Menü

Milyen a jó reggeli?

A nap kiegyensúlyozott indulásához, érdemes egy kiadós reggelivel kezdened! Valójában az emésztésed beindulása, a metabolizmusod felgyorsítása, és a kiegyensúlyozott lélek is itt kezdődik. Meg kell említeni azt is, hogy sok ember reggeli elindulása nem feltétlenül élelmiszerhez, hanem a telefonjához köthető. Nem feltétlenül rossz szokás ez, habár jónak egyáltalán nem nevezhető, de az étkezési szokásainkra nincs komoly hatással. Azonban mindenféleképp arra kell törekedni, hogy ébredés után, legalább egy órán belül, reggelizzünk!

Mit érdemes tehát reggelizni és mi az amit kerülni kell? Természetesen rengeteg variáció létezik, és egy-egy ember repertoárja állandóan változik valamekkora mértékben. Reggelire nyugodtan ehetünk szendvicset, vagy valamilyen kalóriadúsabb ételt. Kimondottan jó a nap első étkezésére túrót, sajtot fogyasztani, és tojást is reggel érdemes enni, habár aki magas koleszterinszinttel küzd, azoknak érdemes vele vigyázni.

Tojás, 3 és még ki tudja mennyi formában

A tojás fehérjetartalma magas, emiatt segít a napi telítettség érzést megteremteni reggelire. Tele van vitaminnal, és ha nem eszünk belőle sokat, nagyon jó hatással van a szervezetünkre is.

Ráadásul készülhet belőle rántotta, tükörtojás és főtt tojás is. Az, hogy ki melyiket szereti a legjobban, már az egyéntől függ, de érdemes váltogatni őket, hogy ne legyenek unalmasak. Valamint egy rántottába lehet kockázni szalonnát, kolbászt is, ami nem feltétlenül egészséges, de egy átlagos reggeli étkezésekbe beleférhet. Valamint a tojás mellé, lehet paprikát, hagymát és paradicsomot is fogyasztani, mindhárom egészséges.

Zabkása - finom és laktat is!

Nem mindenki szereti, ez tény! Azonban kedved szerint ízesítheted, tehetsz bele gyümölcsöt, mézet vagy akár fehérjeport is. A zab könnyedén jóllakottság érzést eredményez, és a rosttartalma is rendkívül magas. Gyümölcstől és variálástól függően pedig, jobbnál jobb ásványi anyag és vitamin tartalommal rendelkezhet.

(Gyümölcs)joghurtok

Ha reggelire valamilyen könnyebb csemegére vágyunk, esetleg ki szeretnénk egészíteni a tényleges reggelinket valami könnyedebb étellel, akkor a joghurt kimondottan jó választás tud lenni. Ha natúrjoghurtot eszünk, az még egészségesebb tud lenni, és azt is lehet mézzel, gyümölcsdarabkákkal dúsítani. Ha pedig gyümölcsjoghurtot eszünk, az lehet, hogy kevésbé egészséges, de önmagában egy könnyed és teljesen elfogadható reggeli, viszont, ha csak joghurtot eszünk reggelire, érdemes egy “tízórai szünetet” is tartani, ahol eszünk néhány falatot, még ebéd előtt.

A joghurtok jót tesznek az emésztésnek és a bélflórának is, valamint plusz energiát adnak a reggeli elinduláshoz.

Mit igyunk reggeli mellé?

A víz sosem lehet rossz döntés, adott esetben egy kis citromlével vagy citrommal fel lehet turbózni. Szintén jó választás tud lenni, a zöld vagy a fekete tea.

Ha valaki pedig a tejet jobban szereti, akkor egy pohár tej is jó tud lenni. Ezen felül lehet inni banánturmixot vagy kakaót is, habár van, aki a gyerekek italának tartja, de én kimondottan szeretem. Valamint sokan ilyenkor isznak egy kávét, a nap indításaképpen, ami már-már kötelező kellék, de a kávé mennyiségével csínján kell bánni, mert kis mennyiségben jótékony, de nagy mennyiségben káros.

Ha jól megválasztjuk a reggelinket, garantáltan jobb lesz a teljesítőképességünk, és jobban is fogjuk magunkat érezni a bőrünkben, nap mint nap. Valamint egy kiadós reggelivel az állandó délelőtti nassolás is elkerülhető, habár ezt most az állandó otthonlét miatt még nehezebb betartani. Reggelizni sohase felejtsünk el, mert az az idő, amit ott spórolunk meg, később az egészségünk kárára mehet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.