Menü

Tehéntej helyett: növényi tej

A növényi tejek nagyon népszerűek, de mivel elég sokféle létezik belőlük, nem olyan egyszerű a választás. Nézzük is meg, melyik, milyen hatással van egészségünkre.

A növényi tejekben nincs laktóz és koleszterin, zsírtartalmuk alacsony, a bennük lévő zsiradékok ráadásul az egészségesebb fajták közé tartoznak. Sok bennük a B-vitamin, a kálium, kevés a nátrium, és ideálisak a lassú emésztéssel, székrekedéssel küzdők számára.

Szójatej

Az egyik legkönnyebben elérhető növényi tejfajta. Jó választás laktózérzékenyeknek, könnyű megemészteni. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel nem okoz vércukorszint-ingadozást. Csökkenti a koleszterinszintet, sok benne a kalcium, élénkíti a keringést, gyorsítja a sebgyógyulást. Van benne kálium és magnézium is, segít egészséges szinten tartani a vérnyomást. A benne található fitoösztrogének miatt fontos, hogy nők ne vigyék túlzásba a fogyasztását. Mindig az organikus változatot vásároljuk belőle!

Rizstej

Könnyű, édes, gluténmentes ital. Könnyen emészthető, a benne található triptofánnak és egyéb anyagoknak köszönhetően pedig nyugtatóan hat az idegekre. Segít egészséges szinten tartani a vérnyomást. Diétázók is fogyaszthatják, mivel kevesebb benne a kalória, mint a szójatejben vagy a mandulatejben.

Mandulatej

Étvágyfokozó hatású, különösen jót tesz gyenge, vérszegény, alultáplált embereknek. Káliumtartalma miatt jótékony hatással van az agyra és az izmokra. Gátolja a csontritkulás kialakulását, segít csökkenteni a koleszterinszintet. Székrekedés esetén is hatásos lehet. Sok benne a magnézium, a vas, a kalcium és az E-vitamin.

Zabtej

Magas rosttartalma miatt jótékony hatással van az emésztésre és segít szabályozni az étvágyat. Szénhidráttartalma magas, és fehérjéből is többet tartalmaz, mint a rizstej vagy egyéb gabonatejek. Találhatóak benne esszenciális zsírsavak, antioxidánsok és E-vitamin is. Magas béta-glükán tartalma segít csökkenteni a koleszterinszintet.

Kesudió tej

A kesudió tej krémes állagú és igen ízletes, ezért vált az utóbbi években népszerűbbé. A mandulatejhez hasonlóan ez egy alacsony szénhidrátos alternatíva, és nagyon jól illik smoothie-khoz és shake-ekhez.

Kókusztej

A kókuszdió lereszelt húsából készül. A Távol-Keleten a mindennapi konyha elengedhetetlen része. Ahogyan a többi növényi tej, a kókusztej sem tartalmaz koleszterint vagy laktózt, viszont igen tápláló ital. Magas a kalóriatartalma, bővelkedik zsírsavakban. Ennek ellenére, ha mértékkel fogyasztjuk, akár a fogyókúrát is támogathatja, ugyanis jelentős rosttartalmának köszönhetően, gyorsan csökkenti és szabályozza az étvágyat, teltségérzetet okoz.

Reggelire müzlihez, smoothie-hoz kiválóak ezek a tejek, de sütéshez is nyugodtan használjuk őket a megszokott tehéntej helyett.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.