Menü

Meglepő okok az ízületi fájdalom mögött

Sokszor halljuk, hogy már fiatal korban is érdemes odafigyelnünk ízületeinkre, hiszen később megbosszulhatják gondatlanságunk. Tulajdonképpen ízületeinknek köszönhetjük mozgásszabadságunk. Testünkben körülbelül 400 ízület található, melyek mindegyike fontos szerepet tölt be. Itt találkoznak a csontjaink, amik között ízületi porc helyezkedik el, ami normális esetben súrlódásmentes elmozdulást biztosít a két csontnak. Persze találhatunk még itt ízületi üreget, ízületi tokot, ínakat és szalagokat, melyek egyéb kötőszöveti elemekkel együtt dolgozva segítik fájdalommentes mozgásunkat. Azonban felépítésükben rejlik törékenységük is, ugyanis az itt található porcok, melyek talán az ízületek legfontosabb elemei, nem képesek regenerációra, vagy csak nagyon kis mértékben. Ez abból fakad, hogy a porcokat nem hálózzák be erek, mint más „szerveinket”, amik onnan nyerik a tápanyagot és az építőelemeket a regenerációjukhoz.

Általában, ha problémák lépnek fel az ízületeinkkel, a leggyakoribb tünetek között szerepel a merevség, fájdalom és a feszítő érzés. Az esetek nagy részében csak idősebb korban jelentkeznek a tünetek, de nem csak a magasabb korosztályt érinti sajnos a probléma. Egyéb tünetek lehetnek még:

ödéma
bőrpír
hőérzet az ízületben
csökkent rugalmasság

Számos oka lehet annak, ha ilyen jellegű tüneteket érzékelünk. Egyrészt figyelembe kell vennünk a korunkat, életmódunkat és egyéb, örökletes vagy lehetséges betegségeinket, de a következők lehetnek a tünetek mögött:

Gyulladás: ez a leggyakoribb kiváltó ok, de nem feltétlen az egész ízület van gyulladásban. Van, hogy „csak” az ínakat érinti, ekkor íngyulladásról beszélünk, de a tünetek szintén a fentebb felsoroltak, így érdemes szakember segítségét kérni, hogy pontosan megállapítsák, melyik bújhat meg a háttérben.
Fertőzés: Ízületi gyulladást okozhat akár vírus fertőzés is, méghozzá egyszerű influenza vírus is, vagy a kevésbé ismert Chikungunya-láz vírusa.
Kristálylerakódás: Ez köszvény esetén fordul elő, amikor nátrium-urát kristályok rakódnak le az ízületekben, ezzel fájdalmat váltva ki és akadályozva ott a csontok egymáson történő súrlódásmentes elmozdulását.
Mechanikai eredet: Okozhatja a tüneteket ízületi deformálódás vagy kor miatti kopás is, vagyis oszteoartritisz. Ez általában 50 éves kor után jelentkezik és jellemzően a könyököket, vállakat, csuklókat, kezeket, térdeket és lábakat érinti. A gyulladás mellett ez a másik leggyakoribb kiváltó ok.

Meglepő ok lehet, de valóban előfordul, hogy autoimmun betegség okozza a panaszokat. Reumás ízületi gyulladás esetén, ami viszonylag gyorsan, hónapok alatt alakul ki, meglehet, hogy autoimmun betegség a kiváltó ok. Ez a tapasztalatok szerint általában 30 és 50 éves kor közötti nők esetében alakul ki. Ilyenkor az immunrendszer saját maga támadja az ízületekben lévő porcokat. Míg az életmódból fakadó panaszok megszüntethetők életmódváltással, addig a reumás gyulladás esetében más módszerekhez kell folyamodni.

Érdekes ok lehet még az elhízás is. Hiszen, ha belegondolunk, a túlsúly miatt a porcok és ízületek terhelése megnő, így nagyobb az igénybevétel, mint amire azok egészséges esetben kalibrálva vannak. Persze ez még az az eset, amit odafigyeléssel és életmódváltással viszonylag gyorsan helyrehozhatunk, de ez sem fordítható vissza örökké, így fiatalabb korban is érdemes odafigyelni ízületeinkre.

Balogh Emese

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.