Menü

Hatékony zsírégető praktikák

Bár a zsírégető praktikák és fogyókúrás módszerek palettája igen színes, van néhány alapvető szabály és fortély, melynek betartásával úgy irányíthatod táplálkozásodat, hogy az valóban az adott célt, ez esetben a karcsúság elérését, illetve egészséged megőrzését szolgálja. Íme, a legfontosabbak.

1. Csökkentsd nullára a rossz zsírok bevitelét!

Többféle zsírt ismerünk, azonban a különféle típusok alapvetően rossz és jó zsírokra oszthatóak. A rossz, elsősorban telített zsírok bevitelét a testzsírcsökkentés érdekében nullára kell csökkentened, azaz lehetőleg kerüld a szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú zsírokat, a disznót, a kacsát, a zsíros húsokat - disznó-, marha-, kacsahús -, a magas zsírtartalmú, feldolgozott ételeket - szalámi, felvágott -, a zsírban sült ételeket, illetve a zsírral készített ételeket - ide tartoznak egyes főzelékek, sütemények is. Fogyassz helyettük jó zsírokat, például magvakat, diót, pisztáciát, mogyorót, olívaolajat vagy lenmagolajat.

2. Óvatosan a szénhidrátokkal!

Ha nehezen megszerzett izomzatodat szeretnéd megtartani, akkor szükséged van szénhidrátra, elsősorban két okból: az egyik az edzés, vagyis, hogy testmozgás előtt energiát nyerj, a másik pedig az edzés után lemerült raktárak újratöltése.

Ha ezt nem követed, és szénhidrátban igen szegény diétával akarsz fogyni, akkor úgy csökkented testzsírodat, hogy közben izomzatodból is veszítesz, holott a férfiak és nők számára is egyaránt fontos, hogy a ledolgozott zsír alól formás izomzat bukjon elő. Mivel azonban a nap végén csökken tested hőtermelő képessége, valamint magas energiára sincs már szüksége az alváshoz, az estéhez közeledve fokozatosan csökkentsd a szénhidrátbevitelt. A legjobb, ha hat óra után már egyáltalán nem veszel magadhoz szénhidrátot, és előtte is zöldség, gyümölcs, valamint teljes kiőrlésű gabonatermékek formájában teszed.

3. Növeld a fehérjebevitelt!

Az izomtömeg megtartása, illetve az, hogy valóban zsírt veszíts, kulcskérdés a jó testalkat elérésének szempontjából. Ha csökkented az energiabevitelt - márpedig testzsírcsökkentésnél ez adott -, akkor a testnek az aminosavakból kell glükózt nyernie, mely a fehérjében található meg.

Ha egészségesen és tartósan akarsz fogyni, mindenképp növeld meg a minőségi fehérje bevitelét: fogyassz sovány húsokat, halakat, hüvelyes növényeket, sovány tejterméket és tojásfehérjét. Átlagos fehérjeszükségleted naponta 0,8 gramm testkilogrammonként.

4. Ne feledkezz meg a folyadékról sem!

Tested fő alkotórésze a víz. E megdönthetetlen állítás mellett azonban számos más okból is magas vízbevitelre van szükséged.

A víz segíti a szervezet tisztulását a toxikus anyagoktól, segít a fogyásban, mivel csökkenti az éhségérzetet - sokszor csak vízre lenne szükséged akkor, amikor szilárd táplálékot eszel vagy nassolsz -, emellett segíti a tápanyagok felszívódását is.

Fogyassz naponta körülbelül két liter folyadékot, de kemény edzés vagy nagy meleg esetén akár többet is.

Szerző: Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.