Menü

Így maradnak tovább frissek az élelmiszereink

A mostani vírushelyzetben még fontosabb az elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, azonban nem mindegy, hogyan tároljuk őket. Egyszerű praktikákról van szó, mégis tovább frissek maradnak az élelmiszerek és nem mennek kárba.

A zöldfűszerek és más fűszerek is nem kedvelik a meleget, tűzhely mellett nem tanácsos tárolni őket. A fűszerek jól bírják a hideget. Ha lefagyasztjuk őket, megtartják intenzív aromájukat. Sokan nem tudják, de a tojás is jól fagyasztható, csak nem egészben. Verjük fel, adjunk hozzá kevés olajat és sót, majd mehet a fagyasztóba jégkockatartóban, vagy joghurtos poharakba adagolva, de a tojásfehérje és a sárgája lefagyasztható külön-külön is.

A tej is fagyasztható, de csakis felbontás előtt, eredeti csomagolásban.

A banán gyorsan barnul, alumínium fóliába csavarva azonban nem romlik meg hamar.

A kenyér pár napa alatt penészessé válhat, hogy ezt ne várjuk meg, fagyasszuk le a maradékot.

Felhasználás előtt rövid időre a sütőben szoktam átmelegíteni, frissnek és ropogósnak tűnik.

A nyers süteménytésztát is lefagyaszthatjuk, ha egyszerre többet készítettünk belőle. Folpackba csavarva tegyük mélyhűtőbe.

A folyékony tejszín kis joghurtos, tejfölös dobozban, vagy a saját csomagolásában kiválóan fagyasztható.

Darált diót is sokszor fagyasztok, elkerülöm így az avasodást.

A bogyós gyümölcsök is hamar erjednek, ecetes vízzel kell lemosni őket, hogy ezt megakadályozzuk.

A gomba nem áll el sokáig, a papírzacskót szereti, száraz hűvös helyen bírja pár napig.

A hagymafélék nem szeretik a hűtőt, a nedvességet, a napfényt, tároljuk őket szobahőmérsékletű, szellőzni képes, de sötétebb, száraz helyiségben hálós zsákban, zöldségtároló edényben.

Salátákat mosás nélkül tároljuk a hűtőben, nem állnak el sokáig.

A krumpli, cékla, batáta a kamrába, spájzba való, tároló rekeszben, zsákban.

A répákat mindig szárazon rakjuk el, töröljük meg, ha nedvesek, különben penészednek.A hűtő zöldséges rekeszében tárolom.

A paprika, paradicsom eláll a hűtőben is, méghozzá a felsőbb polcokon, vagy az alsó rekeszben magában.

A zellerszár nedves konyharuhába tekerve marad friss, a hűtőben tárolva.

Ha nem vagyunk tisztában az élelmiszerek helyes tárolásával, gyorsabban megromlanak, azonban, ha megfelelően pakoljuk el őket, sokat spórolhatunk.

Martinka Dia

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.