Menü

Melyek az inzulinrezisztencia tünetei?

Szervezetünkben egyáltalán nem mindegy, milyen a vércukorszintünk. Ennek szabályozásában tölt be fontos szerepet az inzulin. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek "éheznek", ugyanis a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, nem veszik fel a cukrot, és lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy sejtbe a cukor bejuthasson.

Az inzulinrezisztencia, röviden IR gyakori jelenség, de a betegség sokszor nem derül ki időben, mert az inzulinrezisztenciát általában csak akkor vizsgálják ki az orvosok, amikor már a probléma jellegzetes tünetei is megjelennek, mint például menstruációs zavar, meddőség, petefészekciszták, szőrösödés, hajhullás, túlsúly, alma típusú elhízás.

Ugyancsak utalhat inzulinrezisztenciára az erős szőrnövekedés, mellette padig a depresszió és a fáradtság is.

A statisztika azt mutatja, hogy az inzulinrezisztencia inkább a nőket érinti, s sok esetben a családalapítás időszakában derül ki a betegség, amikor a meddőség okát kutatják.

Az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét mindenképpen növeli, ha családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegség, továbbá a mozgásszegény életmód, alacsony D vitamin szint és gyorséttermi koszt is emeli a kockázatot.

Növelhetik az IR kialakulásának esélyét a pajzsmirigy alulműködés, tejcukor-és gluténérzékenység, emésztőszervi problémák.

Az IR megállapítása cukorterheléssel történik, ahol a beteg vérének inzulinszintjét is megnézik.

Ha a beteg az inzulinrezisztencia megjelenése után nem figyel életmódjára, akkor az évek előrehaladtával nagy eséllyel 2-es típusú cukorbeteggé válik, ha azonban életmódot változtat és tartja a dietetikus által meghatározott étrendet, figyeli a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat, rendszeresen sportol, akkor sokat tehet a tünetek csökkentéséért, a megfelelő inzulinérték beállításáért. Megfelelő kezelés, azaz életmódváltás esetén igen jók, megközelítőleg 70-80 százalékosak a gyógyulási esélyek.

Ha az életmódváltás nem hoz eredményt, gyógyszerrel segíthetik az inzulinszint beállítását.

Az életmódváltás egyébként a megelőzést is szolgálja, segíthet elkerülni a betegséget, ezért érdemes mielőbb elkezdeni a helyes életmódra való átállást, pláne, ha a családban előfordult már cukorbetegség, vagy inzulinrezisztencia.

Martinka Dia

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.