Menü

Milyen a jó reggeli?

A nap kiegyensúlyozott indulásához, érdemes egy kiadós reggelivel kezdened! Valójában az emésztésed beindulása, a metabolizmusod felgyorsítása, és a kiegyensúlyozott lélek is itt kezdődik. Meg kell említeni azt is, hogy sok ember reggeli elindulása nem feltétlenül élelmiszerhez, hanem a telefonjához köthető. Nem feltétlenül rossz szokás ez, habár jónak egyáltalán nem nevezhető, de az étkezési szokásainkra nincs komoly hatással. Azonban mindenféleképp arra kell törekedni, hogy ébredés után, legalább egy órán belül, reggelizzünk!

Mit érdemes tehát reggelizni és mi az amit kerülni kell? Természetesen rengeteg variáció létezik, és egy-egy ember repertoárja állandóan változik valamekkora mértékben. Reggelire nyugodtan ehetünk szendvicset, vagy valamilyen kalóriadúsabb ételt. Kimondottan jó a nap első étkezésére túrót, sajtot fogyasztani, és tojást is reggel érdemes enni, habár aki magas koleszterinszinttel küzd, azoknak érdemes vele vigyázni.

Tojás, 3 és még ki tudja mennyi formában

A tojás fehérjetartalma magas, emiatt segít a napi telítettség érzést megteremteni reggelire. Tele van vitaminnal, és ha nem eszünk belőle sokat, nagyon jó hatással van a szervezetünkre is.

Ráadásul készülhet belőle rántotta, tükörtojás és főtt tojás is. Az, hogy ki melyiket szereti a legjobban, már az egyéntől függ, de érdemes váltogatni őket, hogy ne legyenek unalmasak. Valamint egy rántottába lehet kockázni szalonnát, kolbászt is, ami nem feltétlenül egészséges, de egy átlagos reggeli étkezésekbe beleférhet. Valamint a tojás mellé, lehet paprikát, hagymát és paradicsomot is fogyasztani, mindhárom egészséges.

Zabkása - finom és laktat is!

Nem mindenki szereti, ez tény! Azonban kedved szerint ízesítheted, tehetsz bele gyümölcsöt, mézet vagy akár fehérjeport is. A zab könnyedén jóllakottság érzést eredményez, és a rosttartalma is rendkívül magas. Gyümölcstől és variálástól függően pedig, jobbnál jobb ásványi anyag és vitamin tartalommal rendelkezhet.

(Gyümölcs)joghurtok

Ha reggelire valamilyen könnyebb csemegére vágyunk, esetleg ki szeretnénk egészíteni a tényleges reggelinket valami könnyedebb étellel, akkor a joghurt kimondottan jó választás tud lenni. Ha natúrjoghurtot eszünk, az még egészségesebb tud lenni, és azt is lehet mézzel, gyümölcsdarabkákkal dúsítani. Ha pedig gyümölcsjoghurtot eszünk, az lehet, hogy kevésbé egészséges, de önmagában egy könnyed és teljesen elfogadható reggeli, viszont, ha csak joghurtot eszünk reggelire, érdemes egy “tízórai szünetet” is tartani, ahol eszünk néhány falatot, még ebéd előtt.

A joghurtok jót tesznek az emésztésnek és a bélflórának is, valamint plusz energiát adnak a reggeli elinduláshoz.

Mit igyunk reggeli mellé?

A víz sosem lehet rossz döntés, adott esetben egy kis citromlével vagy citrommal fel lehet turbózni. Szintén jó választás tud lenni, a zöld vagy a fekete tea.

Ha valaki pedig a tejet jobban szereti, akkor egy pohár tej is jó tud lenni. Ezen felül lehet inni banánturmixot vagy kakaót is, habár van, aki a gyerekek italának tartja, de én kimondottan szeretem. Valamint sokan ilyenkor isznak egy kávét, a nap indításaképpen, ami már-már kötelező kellék, de a kávé mennyiségével csínján kell bánni, mert kis mennyiségben jótékony, de nagy mennyiségben káros.

Ha jól megválasztjuk a reggelinket, garantáltan jobb lesz a teljesítőképességünk, és jobban is fogjuk magunkat érezni a bőrünkben, nap mint nap. Valamint egy kiadós reggelivel az állandó délelőtti nassolás is elkerülhető, habár ezt most az állandó otthonlét miatt még nehezebb betartani. Reggelizni sohase felejtsünk el, mert az az idő, amit ott spórolunk meg, később az egészségünk kárára mehet.

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi az ötlevelű ginzenget

A Jiaogulan a déli kínai hegyekből származik, de fokozatosan terjed Thaiföldön és Japánban. A tökcsalád kúszó növényének botanikus neve Gynostema ötlevelű (Gynostemma pentaphyllum), de megtalálhatjuk déli ginzeng, xianxao (Kína) vagy amazachur (Japán) is.

Gyümölcsök, amiket cukorbetegek is fogyaszthatnak

A gyümölcsfogyasztás szabályait javasolt tisztázni a diabétesszel élőknek. Szigorú diétát ír elő az orvos azoknak, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek.

Mi az a cölikália?

A lisztérzékenységet hívjuk más néven cöliákiának, ez egy olyan állapot, amikor a glutént tartalmazó gabonafélék családjából való növények, pl.: a búza, árpa, rozs, kárt okoznak a vékonybélben. A gluténérzékenységet hívjuk cölikáliának.