Hatékony zsírégető praktikák
- Dátum: 2021.04.20., 04:24
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- egészség, energia, étrend, fogyás, kalória, szénhidrát, táplálék, test, víz, zöldség, zsírégetés
Bár a zsírégető praktikák és fogyókúrás módszerek palettája igen színes, van néhány alapvető szabály és fortély, melynek betartásával úgy irányíthatod táplálkozásodat, hogy az valóban az adott célt, ez esetben a karcsúság elérését, illetve egészséged megőrzését szolgálja. Íme, a legfontosabbak.
1. Csökkentsd nullára a rossz zsírok bevitelét!
Többféle zsírt ismerünk, azonban a különféle típusok alapvetően rossz és jó zsírokra oszthatóak. A rossz, elsősorban telített zsírok bevitelét a testzsírcsökkentés érdekében nullára kell csökkentened, azaz lehetőleg kerüld a szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú zsírokat, a disznót, a kacsát, a zsíros húsokat - disznó-, marha-, kacsahús -, a magas zsírtartalmú, feldolgozott ételeket - szalámi, felvágott -, a zsírban sült ételeket, illetve a zsírral készített ételeket - ide tartoznak egyes főzelékek, sütemények is. Fogyassz helyettük jó zsírokat, például magvakat, diót, pisztáciát, mogyorót, olívaolajat vagy lenmagolajat.
2. Óvatosan a szénhidrátokkal!
Ha nehezen megszerzett izomzatodat szeretnéd megtartani, akkor szükséged van szénhidrátra, elsősorban két okból: az egyik az edzés, vagyis, hogy testmozgás előtt energiát nyerj, a másik pedig az edzés után lemerült raktárak újratöltése.
Ha ezt nem követed, és szénhidrátban igen szegény diétával akarsz fogyni, akkor úgy csökkented testzsírodat, hogy közben izomzatodból is veszítesz, holott a férfiak és nők számára is egyaránt fontos, hogy a ledolgozott zsír alól formás izomzat bukjon elő. Mivel azonban a nap végén csökken tested hőtermelő képessége, valamint magas energiára sincs már szüksége az alváshoz, az estéhez közeledve fokozatosan csökkentsd a szénhidrátbevitelt. A legjobb, ha hat óra után már egyáltalán nem veszel magadhoz szénhidrátot, és előtte is zöldség, gyümölcs, valamint teljes kiőrlésű gabonatermékek formájában teszed.
3. Növeld a fehérjebevitelt!
Az izomtömeg megtartása, illetve az, hogy valóban zsírt veszíts, kulcskérdés a jó testalkat elérésének szempontjából. Ha csökkented az energiabevitelt - márpedig testzsírcsökkentésnél ez adott -, akkor a testnek az aminosavakból kell glükózt nyernie, mely a fehérjében található meg.
Ha egészségesen és tartósan akarsz fogyni, mindenképp növeld meg a minőségi fehérje bevitelét: fogyassz sovány húsokat, halakat, hüvelyes növényeket, sovány tejterméket és tojásfehérjét. Átlagos fehérjeszükségleted naponta 0,8 gramm testkilogrammonként.
4. Ne feledkezz meg a folyadékról sem!
Tested fő alkotórésze a víz. E megdönthetetlen állítás mellett azonban számos más okból is magas vízbevitelre van szükséged.
A víz segíti a szervezet tisztulását a toxikus anyagoktól, segít a fogyásban, mivel csökkenti az éhségérzetet - sokszor csak vízre lenne szükséged akkor, amikor szilárd táplálékot eszel vagy nassolsz -, emellett segíti a tápanyagok felszívódását is.
Fogyassz naponta körülbelül két liter folyadékot, de kemény edzés vagy nagy meleg esetén akár többet is.
Szerző: Udvari Fanni
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.