Menü

Lehet, hogy Önnek is vashiánya van?

Érdekes módon a fejlett országokban a vashiányos betegek száma elérheti a lakosság akár 60-80%-át is, de legalábbis az emberek több, mint fele legalább egyszer találkozik vele élete során. Általában a mai felgyorsult és mesterséges táplálkozásban keresendő a probléma gyökere, de fontos, hogy a bevitt vas mennyisége-e a gond, vagyis jelen esetben a hiánya, vagy valamilyen felszívódási folyamat hibája akadályozza a vas megfelelő hasznosítását a szervezetben. Olyan is előfordul, hogy a bevitt vas mennyisége és annak felszívódása is látszólag rendben van, mégis vashiányos tüneteket észlelünk. Ez akkor lehetséges, ha a szervezetnek valamiért megnövekedett a vas igénye, mint ahogy ez történik például csecsemőknél vagy gyermekkorban a hirtelen fejlődés következtében. Ha még mélyebbre ásunk, azt találjuk, hogy a növekedéssel és hirtelen fejlődéssel megnövekedett hemoglobin szükséglet jár, ehhez pedig a szervezetnek több vasra van szüksége. Ilyen megnövekedett hemoglobin és vas szükséglet lép fel egyébként a terhesség és a menstruáció során is.

A vashiány általános tünetei között a fáradékonyság, gyengeség, fejfájás, szédülés és sápadtság szerepel. Ezen kívül nem ritka a torokszorítás, vagyis amikor olyan érzésünk van, mintha egy gombóc lenne a torkunkban, ezzel pedig sokszor együtt jár a nyelési probléma. A már régebb óta fennálló vashiány okozhat hajhullást is és a terhelhetőség drasztikus csökkenését.

Bár említettük, hogy az okok különbözőek lehetnek, viszont van néhány olyan életmódbeli szokás, amikre, ha figyelünk, akkor máris sokat tettünk annak érdekében, hogy kizárjuk a legegyszerűbb kiváltó tényezőket. Mivel az esetek többségében a B2-, B6, B12- és C-vitamin hiány áll a háttérben, valamint fontos szerepet játszanak az ásványi anyagok, nyomelemek, folsav és pantoténsav is, érdemes ezeket rendszeresen bevinni a szervezetbe pezsgő tabletta, multivitamin, vagy ezekben gazdag ételek fogyasztásával.

A túl sok finomított étel, zsír és tartósítószerek fogyasztása gátolhatja a vas felszívódását, így ezeket tanácsos kerülni, persze itt is aranyszabály a kiegyensúlyozott étrend. Nem kell különleges diétára gondolnunk egyből, mivel rengeteg ételben található meg viszonylag nagy mennyiségben vas.

Ilyen például a gyümölcsök közül a málna, birsalma, csipkebogyó, ribiszke, egres és cseresznye is, de a magok közül a dió, mogyoró és mandula is jó vas forrás. Igaz, szokták mondani, hogy a belsőségek fogyasztása is jót tesz vashiány esetén, de ha valaki nem rajongana a húsért, vagy a belsőségeket nem szívesen eszi meg, rengeteg vegetáriánus fogáshoz illő alapanyag közül válogathat.

mák
paraj
sóska
paraj
sütőtök
spárga
karalábé
brokkoli
káposzta
kukorica
hüvelyesek

A tejtermékek közül a tejföl, kefír, aludt tej, joghurt és juhsajtok fogyasztása ajánlott, halak közül a lazac, hering és tőkehalat javasolják esszenciális zsírsavtartalmuk miatt, húsokból pedig a bárány, nyúl, liba és kacsa, vagyis a kevésbé zsíros fajták szerepelnek a listán.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.