd forró olívaolajon pároljuk rövid ideig. Ezután következik a fűszerezés: sót, borsot és curryport szórunk rá. Kockákra vágjuk a krumplikat és hozzátesszük a hagymához, majd felöntjük az alaplével. Következik a rózsákra szét szedett brokkoli, amikor már kicsit megpuhult a krumpli. Addig főzzük őket, amíg teljesen puhák nem lesznek. Ha elkészült botmixerrel pürésítjük a levest.

„Tócsni” céklából és burgonyából

Az egyik legegyszerűbb hús nélküli recept.

Amire kell hozzá:

1 kg burgonya
50 dkg cékla
torma

bors
köménymag
2 darab tojás
5 dkg liszt
olaj

Hámozzuk meg a burgonyákat, a céklát és a tormát, majd reszeljük le őket. Keverjük el alaposan a fűszerekkel, sóval, borssal és köménnyel. Feltörjük a tojásokat és a liszttel együtt a zöldségekhez keverjük, majd a masszából kisebb lepényeket készítünk.

Egy serpenyőben kevés olajat forralunk és óvatosan belehelyezzük a tócsnikat, amiket mindkét oldalon megsütünk. Ha elkészültek egy papírtörlővel bélelt tálba tegyük őket, hogy az olaj felszívódjon.

Jó étvágyat!

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!