Menü

SMR henger. Aktuális divatkellék, vagy hatékony sporteszköz?

Az SMR, vagyis self-myofascial release roller, egy henger, melynek lényege, hogy tulajdonképpen egy kötőszöveti önmasszázst végezhetünk vele, a letapadt izmok fellazítására szolgál. Aktuális divatkellék, vagy hatékony sporteszköz? Hogyan kell használni?

Az SMR hengert eleinte élsportolók és edzők alkalmazták, azonban lassan beszivárgott a funkcionális edzéssel foglalkozók körébe, ma pedig már sok sportoló használja otthon, vagy konditermekben egyaránt. A henger nagyon hasznos eszköze a regenerációnak, ám még ennél is többet tud:

gyors és hatékony megoldást nyújt az izomláz ellen
segít elkerülni az izom és ízületi problémákat, húzódásokat, sérüléseket
fokozza a vérkeringést
ellazítja a kötött, feszes izomzatot
segíti a terhelés utáni regenerációt
feloldja az izomcsomókat.

Kiválóan alkalmas edzés előtti és/vagy utáni használatra, hiszen felkészíthetjük az izomzatot, majd ellazíthatjuk. Az SMR henger az izomzat regenerációja mellett az ízületekre és az idegrendszerre is jó hatással van.

Melyek azok az úgynevezett trigger pontok?

A trigger pontok feszültségpontok, amelyek túlerőltetés, erős igénybevétel hatására alakulnak ki, de a stressz is okozhatja.

A trigger pontok lehet, hogy eleinte nem okoznak gondot, de később fájdalmat okozhatnak, nyomásra érzékenyek, a fájdalom pedig kisugározhat a környező területekre is. Számtalan esetben alakulnak így ki nyaki és háti fájdalmak, gerincproblémák, fejfájás, izomfájdalmak.

A hengerezés tulajdonképpen ezeket segít elkerülni, megelőzni, prevenciós jelleggel nagyon ajánlott használni edzéseink előtt, után, pihenőnapokon.

Az SMR hengerrel történő masszázs nem kellemes, véleményem és tapasztalatom szerint nem kényelmes, kellemes érzés, hanem eleinte fájdalmas lesz, kényelmetlen és szokatlan, de így hatékony.

A világhálón számtalan – hosszabb-rövidebb – videók mutatják be a helyes használatát, a megfelelő masszírozást, de általában a talajra tett hengeren mozgatjuk a fájdalmas testrészt, combot, vádlit, hátat, vállat, farizmokat stb.

Az ára változó, de már 3-4 ezer forinttól beszerezhető.

A keményebb SMR hengerek a mélyebb szövetekre is hatással vannak, amelyet bemelegítéshez ajánlott használni, míg edzés utánra a sima felületű hengerek a hatékonyabbak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyújtás nem elegendő az edzés végén, hanem ajánlott mellette beszerezni egy hengert is a megfelelő regenerációhoz és érdemes hetente többször is áthengerezni az izmainkat, kritikus pontokat. Tessék kipróbálni! Jó hengerezést!

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja.

A kalcium szerepe a fogyásban

Nem csak a csontok egészégéhez nélkülözhetetlen a kalcium, a fogyás sem működik enélkül megfelelően.

Csatold be!

Nem okoskodónak akarok tűnni, de nehezen állom meg szó nélkül, mikor a közösségi oldalon azt látom, hogy a gyermekével utazó anyuka kiposztolja a gyermekei fényképét, énekelve, pózolva, mosolyogva – csak épp jól láthatóan a biztonsági öv használata nélkül.

Sajt a diéta alatt – igenis lehetséges

Általában, ha diétáról van szó, a sajt szóba sem jöhet. Azonban vannak olyan sajtok, amik kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmaznak, így beleférnek a diétába is.

A nyirokmasszázs segít a fogyásban

Mielőtt belevágnál egy méregtelenítő, fogyasztó terápiába, tisztában kell lenned vele, hogy a kézi kezelésekkel semmi nem veheti fel a versenyt. Ugyanis egy jó szakember tudni fogja, hogyan is bánjon a testeddel. Felismeri, hogy mire is lenne szükséged valójában, és ha kell javaslatokat is ad neked. Célzottan ki tudja tapintani azokat a pontokat, amiket egy gép nem fog érezni és nem is fog veled kommunikálni az esetleges problémáidról.