Három recept hús nélkül
Ezen héten hamvazószerdával kezdődött meg a nagyböjti időszak a keresztény hagyományok alapján. A böjt mind fizikai mind lelki értelemben hasznos lehet számunkra, a legalapvetőbb, már ősi szokás ilyenkor a hús elhagyása.
Bár az évszázadok alatt kialakult szokás alapján csak hamvazószerdán és péntekenként kell kerülni a húsfogyasztást, sokan az egész böjti időszakban húsmentesen étkeznek. Ez pedig remek lehetőség a finomabbnál finomabb zöldségalapú receptek kipróbálására!
Hagyományos gombapaprikás
Ha nem szeretnénk teljesen elszakadni a húsos ételek ízvilágától, talán ez az egyik legjobb recept. A gombapaprikás „pörkölt” íze olyasmi, mintha hússal készült volna, tejföllel és nokedlivel pedig olyan finom, hogy nehéz egy tányér után abbahagyni az evést…
Amire szükség lesz:
1 fej vöröshagyma
50 dkg gomba
1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál sűrített paradicsom
só és bors
olaj
2 dl tejföl
liszt
Forró olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát és a sűrített paradicsomot és elkeverjük.
Ezután következik a gomba és a fűszerezés, majd fedő alatt pároljuk. Közben a tejfölt és lisztet alaposan összekeverjük és összekeverjük a már megpuhult gombával. Készen is van!
Köretként készíthetünk mellé rizst, nokedlit, de bulgurral vagy kölessel is nagyon finom.
Vegyes zöldségkrémleves
Nagyon egyszerű, igazi tavaszi levesrecept.
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli
30 dkg krumpli
1 darab póréhagyma
2 liter zöldségalaplé
2 teáskanál currypor
só és bors
olívaolaj
Szeleteljük fel vékony karikákra a póréhagymát, majd forró olívaolajon pároljuk rövid ideig. Ezután következik a fűszerezés: sót, borsot és curryport szórunk rá. Kockákra vágjuk a krumplikat és hozzátesszük a hagymához, majd felöntjük az alaplével. Következik a rózsákra szét szedett brokkoli, amikor már kicsit megpuhult a krumpli. Addig főzzük őket, amíg teljesen puhák nem lesznek. Ha elkészült botmixerrel pürésítjük a levest.
„Tócsni” céklából és burgonyából
Az egyik legegyszerűbb hús nélküli recept.
Amire kell hozzá:
1 kg burgonya
50 dkg cékla
torma
só
bors
köménymag
2 darab tojás
5 dkg liszt
olaj
Hámozzuk meg a burgonyákat, a céklát és a tormát, majd reszeljük le őket. Keverjük el alaposan a fűszerekkel, sóval, borssal és köménnyel. Feltörjük a tojásokat és a liszttel együtt a zöldségekhez keverjük, majd a masszából kisebb lepényeket készítünk.
Egy serpenyőben kevés olajat forralunk és óvatosan belehelyezzük a tócsnikat, amiket mindkét oldalon megsütünk. Ha elkészültek egy papírtörlővel bélelt tálba tegyük őket, hogy az olaj felszívódjon.
Jó étvágyat!
Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.
Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?
Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?
A vas szerepe a szervezetben

A vas, mint ásványi anyag esszenciális része szervezetünk működésének, hiszen ez segít megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a létfenntartáshoz szükséges szerveinkhez. Emiatt oda kell figyelnünk rá, hogy változatosan táplálkozzunk, és amennyiben vashiány tüneteit tapasztaljuk magunkon sürgősen orvoshoz forduljunk.
Sütemények a téli hidegben

Az igazán hideg januári estéken nincs jobb dolog annál, mint egy szelet isteni finom, illatos süteménnyel ücsörögni otthon. Szerintem már mindenkivel előfordult, hogy a hűvös téli estéken úgy éreztük, képtelenek vagyunk ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak. Az alábbi cikkben néhány téli sütemény receptet nézhetünk meg.