Menü

Így maradnak tovább frissek az élelmiszereink

A mostani vírushelyzetben még fontosabb az elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, azonban nem mindegy, hogyan tároljuk őket. Egyszerű praktikákról van szó, mégis tovább frissek maradnak az élelmiszerek és nem mennek kárba.

A zöldfűszerek és más fűszerek is nem kedvelik a meleget, tűzhely mellett nem tanácsos tárolni őket. A fűszerek jól bírják a hideget. Ha lefagyasztjuk őket, megtartják intenzív aromájukat. Sokan nem tudják, de a tojás is jól fagyasztható, csak nem egészben. Verjük fel, adjunk hozzá kevés olajat és sót, majd mehet a fagyasztóba jégkockatartóban, vagy joghurtos poharakba adagolva, de a tojásfehérje és a sárgája lefagyasztható külön-külön is.

A tej is fagyasztható, de csakis felbontás előtt, eredeti csomagolásban.

A banán gyorsan barnul, alumínium fóliába csavarva azonban nem romlik meg hamar.

A kenyér pár napa alatt penészessé válhat, hogy ezt ne várjuk meg, fagyasszuk le a maradékot.

Felhasználás előtt rövid időre a sütőben szoktam átmelegíteni, frissnek és ropogósnak tűnik.

A nyers süteménytésztát is lefagyaszthatjuk, ha egyszerre többet készítettünk belőle. Folpackba csavarva tegyük mélyhűtőbe.

A folyékony tejszín kis joghurtos, tejfölös dobozban, vagy a saját csomagolásában kiválóan fagyasztható.

Darált diót is sokszor fagyasztok, elkerülöm így az avasodást.

A bogyós gyümölcsök is hamar erjednek, ecetes vízzel kell lemosni őket, hogy ezt megakadályozzuk.

A gomba nem áll el sokáig, a papírzacskót szereti, száraz hűvös helyen bírja pár napig.

A hagymafélék nem szeretik a hűtőt, a nedvességet, a napfényt, tároljuk őket szobahőmérsékletű, szellőzni képes, de sötétebb, száraz helyiségben hálós zsákban, zöldségtároló edényben.

Salátákat mosás nélkül tároljuk a hűtőben, nem állnak el sokáig.

A krumpli, cékla, batáta a kamrába, spájzba való, tároló rekeszben, zsákban.

A répákat mindig szárazon rakjuk el, töröljük meg, ha nedvesek, különben penészednek.A hűtő zöldséges rekeszében tárolom.

A paprika, paradicsom eláll a hűtőben is, méghozzá a felsőbb polcokon, vagy az alsó rekeszben magában.

A zellerszár nedves konyharuhába tekerve marad friss, a hűtőben tárolva.

Ha nem vagyunk tisztában az élelmiszerek helyes tárolásával, gyorsabban megromlanak, azonban, ha megfelelően pakoljuk el őket, sokat spórolhatunk.

Martinka Dia

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?