Menü

SMR henger. Aktuális divatkellék, vagy hatékony sporteszköz?

Az SMR, vagyis self-myofascial release roller, egy henger, melynek lényege, hogy tulajdonképpen egy kötőszöveti önmasszázst végezhetünk vele, a letapadt izmok fellazítására szolgál. Aktuális divatkellék, vagy hatékony sporteszköz? Hogyan kell használni?

Az SMR hengert eleinte élsportolók és edzők alkalmazták, azonban lassan beszivárgott a funkcionális edzéssel foglalkozók körébe, ma pedig már sok sportoló használja otthon, vagy konditermekben egyaránt. A henger nagyon hasznos eszköze a regenerációnak, ám még ennél is többet tud:

gyors és hatékony megoldást nyújt az izomláz ellen
segít elkerülni az izom és ízületi problémákat, húzódásokat, sérüléseket
fokozza a vérkeringést
ellazítja a kötött, feszes izomzatot
segíti a terhelés utáni regenerációt
feloldja az izomcsomókat.

Kiválóan alkalmas edzés előtti és/vagy utáni használatra, hiszen felkészíthetjük az izomzatot, majd ellazíthatjuk. Az SMR henger az izomzat regenerációja mellett az ízületekre és az idegrendszerre is jó hatással van.

Melyek azok az úgynevezett trigger pontok?

A trigger pontok feszültségpontok, amelyek túlerőltetés, erős igénybevétel hatására alakulnak ki, de a stressz is okozhatja.

A trigger pontok lehet, hogy eleinte nem okoznak gondot, de később fájdalmat okozhatnak, nyomásra érzékenyek, a fájdalom pedig kisugározhat a környező területekre is. Számtalan esetben alakulnak így ki nyaki és háti fájdalmak, gerincproblémák, fejfájás, izomfájdalmak.

A hengerezés tulajdonképpen ezeket segít elkerülni, megelőzni, prevenciós jelleggel nagyon ajánlott használni edzéseink előtt, után, pihenőnapokon.

Az SMR hengerrel történő masszázs nem kellemes, véleményem és tapasztalatom szerint nem kényelmes, kellemes érzés, hanem eleinte fájdalmas lesz, kényelmetlen és szokatlan, de így hatékony.

A világhálón számtalan – hosszabb-rövidebb – videók mutatják be a helyes használatát, a megfelelő masszírozást, de általában a talajra tett hengeren mozgatjuk a fájdalmas testrészt, combot, vádlit, hátat, vállat, farizmokat stb.

Az ára változó, de már 3-4 ezer forinttól beszerezhető.

A keményebb SMR hengerek a mélyebb szövetekre is hatással vannak, amelyet bemelegítéshez ajánlott használni, míg edzés utánra a sima felületű hengerek a hatékonyabbak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyújtás nem elegendő az edzés végén, hanem ajánlott mellette beszerezni egy hengert is a megfelelő regenerációhoz és érdemes hetente többször is áthengerezni az izmainkat, kritikus pontokat. Tessék kipróbálni! Jó hengerezést!

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.