Menü

Így kezd újra az edzést egy nagyobb kihagyás után

Sokan vagyunk úgy, hogy egy hosszabb kihagyás után újrakezdenénk az edzést. Ekkor pedig bele kell csapnunk a lecsóba, de mindeközben figyelnünk kell arra is, hogy ne essünk át a ló túloldalára.

A legtöbb ember, aki visszatér az edzéshez, szinte presztizskérdést csinál abból, hogy edzetlenül ugyanazt a szintet produkálja, mint amikor formában volt. Ennek általában az a következménye, hogy túl nagy súlyokat kezdünk el használni, és tulajdonképpen minden edzést úgy fogunk fel mintha az utolsó lenne, és teljesen “megöljük” magunkat. Emiatt viszont a szervezetünk nem tud megfelelően regenerálódni, és fejlődni sem fogunk. A hatalmas elszántság és eltökéltség után pedig 3-4 hét elteltével lerobbanunk, általában amiatt mert teljesen lefáradunk minden edzésben, vagy valamilyen sérül miatt, amit nem hagyunk meggyógyulni.

Sokkal inkább érdemes egy kicsit lejjebb engedni az egónkon és teljesítménykényszerünkön, és az első 1-2 hétben csak átmozgató edzéseket végezni, kisebb súlyokkal és kevesebb ismétlésszámmal.

Az étkezés terén elsőként el kell hagyni a felesleges kalóriákat, a tipikus zsíros, cukros ételeket. Ehelyett meg kell próbálni a szokásos fehérjében gazdag ételek fogyasztásához visszatérni, ilyenek például a csirkemell, rizs, halfélék. Érdemes inni 1-2 fehérjeturmixot is, különösen edzés előtt, hogy több energiánk legyen edzeni. Edzés után pedig a tejsavófehérje a legjobb, mert gyorsan felszívódik és hasznosul. Ha valaki komolyabban is edz, az első 1-2 hétben nem érdemes táplálékkiegészítőket szednie, szteroidokat pedig semmiképpen. Mikor már valaki edz legalább 1 hónapja, és megszokta a szervezete a terhelést, akkor lehet érdemes elkezdeni használni táplálékkiegészítőket.

Hogyan kezdj hozzá pontosan?

Az első héten érdemes egy 3 napos átmozgató programot követned, és csak után edzeni külön az egyes testrészekre. Nagyon fontos, hogy járasd be a tested! A legrosszabb, hogyha hamar váltasz túl nagy súlyokra és az első vagy második héten leséérülsz.

Ha egy idő után komolyabban csinálod az edzést, akkor két nagy járható út van. Az egyik, hogy elkezdesz fogyókúrázni és mellé összerakni egy olyan edzéstervet, amellyel lehet edzeni hónapokig. A másik, hogy tömegelni kezdesz, és majd később mikor teljesen formában vagy, akkor már ledobod azt a néhány kilót, ami felszaladt a kihagyás alatt.

Az edzés terén az elszántság a legfontosabb, ha tartasz egy megfelelő étrendet, és rendesen lenyomod az edzéseket, közöttük olyannal is amelyik keményebb és jobban elfáradsz benne, akkor viszonylag rövid idő alatt, összeszedheted magad és visszajuthatsz oda, ahonnan elindultál.

Fontos, hogy ne légy türelmetlen, és ne akarj első héten rekordokat dönteni. Legyen egy célod, és törekedj arra, hogy azt bármi áron elérd. Az edzés nagy hatással van a mentális egészségünkre is. Ha nem vagyunk következetesek vagy félvállról vesszük a dolgokat, viszont komoly eredményeket várunk, akkor az úgysem fog jönni, mi pedig lelkileg még lejjebb süllyedünk. Onnan pedig még nehezebb összeszedni magunkat!

Szabó Máté

Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?

Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?

Az öregedés folyamatai

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Futás babakocsival

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. Mire figyeljünk a használatakor?

Kar edzés: A legjobb gyakorlatok nőknek és férfiaknak

A kar edzés az egyik legkedveltebb mind közül, de nem mindenki körében. Rengeteg nő fél attól, hogy egyik pillanatról a másikra nagy, férfias karja lesz. A tévhitek helyett tisztázzuk miről is szól a lógó kar eltüntetése, hogy néz ki egy kar edzésterv és melyek a legjobb karizom erősítő gyakorlatok.