Menü

Energetizáló tippek

Egy reggeli ébresztő kávé, egy ebéd utáni eszpresszó, vagy egy délutáni cappucino egy jó beszélgetés mellé, sokak számára elképzelhetetlenek a mindennapok kávé nélkül. Akár élénkítő hatása miatt fogyasztjuk, akár az íze kedvéért, mint az életben a legtöbb jó dologgal, a kávéfogyasztással is érdemes mértékletesnek lennünk. íme pár tipp kávé helyett:

Javítsd a teljesítőképességed ginsenggel!

A ginseng kiváló természetes élénkítő, egyszerre növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet is. Keleten egyenesen az élet gyökerének nevezik. Vizsgaidőszak idején szedése kifejezetten javasolt, mivel jelentősen javítja az emlékezőképességet. Az endokrin mirigyek serkentésével segíti, hogy a szervezet hasznosítani tudja a vitaminokat és az ásványi anyagokat, amelyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez.

Nassolj egészségesen: rágcsálj bátran, de figyelj a kalóriákra. Íme néhány példa az energiát adó rágcsálnivalókra: egy alma, egy banán, egy kocka sovány sajt, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, egy őszibarack. Naponta egyszer pár szem diót, mogyorót, mandulát is engedélyezhetsz magadnak.

Egyél magnéziumtartalmú élelmiszereket: például joghurtot, kefirt vagy sovány túrót. Egyes vizsgálatok ugyanis azt bizonyították, hogy a magnézium segíti a fehérje- és szénhidrát-anyagcseréhez szükséges enzimek termelődését a szervezetben.

Válassz sovány fehérjeforrásokat: lazacot, tojást, csirke- és pulykamellet.

Hidratálj: méghozzá belülről, vízzel, vagy nagy víztartalmú gyümölcsökkel, például szőlővel, görögdinnyével, almával.

Lélegezz: vegyél néhány mély lélegzetet, mélyen le, a hasadba. Nem is hinnéd, milyen gyorsan képes energiához juttatni a szervezetedet.

Mozogj: amennyit csak lehet, különösen, ha ülőmunkát végzel. Ha néha felállsz. És sétálsz egy kicsit, az felpezsdíti a vérkeringésedet, és az energiaszintedet is emeli.

Legyen időd magadra: és minden olyasmire, amit szeretsz. Festegess, sétálj a természetben, olvass, találkozz a barátaiddal – mindez nagyon fontos, mert pihenés nélkül a stressz testi és lelki kimerüléshez vezet.

Nyerj erőt spenótból!

A spenóttól nemcsak Popey kapott előre, téged is garantáltan felpörget majd. A spenót remek folsavforrás, a folsavnak pedig kiemelkedő szerepe van a fáradtság és a kimerültség leküzdésében. Stresszes időszak esetén is kiváló, mivel természetes örömforrás. Ha a rajzfilmfigurától eltérően mégsem rajongsz a zöld energiaforrásért, akkor pótold a hiányzó folsavat, vagy más néven B9-vitamint, tablettából.

Jó hír, hogy mesterséges vitaminkészítményből még jobb a felszívódása. Felnőtteknél 200 mcg fedezi a napi folsavszükségletet.

Szerző: Udvari Fanni

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.