Menü

Melyek az inzulinrezisztencia tünetei?

Szervezetünkben egyáltalán nem mindegy, milyen a vércukorszintünk. Ennek szabályozásában tölt be fontos szerepet az inzulin. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek "éheznek", ugyanis a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, nem veszik fel a cukrot, és lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy sejtbe a cukor bejuthasson.

Az inzulinrezisztencia, röviden IR gyakori jelenség, de a betegség sokszor nem derül ki időben, mert az inzulinrezisztenciát általában csak akkor vizsgálják ki az orvosok, amikor már a probléma jellegzetes tünetei is megjelennek, mint például menstruációs zavar, meddőség, petefészekciszták, szőrösödés, hajhullás, túlsúly, alma típusú elhízás.

Ugyancsak utalhat inzulinrezisztenciára az erős szőrnövekedés, mellette padig a depresszió és a fáradtság is.

A statisztika azt mutatja, hogy az inzulinrezisztencia inkább a nőket érinti, s sok esetben a családalapítás időszakában derül ki a betegség, amikor a meddőség okát kutatják.

Az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét mindenképpen növeli, ha családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegség, továbbá a mozgásszegény életmód, alacsony D vitamin szint és gyorséttermi koszt is emeli a kockázatot.

Növelhetik az IR kialakulásának esélyét a pajzsmirigy alulműködés, tejcukor-és gluténérzékenység, emésztőszervi problémák.

Az IR megállapítása cukorterheléssel történik, ahol a beteg vérének inzulinszintjét is megnézik.

Ha a beteg az inzulinrezisztencia megjelenése után nem figyel életmódjára, akkor az évek előrehaladtával nagy eséllyel 2-es típusú cukorbeteggé válik, ha azonban életmódot változtat és tartja a dietetikus által meghatározott étrendet, figyeli a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat, rendszeresen sportol, akkor sokat tehet a tünetek csökkentéséért, a megfelelő inzulinérték beállításáért. Megfelelő kezelés, azaz életmódváltás esetén igen jók, megközelítőleg 70-80 százalékosak a gyógyulási esélyek.

Ha az életmódváltás nem hoz eredményt, gyógyszerrel segíthetik az inzulinszint beállítását.

Az életmódváltás egyébként a megelőzést is szolgálja, segíthet elkerülni a betegséget, ezért érdemes mielőbb elkezdeni a helyes életmódra való átállást, pláne, ha a családban előfordult már cukorbetegség, vagy inzulinrezisztencia.

Martinka Dia

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!