Menü

Gyakori tévhitek a pattanásokról

A pattanás, vagyis az acne nem ritka probléma és közel sem csak a serdülő korúakat érinti, akár idősebb korban is találkozhatunk ezzel a bőrbántalommal. Akkor keletkeznek pattanások, ha a bőrben lévő faggyúmirigyek kivezető nyílásai valamiért eltömődnek és a faggyúürülés elmaradása gyulladást okoz. Rendkívül széleskörű az okok palettája, így a kezelése sem lehetséges egy egységes, általános módszerrel.

A kiváltó okok között szerepelhetnek lelki okok, stressz, egészségtelen táplálkozás, vitamin- ásványi anyag – és nyomelemhiány, keringési vagy hormonális zavarok, de akár emésztési rendellenességnek is lehet ilyen mellékhatása. Az okok pontos meghatározása nagyon fontos a kezelés szempontjából, hiszen rendkívül eltérően kezelnek egy hormonális eredetű és mondjuk egy stressz hatására kialakult gyulladásos acnet.

Gyakori tévhit a már elhangzott „csak a serdülőkorúakat érinti”, de az sem általános igazság, hogy a csokoládé vagy a zsíros ételek közvetlenül felelősek lennének a pattanások kialakulásáért. Valójában ezek is részei a kiegyensúlyozott étrendnek, így megfelelő mennyiségben ezek fogyasztása sem okoz ilyen jellegű bőrproblémákat. Ha ilyen reakciót vált ki az étrendünk valamelyik alkotója, érdemes orvoshoz fordulni és megvizsgálni az allergia, vagy intolerancia lehetőségét. Ilyen például a laktózérzékenység, vagy glutén allergia.

Sajnos az is tévhit, hogy gyógyítható. Gyakorlati szempontból igaz, szinte csodákra képesek a bőrgyógyászok és kozmetikusok, azonban, ha szigorúan vesszük, csak kezelhető ez a probléma, de nem szüntethető meg véglegesen. Viszont jó hír, hogy a hegesedés nem egy kötelező velejárója az acnes bőrnek. Ma már rendkívül hatékony kezelések állnak rendelkezésre mind a megelőzés, mind a már kialakult hegek eltüntetése terén.

A leggyakoribb tanács, a tipikus, sokunk által hallott: „Ne piszkáld!” Ebben bizony van igazság, viszont ez nem jelenti azt, hogy kezelni sem érdemes. A legjobb, amit tehetünk, hogy megfelelő szakorvosra, bőrgyógyászra bízzuk a dolgot. Ő segíthet a gyógyszeres és mélyebb kezeléssel, illetve a hétköznapi teendőket illetően is kaphatunk tanácsokat, hogyan előzzük meg a kialakulásuk.

Bár a zsíros ételek fogyasztása valóban nem okoz közvetlenül pattanásokat, maga az egészséges táplálkozás és ideális testsúly elérése az, amivel a legtöbbet tehetünk bőrünk egészségéért. Egy rendszeresen és kiegyensúlyozottan étkező, rendszeresen sportot vagy valamilyen mozgásformát végző ember bőre is egészségesebb, de rengeteg más pozitív mellékhatása van annak, ha odafigyelünk a testünkre.

A sarki gyökér kapszula szedésének pozitív hatásai

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „Az egész világot fenyegető járványnak” nevezte a stresszt. Fontos azonban tudni, hogy stressz nélkül az élet elképzelhetetlen lenne, bizonyos szituációkban szükségünk van rá. Probléma akkor van, ha a stressz folyamatosan jelen van életünkben, mert ez kimerültséghez vezethet. Egy ilyen tartósan fennálló stressz esetén felhasználjuk energiatartalékainkat, kimerülünk, és nem tudunk megfelelően teljesíteni a mindennapokban.

Ezért egyél meg egy kanál szódabikarbónát

Régen csak a szódabikarbóna segített, ha súrolni, szagtalanítani vagy szépíteni kellett valamit. Manapság már tisztítószerek és kencék garmadájából választhatunk, ennek ellenére is érdemes újra felfedeznünk háztartásunk és pipereasztalunk jolly jokerét. A szódabikarbóna mértékletes, alkalmankénti használata például jót tehet az emésztésnek, nem ez az egyetlen azonban, amelyből egy kanálnyi mennyiség is sokat segíthet.

A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi az ötlevelű ginzenget

A Jiaogulan a déli kínai hegyekből származik, de fokozatosan terjed Thaiföldön és Japánban. A tökcsalád kúszó növényének botanikus neve Gynostema ötlevelű (Gynostemma pentaphyllum), de megtalálhatjuk déli ginzeng, xianxao (Kína) vagy amazachur (Japán) is.

Gyümölcsök, amiket cukorbetegek is fogyaszthatnak

A gyümölcsfogyasztás szabályait javasolt tisztázni a diabétesszel élőknek. Szigorú diétát ír elő az orvos azoknak, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek.

Mi az a cölikália?

A lisztérzékenységet hívjuk más néven cöliákiának, ez egy olyan állapot, amikor a glutént tartalmazó gabonafélék családjából való növények, pl.: a búza, árpa, rozs, kárt okoznak a vékonybélben. A gluténérzékenységet hívjuk cölikáliának.