Menü

Így maradnak tovább frissek az élelmiszereink

A mostani vírushelyzetben még fontosabb az elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, azonban nem mindegy, hogyan tároljuk őket. Egyszerű praktikákról van szó, mégis tovább frissek maradnak az élelmiszerek és nem mennek kárba.

A zöldfűszerek és más fűszerek is nem kedvelik a meleget, tűzhely mellett nem tanácsos tárolni őket. A fűszerek jól bírják a hideget. Ha lefagyasztjuk őket, megtartják intenzív aromájukat. Sokan nem tudják, de a tojás is jól fagyasztható, csak nem egészben. Verjük fel, adjunk hozzá kevés olajat és sót, majd mehet a fagyasztóba jégkockatartóban, vagy joghurtos poharakba adagolva, de a tojásfehérje és a sárgája lefagyasztható külön-külön is.

A tej is fagyasztható, de csakis felbontás előtt, eredeti csomagolásban.

A banán gyorsan barnul, alumínium fóliába csavarva azonban nem romlik meg hamar.

A kenyér pár napa alatt penészessé válhat, hogy ezt ne várjuk meg, fagyasszuk le a maradékot.

Felhasználás előtt rövid időre a sütőben szoktam átmelegíteni, frissnek és ropogósnak tűnik.

A nyers süteménytésztát is lefagyaszthatjuk, ha egyszerre többet készítettünk belőle. Folpackba csavarva tegyük mélyhűtőbe.

A folyékony tejszín kis joghurtos, tejfölös dobozban, vagy a saját csomagolásában kiválóan fagyasztható.

Darált diót is sokszor fagyasztok, elkerülöm így az avasodást.

A bogyós gyümölcsök is hamar erjednek, ecetes vízzel kell lemosni őket, hogy ezt megakadályozzuk.

A gomba nem áll el sokáig, a papírzacskót szereti, száraz hűvös helyen bírja pár napig.

A hagymafélék nem szeretik a hűtőt, a nedvességet, a napfényt, tároljuk őket szobahőmérsékletű, szellőzni képes, de sötétebb, száraz helyiségben hálós zsákban, zöldségtároló edényben.

Salátákat mosás nélkül tároljuk a hűtőben, nem állnak el sokáig.

A krumpli, cékla, batáta a kamrába, spájzba való, tároló rekeszben, zsákban.

A répákat mindig szárazon rakjuk el, töröljük meg, ha nedvesek, különben penészednek.A hűtő zöldséges rekeszében tárolom.

A paprika, paradicsom eláll a hűtőben is, méghozzá a felsőbb polcokon, vagy az alsó rekeszben magában.

A zellerszár nedves konyharuhába tekerve marad friss, a hűtőben tárolva.

Ha nem vagyunk tisztában az élelmiszerek helyes tárolásával, gyorsabban megromlanak, azonban, ha megfelelően pakoljuk el őket, sokat spórolhatunk.

Martinka Dia

Karácsonyi szimbólumok

Az életünk, lelkünk, lakásunk decemberben ünnepi díszben várja a karácsonyt. Az otthonunk, a kert, a lakás, a szobák, az ablakok, a fenyőfa, a ruházatunk, a munkahelyünk és a legtöbb üzlet, bevásárlóközpont is karácsonyi pompával ragyog. Vajon ismerjük, hogy ezek a szimbólumok, díszek, dekorációk milyen jelentéssel bírnak?

Tűzveszély a lakásban! Mitől lehet veszélyes az advent?

Minden évben több tucat lakástűz ad munkát a tűzoltóknak ünnepekkor. A legtöbb tűz adventi koszorúkból és karácsonyfákból keletkezik, de hasonlóképpen veszélyesek az óvatlanul elhelyezett karácsonyi dekorációk is.

Ehető vadnövények nyomában

Hazánk növényvilága az éghajlati és domborzati adottságainak köszönhetően, nagyon változatos és fajtákban gazdag. Napjainkban ezeknek csak töredékével találkozhatunk a bio- és reforméletmód boltok polcain, ilyenek a vad gyümölcsökből készült lekvárok, szörpök.

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.

Mit kell tudni a jojobáról?

A Jojoba egy erős évelő örökzöld fás cserje, mely 4-4,5 m magasra nő meg. Hosszú gyökerei (akár 10-12m) és ehető gyümölcse van. Hosszú gyökereinek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen körülmények között életben képes maradni, azonban elsősorban a száraz, kopár területeken érzi jól magát. A Jojoba Arizonában, Dél-Kaliforniában és Mexikóban őshonos.