Menü

Az év gyógynövénye a fekete nadálytő

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya tavaly a felső légúti megbetegedések kezelésre használható bíbor kasvirágot, idén, 2021-ben a fekete nadálytövet választotta az év gyógynövényének, erről az egyik gyógynövényekkel foglalkozó portál oldalán olvashatunk. Gyökerének hatásossága klinikailag is jól alátámasztott. A növény gyógyászati értékét már az ókori hellének is ismerték.

Sportolóként nem ismeretlen a fekete nadálytő hatása, de azt hiszem sportos életmódtól függetlenül is számos esetben alkalmazzák ezt a gyógynövényt, amelynek kivonata gyógyszerkészítmények hatóanyagaként ismert.

Az izom- és ízületi fájdalmakat, sérüléseket rohanó világunk leggyakoribb egészségügyi panaszai közé sorolhatjuk, így sokak számára jelent sokszor megoldást az említett gyógynövény.

A fekete nadálytő elsősorban ízületi fájdalmak enyhítésében és tompa sérülések kezelésében rendelkezik nagy terápiás jelentőséggel.

A növény az érdeslevelűek családjába tartozik, évelő növény, megtalálható vízpartok, árokpartok, erdőszélek, nedves rétek közelében. A gyökeret általában tavasszal gyűjtik, virágzás előtt. A fekete nadálytő Európában és Ázsiában is őshonos, májustól szeptemberig virágzik, bíbor- és rózsaszínű virágokat hoz.

A gyógyászatban a növény gyökere adja a hatóanyagot, de alkalmanként a levelét is hasznosítják.

Dioszkoridész, a nagyon híres görög orvos a fekete nadálytőnek a „symphytum” nevet adta, ami annyit jelent, hogy összenő. ez pedig tökéletesen jellemezi is a gyógyhatásait, ugyanis nagyszerű a csontok és a sebek gyógyításában.

Külsőleg paszták, kenőcsök, krémek, pakolások formájában használják, s csonttörések, húzódások, zúzódások, ficamok, rándulások gyógyítására szolgál, de izom-, ideg- és ínhüvely-gyulladásoknál is jól bevált módszer a nadálytő hatóanyaga.

A nadálytő kivonat számos humán klinikai vizsgálatban bizonyult hatásosnak a zúzódások, sérülések kezelésében.

A gyógynövény allantoint, C- és A-vitamint, B-vitaminokat tartalmaz, ezenkívül 18-féle aminosavat, kalciumot, jódot, vasat és szelént.

A fekete nadálytő különböző hígítású készítményeit a fentiekhez hasonló tünetek kezelésére használja a homeopátiás orvoslás is. Gyomor- és bélfekélynél hámosító, toroköblítő.

Fontos megemlíteni, hogy belsőleg nem ajánlott a fogyasztása, mivel a májra mérgező hatású. A borogatást nyílt sebre ne használjuk, kétévesnél fiatalabb gyermekek és áldott állapotú nők, szoptatós anyukák sem alkalmazhatják.

Ne tabuként kezeljük a halált!

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával, 30 éve indult el a hazai hospice mozgalom. Jelentős eredményeket hozott a három évtized, ám a társadalom nagy része még mindig félelemmel, tabuként tekint a halálra.

Mutasd az aszcendensed, megmondom ki vagy!

A csillagjegyünket jól ismerjük, azonban köztudottan, az aszcendens az a horoszkóp elem, amely a lehető legtöbbet elárul rólunk. Az aszcendens a születési óra és perc következménye, ha ismerjük a pontos születési időnket, megismerhetjük részletes jellemrajzunkat.

Hibák, amiket lehet, hogy te is elkövetsz szelektív hulladékgyűjtésnél

Minden jó szándékú tenni akarás ellenére is sokan vannak, akik rosszul válogatnak hulladékot. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. Soha nem késő változtatni.

Hogyan hat ránk az állandó borongós idő?

Mostanság rossz időket élünk! Noha most ez nem lelki értelemben értendő, hanem a tényleges időjárásra. Valahogy az az érzése az embernek, hogy “az időjárás szólt a Napnak, hogy ne kapcsolja be a fűtést, legalábbis Magyarország felett biztosan ne”. Mi nem sok mindent tehetünk ez ellen azon kívül, hogy várjuk a jobb időt és a tartós tavaszi időjárást, ami lassan már nyár lesz.

Aszcendens-deszcendens, melyik mit jelent számunkra?

A saját csillagjegyét valószínűleg mindenki ismeri, esetleg a tizenkét jegyből néhányan a családtagjaik, barátaik, ismerőseik tulajdonságait, jellemzőit is elolvassák, tanulmányozzák. A csillagjegy mellett az aszcendens és a deszcendens fogalmát azonban már kevesebben ismerik meg alaposabban, pedig érdekes dolgokat tudhatunk meg saját magunkról.