Menü

Lehet, hogy Önnek is vashiánya van?

Érdekes módon a fejlett országokban a vashiányos betegek száma elérheti a lakosság akár 60-80%-át is, de legalábbis az emberek több, mint fele legalább egyszer találkozik vele élete során. Általában a mai felgyorsult és mesterséges táplálkozásban keresendő a probléma gyökere, de fontos, hogy a bevitt vas mennyisége-e a gond, vagyis jelen esetben a hiánya, vagy valamilyen felszívódási folyamat hibája akadályozza a vas megfelelő hasznosítását a szervezetben. Olyan is előfordul, hogy a bevitt vas mennyisége és annak felszívódása is látszólag rendben van, mégis vashiányos tüneteket észlelünk. Ez akkor lehetséges, ha a szervezetnek valamiért megnövekedett a vas igénye, mint ahogy ez történik például csecsemőknél vagy gyermekkorban a hirtelen fejlődés következtében. Ha még mélyebbre ásunk, azt találjuk, hogy a növekedéssel és hirtelen fejlődéssel megnövekedett hemoglobin szükséglet jár, ehhez pedig a szervezetnek több vasra van szüksége. Ilyen megnövekedett hemoglobin és vas szükséglet lép fel egyébként a terhesség és a menstruáció során is.

A vashiány általános tünetei között a fáradékonyság, gyengeség, fejfájás, szédülés és sápadtság szerepel. Ezen kívül nem ritka a torokszorítás, vagyis amikor olyan érzésünk van, mintha egy gombóc lenne a torkunkban, ezzel pedig sokszor együtt jár a nyelési probléma. A már régebb óta fennálló vashiány okozhat hajhullást is és a terhelhetőség drasztikus csökkenését.

Bár említettük, hogy az okok különbözőek lehetnek, viszont van néhány olyan életmódbeli szokás, amikre, ha figyelünk, akkor máris sokat tettünk annak érdekében, hogy kizárjuk a legegyszerűbb kiváltó tényezőket. Mivel az esetek többségében a B2-, B6, B12- és C-vitamin hiány áll a háttérben, valamint fontos szerepet játszanak az ásványi anyagok, nyomelemek, folsav és pantoténsav is, érdemes ezeket rendszeresen bevinni a szervezetbe pezsgő tabletta, multivitamin, vagy ezekben gazdag ételek fogyasztásával.

A túl sok finomított étel, zsír és tartósítószerek fogyasztása gátolhatja a vas felszívódását, így ezeket tanácsos kerülni, persze itt is aranyszabály a kiegyensúlyozott étrend. Nem kell különleges diétára gondolnunk egyből, mivel rengeteg ételben található meg viszonylag nagy mennyiségben vas.

Ilyen például a gyümölcsök közül a málna, birsalma, csipkebogyó, ribiszke, egres és cseresznye is, de a magok közül a dió, mogyoró és mandula is jó vas forrás. Igaz, szokták mondani, hogy a belsőségek fogyasztása is jót tesz vashiány esetén, de ha valaki nem rajongana a húsért, vagy a belsőségeket nem szívesen eszi meg, rengeteg vegetáriánus fogáshoz illő alapanyag közül válogathat.

mák
paraj
sóska
paraj
sütőtök
spárga
karalábé
brokkoli
káposzta
kukorica
hüvelyesek

A tejtermékek közül a tejföl, kefír, aludt tej, joghurt és juhsajtok fogyasztása ajánlott, halak közül a lazac, hering és tőkehalat javasolják esszenciális zsírsavtartalmuk miatt, húsokból pedig a bárány, nyúl, liba és kacsa, vagyis a kevésbé zsíros fajták szerepelnek a listán.

A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is

A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.

Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.