Menü

Az év gyógynövénye a fekete nadálytő

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya tavaly a felső légúti megbetegedések kezelésre használható bíbor kasvirágot, idén, 2021-ben a fekete nadálytövet választotta az év gyógynövényének, erről az egyik gyógynövényekkel foglalkozó portál oldalán olvashatunk. Gyökerének hatásossága klinikailag is jól alátámasztott. A növény gyógyászati értékét már az ókori hellének is ismerték.

Sportolóként nem ismeretlen a fekete nadálytő hatása, de azt hiszem sportos életmódtól függetlenül is számos esetben alkalmazzák ezt a gyógynövényt, amelynek kivonata gyógyszerkészítmények hatóanyagaként ismert.

Az izom- és ízületi fájdalmakat, sérüléseket rohanó világunk leggyakoribb egészségügyi panaszai közé sorolhatjuk, így sokak számára jelent sokszor megoldást az említett gyógynövény.

A fekete nadálytő elsősorban ízületi fájdalmak enyhítésében és tompa sérülések kezelésében rendelkezik nagy terápiás jelentőséggel.

A növény az érdeslevelűek családjába tartozik, évelő növény, megtalálható vízpartok, árokpartok, erdőszélek, nedves rétek közelében. A gyökeret általában tavasszal gyűjtik, virágzás előtt. A fekete nadálytő Európában és Ázsiában is őshonos, májustól szeptemberig virágzik, bíbor- és rózsaszínű virágokat hoz.

A gyógyászatban a növény gyökere adja a hatóanyagot, de alkalmanként a levelét is hasznosítják.

Dioszkoridész, a nagyon híres görög orvos a fekete nadálytőnek a „symphytum” nevet adta, ami annyit jelent, hogy összenő. ez pedig tökéletesen jellemezi is a gyógyhatásait, ugyanis nagyszerű a csontok és a sebek gyógyításában.

Külsőleg paszták, kenőcsök, krémek, pakolások formájában használják, s csonttörések, húzódások, zúzódások, ficamok, rándulások gyógyítására szolgál, de izom-, ideg- és ínhüvely-gyulladásoknál is jól bevált módszer a nadálytő hatóanyaga.

A nadálytő kivonat számos humán klinikai vizsgálatban bizonyult hatásosnak a zúzódások, sérülések kezelésében.

A gyógynövény allantoint, C- és A-vitamint, B-vitaminokat tartalmaz, ezenkívül 18-féle aminosavat, kalciumot, jódot, vasat és szelént.

A fekete nadálytő különböző hígítású készítményeit a fentiekhez hasonló tünetek kezelésére használja a homeopátiás orvoslás is. Gyomor- és bélfekélynél hámosító, toroköblítő.

Fontos megemlíteni, hogy belsőleg nem ajánlott a fogyasztása, mivel a májra mérgező hatású. A borogatást nyílt sebre ne használjuk, kétévesnél fiatalabb gyermekek és áldott állapotú nők, szoptatós anyukák sem alkalmazhatják.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?