Menü

Tehéntej helyett: növényi tej

A növényi tejek nagyon népszerűek, de mivel elég sokféle létezik belőlük, nem olyan egyszerű a választás. Nézzük is meg, melyik, milyen hatással van egészségünkre.

A növényi tejekben nincs laktóz és koleszterin, zsírtartalmuk alacsony, a bennük lévő zsiradékok ráadásul az egészségesebb fajták közé tartoznak. Sok bennük a B-vitamin, a kálium, kevés a nátrium, és ideálisak a lassú emésztéssel, székrekedéssel küzdők számára.

Szójatej

Az egyik legkönnyebben elérhető növényi tejfajta. Jó választás laktózérzékenyeknek, könnyű megemészteni. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel nem okoz vércukorszint-ingadozást. Csökkenti a koleszterinszintet, sok benne a kalcium, élénkíti a keringést, gyorsítja a sebgyógyulást. Van benne kálium és magnézium is, segít egészséges szinten tartani a vérnyomást. A benne található fitoösztrogének miatt fontos, hogy nők ne vigyék túlzásba a fogyasztását. Mindig az organikus változatot vásároljuk belőle!

Rizstej

Könnyű, édes, gluténmentes ital. Könnyen emészthető, a benne található triptofánnak és egyéb anyagoknak köszönhetően pedig nyugtatóan hat az idegekre. Segít egészséges szinten tartani a vérnyomást. Diétázók is fogyaszthatják, mivel kevesebb benne a kalória, mint a szójatejben vagy a mandulatejben.

Mandulatej

Étvágyfokozó hatású, különösen jót tesz gyenge, vérszegény, alultáplált embereknek. Káliumtartalma miatt jótékony hatással van az agyra és az izmokra. Gátolja a csontritkulás kialakulását, segít csökkenteni a koleszterinszintet. Székrekedés esetén is hatásos lehet. Sok benne a magnézium, a vas, a kalcium és az E-vitamin.

Zabtej

Magas rosttartalma miatt jótékony hatással van az emésztésre és segít szabályozni az étvágyat. Szénhidráttartalma magas, és fehérjéből is többet tartalmaz, mint a rizstej vagy egyéb gabonatejek. Találhatóak benne esszenciális zsírsavak, antioxidánsok és E-vitamin is. Magas béta-glükán tartalma segít csökkenteni a koleszterinszintet.

Kesudió tej

A kesudió tej krémes állagú és igen ízletes, ezért vált az utóbbi években népszerűbbé. A mandulatejhez hasonlóan ez egy alacsony szénhidrátos alternatíva, és nagyon jól illik smoothie-khoz és shake-ekhez.

Kókusztej

A kókuszdió lereszelt húsából készül. A Távol-Keleten a mindennapi konyha elengedhetetlen része. Ahogyan a többi növényi tej, a kókusztej sem tartalmaz koleszterint vagy laktózt, viszont igen tápláló ital. Magas a kalóriatartalma, bővelkedik zsírsavakban. Ennek ellenére, ha mértékkel fogyasztjuk, akár a fogyókúrát is támogathatja, ugyanis jelentős rosttartalmának köszönhetően, gyorsan csökkenti és szabályozza az étvágyat, teltségérzetet okoz.

Reggelire müzlihez, smoothie-hoz kiválóak ezek a tejek, de sütéshez is nyugodtan használjuk őket a megszokott tehéntej helyett.

Sokak kedvenc gyümölcse, a banán

A banánt rengetegen szeretik, édes íze, puha állaga és könnyed szállíthatósága miatt. Ezen felül az egészségünkre is számos pozitív hatással bír, sportolók is előszeretettel fogyasztják és rengeteg recept alapja is.

Teával az egészségért

Akár egy megfázásról, influenzáról vagy hétköznapi stresszről van szó, a tea mindig jó alternatív megoldás. Ha igazán hatékonyak akarunk lenni, a tea fajtáját sem hagyjuk figyelmen kívül, hiszen mind valami másra van jó hatással.

Sajtok szerte a világból

A népszerű cheddar, trappista és mozzarella sajtokon kívül még nem is igazán próbáltál ki más sajtot? Akkor itt az ideje, mert nagyon sok isteni sajtfajta van még a világon, kár lenne őket kihagyni…

Ínycsiklandozó lazacos fogások

Lazacot ritkán eszünk, pedig ez a rózsaszínű húsú, gazdag ízű hal számtalan módon elkészíthető. Jól illik hozzá a spenót, a sóska, tésztával, tejszínnel, zöld fűszerekkel is harmonizál.

Itt az idő – csíráztassunk!

Mi is jobb annál, ha a saját magunk által termelt zöldséget, gyümölcsöt vagy más terményt fogyaszthatunk? Hiszen mi nevelgetjük, tudjuk, hogy nem kerül bele káros anyag. Az igaz, hogy az igazi termesztési időszak még odébb van, de csíráztatni bármikor lehet!