Menü

Miért hiszünk előbb a csodaszerekben, mint egy életmódváltásban?

Mindig a könnyebb út a csábítóbb. A kényelmesebb megoldás a szimpatikusabb. Az egészséges életmód nem lehetetlen küldetés, de nagyobb kihívás, mint egy doboz fogyibogyó, vagy egy divatos shake. A csodalevesporok nem fogják megoldani a súlyproblémát, mégis sokan azonnal elhiszik, elég egy jó marketing, egy jól csomagolt zacskós por, egy dizájnos tasak, egy jól hangzó név. Miért hiszünk előbb a csodaszerekben, mint egy életmódváltásban?

Az emberek szeretik azt gondolni, hogy amit sok-sok év alatt felszedtek, azt egy kapszula beszedésével egyik napról a másikra fogják ledobni mindenféle erőfeszítés nélkül. Következmények nélkül. Élethosszig tartóan. Kényelmesen. Mert a szomszéd ismer valakit, aki szerint bevált. Meg a reklámban is hirdetik, csak jó lehet.

Ha valaki vékony, vagy lefogyott, még nem biztos, hogy egészséges is.

A fogyókúrás csodaszerek pszichés hatásairól már sokkal kevesebb poszt születik.

Fogyasztó társadalom vagyunk, s mindent azonnal akarunk, megvesszük, kibontjuk, bevesszük és várjuk a szolgáltatást, megvettük, s azt hisszük, ezzel mindent meg is tettünk a cél érdekében. Mindent úgy akarunk, ahogy a reklámokban ígérik, rengeteg a kifogásunk, nekünk a legjobb kell, nem érünk rá, méghozzá gyorsan.

A reklám pedig azt mondja, hogy ettől a kapszulától, portól fájdalommentesen, gyorsan és könnyen lefogyunk, mosolyogva. Mindenkinek sikerülhet.

Az áruk borsos, de ez is pszichológia, minél drágább, valószínűleg annál jobb, hatékonyabb.

Márpedig nekünk nincs időnk, a legjobb kell, kerül, amibe kerül.

A fogyasztó pirulák az esetek többségében teljesen hatástalanok, s nagyon jó, ha nem ártanak. Ha csak hatástalanok, már szerencsénk van, nem teszi tönkre a szervezetet. Rosszabb esetben káros az egészségre.

A legtöbb fogyasztószer tájékoztatóján szerepel, hogy akkor hatásos, ha az illető az életmódján is változtat, na de akkor minek a pirula, kérdezem én. Az életmódváltás elég önmagában is és sokkal egészségesebb hosszútávon. Igaz, több időbe és energiába kerül, arra pedig nincs idő. Azonnal kell. A csodapirulák pedig ezt az igényt akarják kiszolgálni. Azonnal. Könnyen. Kényelmesen. Gyorsan. Pénz nem számít. Most kell.

A reklámokból pedig ömlik az üzenet, „egyél sokat, habzsolj, dőzsölj, gyomorégésre itt egy pirula, fogyásra egy másik.”

Egy kiváló szakdolgozati téma lehetne a fogyókúrás tabletták pszichológiája, nagyon érdekes összefüggésekre világíthatna rá egy ilyen tanulmány, s aki elolvasná, talán a jövőben nem dőlne be mindenféle hamis ígéretnek, illúziónak. Ahogy édesapám szokta mondani. Csak az nem hizlal, amit nem eszünk meg. Sportos, személyi edző barátnőm pedig hozzátette: „fogyni pedig attól fogyunk, amit megemelünk”. Egy dolgot szedhetünk a fogyásunk érdekében. A lábainkat.

Martinka Dia

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A kínzó térdfájás csillapítása

A gyógyszeres megoldások mellett otthoni és alternatív módszerekkel is felvehetjük a harcot a kellemetlen tünet ellen, de elhúzódó fájdalom esetén mindenképpen keressük fel az orvost.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.

Fruktózfelszívódási zavar

Itt a nyár, kevesebbet és könnyebb ételeket eszünk, sokat vagyunk a napon. Na de akkor mégis mitől ez a puffadás? Talán épp a gyümölcsök okozta fruktózfelszívódási zavarral küzd.