Menü

Tehéntej helyett: növényi tej

A növényi tejek nagyon népszerűek, de mivel elég sokféle létezik belőlük, nem olyan egyszerű a választás. Nézzük is meg, melyik, milyen hatással van egészségünkre.

A növényi tejekben nincs laktóz és koleszterin, zsírtartalmuk alacsony, a bennük lévő zsiradékok ráadásul az egészségesebb fajták közé tartoznak. Sok bennük a B-vitamin, a kálium, kevés a nátrium, és ideálisak a lassú emésztéssel, székrekedéssel küzdők számára.

Szójatej

Az egyik legkönnyebben elérhető növényi tejfajta. Jó választás laktózérzékenyeknek, könnyű megemészteni. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel nem okoz vércukorszint-ingadozást. Csökkenti a koleszterinszintet, sok benne a kalcium, élénkíti a keringést, gyorsítja a sebgyógyulást. Van benne kálium és magnézium is, segít egészséges szinten tartani a vérnyomást. A benne található fitoösztrogének miatt fontos, hogy nők ne vigyék túlzásba a fogyasztását. Mindig az organikus változatot vásároljuk belőle!

Rizstej

Könnyű, édes, gluténmentes ital. Könnyen emészthető, a benne található triptofánnak és egyéb anyagoknak köszönhetően pedig nyugtatóan hat az idegekre. Segít egészséges szinten tartani a vérnyomást. Diétázók is fogyaszthatják, mivel kevesebb benne a kalória, mint a szójatejben vagy a mandulatejben.

Mandulatej

Étvágyfokozó hatású, különösen jót tesz gyenge, vérszegény, alultáplált embereknek. Káliumtartalma miatt jótékony hatással van az agyra és az izmokra. Gátolja a csontritkulás kialakulását, segít csökkenteni a koleszterinszintet. Székrekedés esetén is hatásos lehet. Sok benne a magnézium, a vas, a kalcium és az E-vitamin.

Zabtej

Magas rosttartalma miatt jótékony hatással van az emésztésre és segít szabályozni az étvágyat. Szénhidráttartalma magas, és fehérjéből is többet tartalmaz, mint a rizstej vagy egyéb gabonatejek. Találhatóak benne esszenciális zsírsavak, antioxidánsok és E-vitamin is. Magas béta-glükán tartalma segít csökkenteni a koleszterinszintet.

Kesudió tej

A kesudió tej krémes állagú és igen ízletes, ezért vált az utóbbi években népszerűbbé. A mandulatejhez hasonlóan ez egy alacsony szénhidrátos alternatíva, és nagyon jól illik smoothie-khoz és shake-ekhez.

Kókusztej

A kókuszdió lereszelt húsából készül. A Távol-Keleten a mindennapi konyha elengedhetetlen része. Ahogyan a többi növényi tej, a kókusztej sem tartalmaz koleszterint vagy laktózt, viszont igen tápláló ital. Magas a kalóriatartalma, bővelkedik zsírsavakban. Ennek ellenére, ha mértékkel fogyasztjuk, akár a fogyókúrát is támogathatja, ugyanis jelentős rosttartalmának köszönhetően, gyorsan csökkenti és szabályozza az étvágyat, teltségérzetet okoz.

Reggelire müzlihez, smoothie-hoz kiválóak ezek a tejek, de sütéshez is nyugodtan használjuk őket a megszokott tehéntej helyett.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!