Menü

Meglepő okok az ízületi fájdalom mögött

Sokszor halljuk, hogy már fiatal korban is érdemes odafigyelnünk ízületeinkre, hiszen később megbosszulhatják gondatlanságunk. Tulajdonképpen ízületeinknek köszönhetjük mozgásszabadságunk. Testünkben körülbelül 400 ízület található, melyek mindegyike fontos szerepet tölt be. Itt találkoznak a csontjaink, amik között ízületi porc helyezkedik el, ami normális esetben súrlódásmentes elmozdulást biztosít a két csontnak. Persze találhatunk még itt ízületi üreget, ízületi tokot, ínakat és szalagokat, melyek egyéb kötőszöveti elemekkel együtt dolgozva segítik fájdalommentes mozgásunkat. Azonban felépítésükben rejlik törékenységük is, ugyanis az itt található porcok, melyek talán az ízületek legfontosabb elemei, nem képesek regenerációra, vagy csak nagyon kis mértékben. Ez abból fakad, hogy a porcokat nem hálózzák be erek, mint más „szerveinket”, amik onnan nyerik a tápanyagot és az építőelemeket a regenerációjukhoz.

Általában, ha problémák lépnek fel az ízületeinkkel, a leggyakoribb tünetek között szerepel a merevség, fájdalom és a feszítő érzés. Az esetek nagy részében csak idősebb korban jelentkeznek a tünetek, de nem csak a magasabb korosztályt érinti sajnos a probléma. Egyéb tünetek lehetnek még:

ödéma
bőrpír
hőérzet az ízületben
csökkent rugalmasság

Számos oka lehet annak, ha ilyen jellegű tüneteket érzékelünk. Egyrészt figyelembe kell vennünk a korunkat, életmódunkat és egyéb, örökletes vagy lehetséges betegségeinket, de a következők lehetnek a tünetek mögött:

Gyulladás: ez a leggyakoribb kiváltó ok, de nem feltétlen az egész ízület van gyulladásban. Van, hogy „csak” az ínakat érinti, ekkor íngyulladásról beszélünk, de a tünetek szintén a fentebb felsoroltak, így érdemes szakember segítségét kérni, hogy pontosan megállapítsák, melyik bújhat meg a háttérben.
Fertőzés: Ízületi gyulladást okozhat akár vírus fertőzés is, méghozzá egyszerű influenza vírus is, vagy a kevésbé ismert Chikungunya-láz vírusa.
Kristálylerakódás: Ez köszvény esetén fordul elő, amikor nátrium-urát kristályok rakódnak le az ízületekben, ezzel fájdalmat váltva ki és akadályozva ott a csontok egymáson történő súrlódásmentes elmozdulását.
Mechanikai eredet: Okozhatja a tüneteket ízületi deformálódás vagy kor miatti kopás is, vagyis oszteoartritisz. Ez általában 50 éves kor után jelentkezik és jellemzően a könyököket, vállakat, csuklókat, kezeket, térdeket és lábakat érinti. A gyulladás mellett ez a másik leggyakoribb kiváltó ok.

Meglepő ok lehet, de valóban előfordul, hogy autoimmun betegség okozza a panaszokat. Reumás ízületi gyulladás esetén, ami viszonylag gyorsan, hónapok alatt alakul ki, meglehet, hogy autoimmun betegség a kiváltó ok. Ez a tapasztalatok szerint általában 30 és 50 éves kor közötti nők esetében alakul ki. Ilyenkor az immunrendszer saját maga támadja az ízületekben lévő porcokat. Míg az életmódból fakadó panaszok megszüntethetők életmódváltással, addig a reumás gyulladás esetében más módszerekhez kell folyamodni.

Érdekes ok lehet még az elhízás is. Hiszen, ha belegondolunk, a túlsúly miatt a porcok és ízületek terhelése megnő, így nagyobb az igénybevétel, mint amire azok egészséges esetben kalibrálva vannak. Persze ez még az az eset, amit odafigyeléssel és életmódváltással viszonylag gyorsan helyrehozhatunk, de ez sem fordítható vissza örökké, így fiatalabb korban is érdemes odafigyelni ízületeinkre.

Balogh Emese

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

Tippek a frontot okozó tünetek ellen

Az időjárás, a frontok alakulása sokunk életét befolyásolja napi szinten, akár tudunk róla, akár nem. Vannak ugyanis, akik nem is hozzák összefüggésbe az időnkénti elviselhetetlen fejfájásukat, ízületi fájdalmaikat, rossz közérzetüket, például egy közelgő melegfront érkezésével.

A D-vitamin túladagolás veszélyei

Abban az esetben beszélünk D-vitamin túladagolásról, ha táplálék kiegészítők formájában magas dózisban és hosszú távon fogyasztjuk ezt a zsírban oldódó vitamint. Lássuk, hogy milyen okai, tünetei és veszélyei lehetnek a D-vitamin túladagolásának.

Melyek az inzulinrezisztencia tünetei?

Szervezetünkben egyáltalán nem mindegy, milyen a vércukorszintünk. Ennek szabályozásában tölt be fontos szerepet az inzulin. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek "éheznek", ugyanis a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, nem veszik fel a cukrot, és lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy sejtbe a cukor bejuthasson.

Az endometrózisról

Március 28. az endometrózis világnapja. Az endometrózis egy nagyon komoly megbetegedés, világszerte nagyjából 70 millió nőt érint. Észrevétele nem lehetséges ultrahanggal, csak műtéti úton. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészségügyi szűrések fontosságát, és bizonyos tünetekre való figyelmet!