Menü

Energetizáló tippek

Egy reggeli ébresztő kávé, egy ebéd utáni eszpresszó, vagy egy délutáni cappucino egy jó beszélgetés mellé, sokak számára elképzelhetetlenek a mindennapok kávé nélkül. Akár élénkítő hatása miatt fogyasztjuk, akár az íze kedvéért, mint az életben a legtöbb jó dologgal, a kávéfogyasztással is érdemes mértékletesnek lennünk. íme pár tipp kávé helyett:

Javítsd a teljesítőképességed ginsenggel!

A ginseng kiváló természetes élénkítő, egyszerre növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet is. Keleten egyenesen az élet gyökerének nevezik. Vizsgaidőszak idején szedése kifejezetten javasolt, mivel jelentősen javítja az emlékezőképességet. Az endokrin mirigyek serkentésével segíti, hogy a szervezet hasznosítani tudja a vitaminokat és az ásványi anyagokat, amelyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez.

Nassolj egészségesen: rágcsálj bátran, de figyelj a kalóriákra. Íme néhány példa az energiát adó rágcsálnivalókra: egy alma, egy banán, egy kocka sovány sajt, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, egy őszibarack. Naponta egyszer pár szem diót, mogyorót, mandulát is engedélyezhetsz magadnak.

Egyél magnéziumtartalmú élelmiszereket: például joghurtot, kefirt vagy sovány túrót. Egyes vizsgálatok ugyanis azt bizonyították, hogy a magnézium segíti a fehérje- és szénhidrát-anyagcseréhez szükséges enzimek termelődését a szervezetben.

Válassz sovány fehérjeforrásokat: lazacot, tojást, csirke- és pulykamellet.

Hidratálj: méghozzá belülről, vízzel, vagy nagy víztartalmú gyümölcsökkel, például szőlővel, görögdinnyével, almával.

Lélegezz: vegyél néhány mély lélegzetet, mélyen le, a hasadba. Nem is hinnéd, milyen gyorsan képes energiához juttatni a szervezetedet.

Mozogj: amennyit csak lehet, különösen, ha ülőmunkát végzel. Ha néha felállsz. És sétálsz egy kicsit, az felpezsdíti a vérkeringésedet, és az energiaszintedet is emeli.

Legyen időd magadra: és minden olyasmire, amit szeretsz. Festegess, sétálj a természetben, olvass, találkozz a barátaiddal – mindez nagyon fontos, mert pihenés nélkül a stressz testi és lelki kimerüléshez vezet.

Nyerj erőt spenótból!

A spenóttól nemcsak Popey kapott előre, téged is garantáltan felpörget majd. A spenót remek folsavforrás, a folsavnak pedig kiemelkedő szerepe van a fáradtság és a kimerültség leküzdésében. Stresszes időszak esetén is kiváló, mivel természetes örömforrás. Ha a rajzfilmfigurától eltérően mégsem rajongsz a zöld energiaforrásért, akkor pótold a hiányzó folsavat, vagy más néven B9-vitamint, tablettából.

Jó hír, hogy mesterséges vitaminkészítményből még jobb a felszívódása. Felnőtteknél 200 mcg fedezi a napi folsavszükségletet.

Szerző: Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.