Menü

Tippek a fogyáshoz idősebb korban

Idősebb korban lassul az anyagcsere és az a tápanyag mennyiség, amelyet korábban fogyasztottunk sokkal jobban meg fog látszani az emberen. Ehhez sokszor hozzájárul a mozgásszegény életmód, és az élelmiszerek sokszor elégtelen minősége.

Idősebb korban is érdemes tartózkodni a radikális diétától, viszont, ha keveset mozog valaki, akkor, ha fogyni akar, meg kell magának szabnia egy elég komoly határt, amely felett nem lehet többet enni, például az egy napra számított kalóriabevitele nem lehet több 1400-1500 kalóriánál.

Szintén fontos, hogy a diéta ne legyen egyoldalú, mert így könnyen vitaminhiány alakulhat ki a szervezetben. Fiatalabb korban is nehéz erre figyelni, de idősebb korban is kerülni kell a cukros italokat, péksüteményeket, csokoládét, alkoholos italokat. Ezzel sok esetben a túlzott koffeinfogyasztást is elhagyja az adott személy, ami szintén fontos lehet.

Idősebb korban is sok zöldséget és gyümölcsöt kell enni, a fehérje pedig, túró, sajt, csirkehús, hal és némi tojás formájában kerüljön az asztalra.

Azonban mozgás nélkül tartós fogyás nincsen mert ezzel is további kalóriákat égetünk el, valamint meg lehet vele őrizni az izomtömeget és a jó kondíciót is.

Ebben a korban sokszor már a súlyzós és erőnléti edzések nap mint nap fárasztóak tudnak lenni, nem beszélve arról, hogy ízületi fájdalmakat és komolyabb sérüléseket is okozhat az edzés, ha nem megfelelően végzik őket.

Az egyik legjobb mozgásforma az úszás, amely nem csak, hogy kíméli az ízületeket, de alapvetően kalóriát is éget és segít az állóképesség megőrzésében is. Még jó mozgásforma lehet a kocogás, elliptikus tréneren való edzés, kerékpározás és a gyaloglás is. Ami viszont nem ajánlott az a lépcsőzés, guggolás és a nehéz súlyokkal való gyakorlatok.

Fontos, hogy idősebb korban az elhízás az életminőség romlásához vezethet és egészségügyi szempontból is nagyobb kockázatnak vannak kitéve a túlsúlyos emberek. Ilyen tipikus betegségek lehetnek a szív és érrendszeri problémák, cukorbetegség és a különböző ízületi problémák is.

Az edzés terén fontos, hogy ne arra törekedjenek, hogy nap mint nap túllépjék teljesítőképességük fiziológiai határát, mert a kívánt cél helyett kóros állapotok kifejlődését érhetik el vele. Ebben a korban inkább fontos, hogy a sporttevékenység után kellemes érzés hassa át testüket-lelküket. Természetesen az élettani folyamatok elől nem lehet elmenekülni, mert a fizikai teljesítmény csökkenése az emberi élet része, de cselekedeteinkkel befolyásolhatjuk és lassíthatjuk a folyamatot.

Szabó Máté

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!