Menü

Energetizáló tippek

Egy reggeli ébresztő kávé, egy ebéd utáni eszpresszó, vagy egy délutáni cappucino egy jó beszélgetés mellé, sokak számára elképzelhetetlenek a mindennapok kávé nélkül. Akár élénkítő hatása miatt fogyasztjuk, akár az íze kedvéért, mint az életben a legtöbb jó dologgal, a kávéfogyasztással is érdemes mértékletesnek lennünk. íme pár tipp kávé helyett:

Javítsd a teljesítőképességed ginsenggel!

A ginseng kiváló természetes élénkítő, egyszerre növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet is. Keleten egyenesen az élet gyökerének nevezik. Vizsgaidőszak idején szedése kifejezetten javasolt, mivel jelentősen javítja az emlékezőképességet. Az endokrin mirigyek serkentésével segíti, hogy a szervezet hasznosítani tudja a vitaminokat és az ásványi anyagokat, amelyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez.

Nassolj egészségesen: rágcsálj bátran, de figyelj a kalóriákra. Íme néhány példa az energiát adó rágcsálnivalókra: egy alma, egy banán, egy kocka sovány sajt, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, egy őszibarack. Naponta egyszer pár szem diót, mogyorót, mandulát is engedélyezhetsz magadnak.

Egyél magnéziumtartalmú élelmiszereket: például joghurtot, kefirt vagy sovány túrót. Egyes vizsgálatok ugyanis azt bizonyították, hogy a magnézium segíti a fehérje- és szénhidrát-anyagcseréhez szükséges enzimek termelődését a szervezetben.

Válassz sovány fehérjeforrásokat: lazacot, tojást, csirke- és pulykamellet.

Hidratálj: méghozzá belülről, vízzel, vagy nagy víztartalmú gyümölcsökkel, például szőlővel, görögdinnyével, almával.

Lélegezz: vegyél néhány mély lélegzetet, mélyen le, a hasadba. Nem is hinnéd, milyen gyorsan képes energiához juttatni a szervezetedet.

Mozogj: amennyit csak lehet, különösen, ha ülőmunkát végzel. Ha néha felállsz. És sétálsz egy kicsit, az felpezsdíti a vérkeringésedet, és az energiaszintedet is emeli.

Legyen időd magadra: és minden olyasmire, amit szeretsz. Festegess, sétálj a természetben, olvass, találkozz a barátaiddal – mindez nagyon fontos, mert pihenés nélkül a stressz testi és lelki kimerüléshez vezet.

Nyerj erőt spenótból!

A spenóttól nemcsak Popey kapott előre, téged is garantáltan felpörget majd. A spenót remek folsavforrás, a folsavnak pedig kiemelkedő szerepe van a fáradtság és a kimerültség leküzdésében. Stresszes időszak esetén is kiváló, mivel természetes örömforrás. Ha a rajzfilmfigurától eltérően mégsem rajongsz a zöld energiaforrásért, akkor pótold a hiányzó folsavat, vagy más néven B9-vitamint, tablettából.

Jó hír, hogy mesterséges vitaminkészítményből még jobb a felszívódása. Felnőtteknél 200 mcg fedezi a napi folsavszükségletet.

Szerző: Udvari Fanni

Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?

Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.

Vitaminok fontossága ősszel

Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.

Most akkor mennyi az annyi?

Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.

Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?

A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.

Miért egészséges több halat fogyasztani?

Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.