Menü

Melyek az inzulinrezisztencia tünetei?

Szervezetünkben egyáltalán nem mindegy, milyen a vércukorszintünk. Ennek szabályozásában tölt be fontos szerepet az inzulin. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek "éheznek", ugyanis a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, nem veszik fel a cukrot, és lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy sejtbe a cukor bejuthasson.

Az inzulinrezisztencia, röviden IR gyakori jelenség, de a betegség sokszor nem derül ki időben, mert az inzulinrezisztenciát általában csak akkor vizsgálják ki az orvosok, amikor már a probléma jellegzetes tünetei is megjelennek, mint például menstruációs zavar, meddőség, petefészekciszták, szőrösödés, hajhullás, túlsúly, alma típusú elhízás.

Ugyancsak utalhat inzulinrezisztenciára az erős szőrnövekedés, mellette padig a depresszió és a fáradtság is.

A statisztika azt mutatja, hogy az inzulinrezisztencia inkább a nőket érinti, s sok esetben a családalapítás időszakában derül ki a betegség, amikor a meddőség okát kutatják.

Az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét mindenképpen növeli, ha családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegség, továbbá a mozgásszegény életmód, alacsony D vitamin szint és gyorséttermi koszt is emeli a kockázatot.

Növelhetik az IR kialakulásának esélyét a pajzsmirigy alulműködés, tejcukor-és gluténérzékenység, emésztőszervi problémák.

Az IR megállapítása cukorterheléssel történik, ahol a beteg vérének inzulinszintjét is megnézik.

Ha a beteg az inzulinrezisztencia megjelenése után nem figyel életmódjára, akkor az évek előrehaladtával nagy eséllyel 2-es típusú cukorbeteggé válik, ha azonban életmódot változtat és tartja a dietetikus által meghatározott étrendet, figyeli a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat, rendszeresen sportol, akkor sokat tehet a tünetek csökkentéséért, a megfelelő inzulinérték beállításáért. Megfelelő kezelés, azaz életmódváltás esetén igen jók, megközelítőleg 70-80 százalékosak a gyógyulási esélyek.

Ha az életmódváltás nem hoz eredményt, gyógyszerrel segíthetik az inzulinszint beállítását.

Az életmódváltás egyébként a megelőzést is szolgálja, segíthet elkerülni a betegséget, ezért érdemes mielőbb elkezdeni a helyes életmódra való átállást, pláne, ha a családban előfordult már cukorbetegség, vagy inzulinrezisztencia.

Martinka Dia

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.