Menü

Így kezd újra az edzést egy nagyobb kihagyás után

Sokan vagyunk úgy, hogy egy hosszabb kihagyás után újrakezdenénk az edzést. Ekkor pedig bele kell csapnunk a lecsóba, de mindeközben figyelnünk kell arra is, hogy ne essünk át a ló túloldalára.

A legtöbb ember, aki visszatér az edzéshez, szinte presztizskérdést csinál abból, hogy edzetlenül ugyanazt a szintet produkálja, mint amikor formában volt. Ennek általában az a következménye, hogy túl nagy súlyokat kezdünk el használni, és tulajdonképpen minden edzést úgy fogunk fel mintha az utolsó lenne, és teljesen “megöljük” magunkat. Emiatt viszont a szervezetünk nem tud megfelelően regenerálódni, és fejlődni sem fogunk. A hatalmas elszántság és eltökéltség után pedig 3-4 hét elteltével lerobbanunk, általában amiatt mert teljesen lefáradunk minden edzésben, vagy valamilyen sérül miatt, amit nem hagyunk meggyógyulni.

Sokkal inkább érdemes egy kicsit lejjebb engedni az egónkon és teljesítménykényszerünkön, és az első 1-2 hétben csak átmozgató edzéseket végezni, kisebb súlyokkal és kevesebb ismétlésszámmal.

Az étkezés terén elsőként el kell hagyni a felesleges kalóriákat, a tipikus zsíros, cukros ételeket. Ehelyett meg kell próbálni a szokásos fehérjében gazdag ételek fogyasztásához visszatérni, ilyenek például a csirkemell, rizs, halfélék. Érdemes inni 1-2 fehérjeturmixot is, különösen edzés előtt, hogy több energiánk legyen edzeni. Edzés után pedig a tejsavófehérje a legjobb, mert gyorsan felszívódik és hasznosul. Ha valaki komolyabban is edz, az első 1-2 hétben nem érdemes táplálékkiegészítőket szednie, szteroidokat pedig semmiképpen. Mikor már valaki edz legalább 1 hónapja, és megszokta a szervezete a terhelést, akkor lehet érdemes elkezdeni használni táplálékkiegészítőket.

Hogyan kezdj hozzá pontosan?

Az első héten érdemes egy 3 napos átmozgató programot követned, és csak után edzeni külön az egyes testrészekre. Nagyon fontos, hogy járasd be a tested! A legrosszabb, hogyha hamar váltasz túl nagy súlyokra és az első vagy második héten leséérülsz.

Ha egy idő után komolyabban csinálod az edzést, akkor két nagy járható út van. Az egyik, hogy elkezdesz fogyókúrázni és mellé összerakni egy olyan edzéstervet, amellyel lehet edzeni hónapokig. A másik, hogy tömegelni kezdesz, és majd később mikor teljesen formában vagy, akkor már ledobod azt a néhány kilót, ami felszaladt a kihagyás alatt.

Az edzés terén az elszántság a legfontosabb, ha tartasz egy megfelelő étrendet, és rendesen lenyomod az edzéseket, közöttük olyannal is amelyik keményebb és jobban elfáradsz benne, akkor viszonylag rövid idő alatt, összeszedheted magad és visszajuthatsz oda, ahonnan elindultál.

Fontos, hogy ne légy türelmetlen, és ne akarj első héten rekordokat dönteni. Legyen egy célod, és törekedj arra, hogy azt bármi áron elérd. Az edzés nagy hatással van a mentális egészségünkre is. Ha nem vagyunk következetesek vagy félvállról vesszük a dolgokat, viszont komoly eredményeket várunk, akkor az úgysem fog jönni, mi pedig lelkileg még lejjebb süllyedünk. Onnan pedig még nehezebb összeszedni magunkat!

Szabó Máté

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.