Menü

Tippek a fogyáshoz idősebb korban

Idősebb korban lassul az anyagcsere és az a tápanyag mennyiség, amelyet korábban fogyasztottunk sokkal jobban meg fog látszani az emberen. Ehhez sokszor hozzájárul a mozgásszegény életmód, és az élelmiszerek sokszor elégtelen minősége.

Idősebb korban is érdemes tartózkodni a radikális diétától, viszont, ha keveset mozog valaki, akkor, ha fogyni akar, meg kell magának szabnia egy elég komoly határt, amely felett nem lehet többet enni, például az egy napra számított kalóriabevitele nem lehet több 1400-1500 kalóriánál.

Szintén fontos, hogy a diéta ne legyen egyoldalú, mert így könnyen vitaminhiány alakulhat ki a szervezetben. Fiatalabb korban is nehéz erre figyelni, de idősebb korban is kerülni kell a cukros italokat, péksüteményeket, csokoládét, alkoholos italokat. Ezzel sok esetben a túlzott koffeinfogyasztást is elhagyja az adott személy, ami szintén fontos lehet.

Idősebb korban is sok zöldséget és gyümölcsöt kell enni, a fehérje pedig, túró, sajt, csirkehús, hal és némi tojás formájában kerüljön az asztalra.

Azonban mozgás nélkül tartós fogyás nincsen mert ezzel is további kalóriákat égetünk el, valamint meg lehet vele őrizni az izomtömeget és a jó kondíciót is.

Ebben a korban sokszor már a súlyzós és erőnléti edzések nap mint nap fárasztóak tudnak lenni, nem beszélve arról, hogy ízületi fájdalmakat és komolyabb sérüléseket is okozhat az edzés, ha nem megfelelően végzik őket.

Az egyik legjobb mozgásforma az úszás, amely nem csak, hogy kíméli az ízületeket, de alapvetően kalóriát is éget és segít az állóképesség megőrzésében is. Még jó mozgásforma lehet a kocogás, elliptikus tréneren való edzés, kerékpározás és a gyaloglás is. Ami viszont nem ajánlott az a lépcsőzés, guggolás és a nehéz súlyokkal való gyakorlatok.

Fontos, hogy idősebb korban az elhízás az életminőség romlásához vezethet és egészségügyi szempontból is nagyobb kockázatnak vannak kitéve a túlsúlyos emberek. Ilyen tipikus betegségek lehetnek a szív és érrendszeri problémák, cukorbetegség és a különböző ízületi problémák is.

Az edzés terén fontos, hogy ne arra törekedjenek, hogy nap mint nap túllépjék teljesítőképességük fiziológiai határát, mert a kívánt cél helyett kóros állapotok kifejlődését érhetik el vele. Ebben a korban inkább fontos, hogy a sporttevékenység után kellemes érzés hassa át testüket-lelküket. Természetesen az élettani folyamatok elől nem lehet elmenekülni, mert a fizikai teljesítmény csökkenése az emberi élet része, de cselekedeteinkkel befolyásolhatjuk és lassíthatjuk a folyamatot.

Szabó Máté

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

Ezért egyél meg egy kanál szódabikarbónát

Régen csak a szódabikarbóna segített, ha súrolni, szagtalanítani vagy szépíteni kellett valamit. Manapság már tisztítószerek és kencék garmadájából választhatunk, ennek ellenére is érdemes újra felfedeznünk háztartásunk és pipereasztalunk jolly jokerét. A szódabikarbóna mértékletes, alkalmankénti használata például jót tehet az emésztésnek, nem ez az egyetlen azonban, amelyből egy kanálnyi mennyiség is sokat segíthet.

Mit jelent a hipomániás epizód?

Pár napostól akár hónapokig tartó állapot, melynek során a beteg igen beszédes, feldobott vagy éppen ingerlékeny, s amely jól elválik normális, nem depressziós állapotától.