Menü

Hogyan hat ránk az állandó borongós idő?

Az elhúzódó rossz idő megterheli a szervezetünket testileg és lelkileg egyaránt. A napsütés hiánya és az elhúzódó állandó hideg miatt sokkal gyakoribb az emberek körében a rövid idejű (akut) depresszió. Ez a depresszió pedig párosul a bezártsággal, ami szintén hosszú ideje tart, habár most úgy néz ki, hogy végre enyhítések lesznek. Ennek a két dolognak a keveredése pedig alapja az állandó parázs és depressziós hangulatnak. A legtöbb ember aki állandóan otthon is van, nem csoda, hogy kezd megőrülni a négy fal között. Ráadásul nyilván ezekben az esetekben az első nagy csapás az, hogy a munkahelyre nem lehet bemenni, másrészt a szociális élet hiánya is egyszerűen probléma kell, hogy legyen sok embernél, és ezt az állandó rossz időjárás sem segíti. Például én is szerettem volna elmenni hétvégén az ismerőseimmel kerékpározni, de az eső miatt végül is nem sikerült. Arról nem is beszélve, hogy ha tehetem akkor kerékpárral megyek a városon belül mindenhova, de ha a szobai hőmérő a kinti hőmérsékletet 1 foknak mutatja, vagy kinézek az ablakon és zuhog az eső, az bizony eléggé elveszi a kerékpárral való közlekedéstől az ember kedvét.

Másrészt az elhúzódó hideg, miatt a legtöbb ember keze, de az egész teste, olyan mint a smirglipapír. És ha nem ápoljuk akkor könnyedén arra ébredünk, hogy a kézfejünk annyira ki van töredezve, hogy vérzik, ezt a fizikai munka vagy az edzés csak még jobban elősegíti. Érdemes kerülni a szárító hatású szappanokat és a túlzott gyakoriságú kézmosást, csak...az most megint nem feltétlenül jó ötlet a koronavírus-járvány miatt.

Ha a kezünk állandóan vegyszerekkel érintkezik, akkor érdemes lehet gumikesztyűt viselni. Másrészt, nagyon fontos a megfelelő hidratálás napi több alkalommal, de különösen este. Ekkor mindig valamilyen gazdag összetételű krémet kell használni a kezünkre, esetleg kézbalzsamot, ami kimondottan erre a célra való. Most inkább a férfi olvasókhoz szólok azzal, hogy a kezünket is bekenhetjük ajakápolóval, arckrémmel vagy valamilyen testápolóval is, rosszat minden bizonnyal nem teszünk vele, de ezek a krémek a kézfejen sokkal kevésbé fejtik jótékony hatásukat.

Másrészt az ajakszárazság is nagyon gyakori ilyenkor, erre a problémára nagyrész ugyanaz mondható el, mint a kézszárazságra. Erre a célra az ajakápoló a leghatékonyabb, valamint most a maszk is védelmet nyújthat az ajkaknak a szeles idő ellen.

Az elhúzódó hideg hatására több élelmiszert fogyasztunk, ami pedig hízáshoz vezet. Erre talán úgy lehet jobban odafigyelni, hogy megpróbálunk előre kiszedett adagokat fogyasztani és kerülni a nassolást.

Ezen felül alvászavarok is megjelenhetnek több embernél is, a legtöbben ilyenkor úgy ébredünk fel reggel, mintha fáradtabbak lennék annál, mint mikor lefeküdtünk.

Szintén jelentős probléma lehet a fókuszvesztés és a koncentráció hiány az állandó szürkeség miatt. Legtöbbször csak azt vesszük észre, hogy ahelyett, hogy egy dologra koncentrálnánk össze-vissza csapongunk, vagy épp a rossz időjárás okát akarjuk megfejteni.

Azt hiszem, hogy mindannyian várjuk már a jobb időt és a melegebb napokat. Addig is remélhetjük, hogy egyszer végre tényleg jobb idő lesz, valamint egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük vagy csökkenthetjük a rossz hatásait ennek az időjárásnak. Aztán meg jön az időjárásváltozás, majd később a nyár és a hőség. Akkor meg az lesz a gondunk, hogy miért van ennyire meleg. Egy szó, mint száz, “bárhogy is csinálják ott fenn” valami sohasem tökéletes.

Szabó Máté

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.