Menü

Hogyan hat ránk az állandó borongós idő?

Az elhúzódó rossz idő megterheli a szervezetünket testileg és lelkileg egyaránt. A napsütés hiánya és az elhúzódó állandó hideg miatt sokkal gyakoribb az emberek körében a rövid idejű (akut) depresszió. Ez a depresszió pedig párosul a bezártsággal, ami szintén hosszú ideje tart, habár most úgy néz ki, hogy végre enyhítések lesznek. Ennek a két dolognak a keveredése pedig alapja az állandó parázs és depressziós hangulatnak. A legtöbb ember aki állandóan otthon is van, nem csoda, hogy kezd megőrülni a négy fal között. Ráadásul nyilván ezekben az esetekben az első nagy csapás az, hogy a munkahelyre nem lehet bemenni, másrészt a szociális élet hiánya is egyszerűen probléma kell, hogy legyen sok embernél, és ezt az állandó rossz időjárás sem segíti. Például én is szerettem volna elmenni hétvégén az ismerőseimmel kerékpározni, de az eső miatt végül is nem sikerült. Arról nem is beszélve, hogy ha tehetem akkor kerékpárral megyek a városon belül mindenhova, de ha a szobai hőmérő a kinti hőmérsékletet 1 foknak mutatja, vagy kinézek az ablakon és zuhog az eső, az bizony eléggé elveszi a kerékpárral való közlekedéstől az ember kedvét.

Másrészt az elhúzódó hideg, miatt a legtöbb ember keze, de az egész teste, olyan mint a smirglipapír. És ha nem ápoljuk akkor könnyedén arra ébredünk, hogy a kézfejünk annyira ki van töredezve, hogy vérzik, ezt a fizikai munka vagy az edzés csak még jobban elősegíti. Érdemes kerülni a szárító hatású szappanokat és a túlzott gyakoriságú kézmosást, csak...az most megint nem feltétlenül jó ötlet a koronavírus-járvány miatt.

Ha a kezünk állandóan vegyszerekkel érintkezik, akkor érdemes lehet gumikesztyűt viselni. Másrészt, nagyon fontos a megfelelő hidratálás napi több alkalommal, de különösen este. Ekkor mindig valamilyen gazdag összetételű krémet kell használni a kezünkre, esetleg kézbalzsamot, ami kimondottan erre a célra való. Most inkább a férfi olvasókhoz szólok azzal, hogy a kezünket is bekenhetjük ajakápolóval, arckrémmel vagy valamilyen testápolóval is, rosszat minden bizonnyal nem teszünk vele, de ezek a krémek a kézfejen sokkal kevésbé fejtik jótékony hatásukat.

Másrészt az ajakszárazság is nagyon gyakori ilyenkor, erre a problémára nagyrész ugyanaz mondható el, mint a kézszárazságra. Erre a célra az ajakápoló a leghatékonyabb, valamint most a maszk is védelmet nyújthat az ajkaknak a szeles idő ellen.

Az elhúzódó hideg hatására több élelmiszert fogyasztunk, ami pedig hízáshoz vezet. Erre talán úgy lehet jobban odafigyelni, hogy megpróbálunk előre kiszedett adagokat fogyasztani és kerülni a nassolást.

Ezen felül alvászavarok is megjelenhetnek több embernél is, a legtöbben ilyenkor úgy ébredünk fel reggel, mintha fáradtabbak lennék annál, mint mikor lefeküdtünk.

Szintén jelentős probléma lehet a fókuszvesztés és a koncentráció hiány az állandó szürkeség miatt. Legtöbbször csak azt vesszük észre, hogy ahelyett, hogy egy dologra koncentrálnánk össze-vissza csapongunk, vagy épp a rossz időjárás okát akarjuk megfejteni.

Azt hiszem, hogy mindannyian várjuk már a jobb időt és a melegebb napokat. Addig is remélhetjük, hogy egyszer végre tényleg jobb idő lesz, valamint egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük vagy csökkenthetjük a rossz hatásait ennek az időjárásnak. Aztán meg jön az időjárásváltozás, majd később a nyár és a hőség. Akkor meg az lesz a gondunk, hogy miért van ennyire meleg. Egy szó, mint száz, “bárhogy is csinálják ott fenn” valami sohasem tökéletes.

Szabó Máté

Ne tabuként kezeljük a halált!

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával, 30 éve indult el a hazai hospice mozgalom. Jelentős eredményeket hozott a három évtized, ám a társadalom nagy része még mindig félelemmel, tabuként tekint a halálra.

Mutasd az aszcendensed, megmondom ki vagy!

A csillagjegyünket jól ismerjük, azonban köztudottan, az aszcendens az a horoszkóp elem, amely a lehető legtöbbet elárul rólunk. Az aszcendens a születési óra és perc következménye, ha ismerjük a pontos születési időnket, megismerhetjük részletes jellemrajzunkat.

Hibák, amiket lehet, hogy te is elkövetsz szelektív hulladékgyűjtésnél

Minden jó szándékú tenni akarás ellenére is sokan vannak, akik rosszul válogatnak hulladékot. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. Soha nem késő változtatni.

Aszcendens-deszcendens, melyik mit jelent számunkra?

A saját csillagjegyét valószínűleg mindenki ismeri, esetleg a tizenkét jegyből néhányan a családtagjaik, barátaik, ismerőseik tulajdonságait, jellemzőit is elolvassák, tanulmányozzák. A csillagjegy mellett az aszcendens és a deszcendens fogalmát azonban már kevesebben ismerik meg alaposabban, pedig érdekes dolgokat tudhatunk meg saját magunkról.

Miként termelhetünk kevesebb háztartási hulladékot?

Tanulmányok szerint egy ember - nem egy háztartás! - egy év alatt átlagosan 5 tonna szemetet termel. Ez borzasztóan sok, még belegondolni is ijesztő. A szelektív hulladékgyűjtés nem újkeletű, s nem is bonyolult, mégis a legjobb megoldás az lenne, ha sokkal kevesebb szemetet termelnénk. Hogyan?