Menü

Emésztésjavító ételek

Akár puffadásról, hasmenésről vagy székrekedésről legyen szó, mindenki találkozott már ezekkel a problémákkal valamikor élete során. Persze mindenkinek van jól bevált módszere, van, aki széntablettát vagy más gyógyszert használ, van, aki természetes összetevőkre esküszik és vannak, akik csak egyszerűen olyan ételeket fogyasztanak ilyenkor, amik segítik az emésztést.

Alapvetően az kevésbé súlyos emésztési problémák hátterében az áll, hogy egyre mozgásszegényebb az életmódunk és nem figyelünk a megfelelő folyadékbevitelre sem, valamint táplálkozási szokásaink sem a legegészségesebbek. Persze okozhat emésztéssel kapcsolatos panaszokat a pajzsmirigy-alulműködés, a cukorbetegség, a Parkinson-kór és sok más betegség is, de maradjunk most egyelőre az előbbi esetnél, hiszen az jóval gyakoribb ezeknél a rendellenességeknél.

A testmozgás hiánya és az alacsony folyadékbevitel azt eredményezi, hogy lassul a bélmozgás és az emésztés, illetve a felborul a bélflóra, így nem csak lassabb, de kevésbé hatékony is lesz az elfogyasztott táplálék feldolgozása.

Egyik jól ismert gyümölcsünk, a szilva, illetve ennek az aszalt verziója már régóta ismert, mint emésztést segítő étel. Magas rosttartalma van, ami növeli a székletben található folyadék mennyiségét, valamint magas cukoralkohol tartalmának köszönhetően hashajtó tulajdonsággal is bír. Ezen felül jót tesz a bélflórának, hiszen fenolos vegyületei hasznosak a számukra, így székrekedés és puffadás esetén ajánlott a fogyasztása.

A lenmag szintén hasonló hatásokkal bír, ezt érdemes joghurtban, vagy valamilyen ételt megszórva fogyasztani, mivel megszívja magát nedvességgel. Oldható és oldhatatlan rostokban is gazdag, így akár napi rendszerességgel is fogyaszthatunk belőle 1-2 evőkanállal. Hasonlóképp használhatjuk az utóbbi időben csodaszerként hirdetett chia magot is, amiből akár érdekes desszertek, mint például a chia puding is készíthető, így garantáltan nem lesz unalmas az egészséges táplálkozás.

Biztosan hallottuk már, hogy gyomorproblémákra kefírt ajánlanak. Nem véletlen, hiszen olyan baktériumokat és élesztőket tartalmaz, ami segíti az egészséges bélflóra kialakulását és fenntartását, ezáltal könnyíti az emésztést, valamint antibiotikum szedése esetén probiotikumként is funkcionál.

Egy másik egyszerű, de annál nagyszerűbb emésztést segítő étel az alma. Rostokban és vitaminokban gazdag, illetve pektin tartalma miatt prebiotikumként használható, mivel ezzel táplálja a bélben található baktériumokat.

Tinktúrákkal az egészségért

Akik a természetes és alternatív gyógymódokat kedvelik, tudják, hogy tinktúrákkal sokat tehetünk az egészségért. Mi az a tinktúra, hogyan készül és mi mindenre jó? Erről írunk most!

Egészséges hát ülőmunka mellett

Akár dolgozunk, akár játszunk, a napunk nagy részét ülve töltjük – és sokan nem is sejtik, hogy ezzel mennyire megterhelik a gerincüket. A rosszul megválasztott szék, a helytelen testtartás és a mozgáshiány hosszú távon hát-, nyak- és derékfájáshoz vezethet. Egy ergonomikus szék azonban nemcsak kényelmet, hanem egészséget is adhat, hiszen támogatja a test természetes tartását és tehermentesíti a gerincet.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Nem mindegy, hogy milyen pózban alszunk? Úgy tűnik, nem. Ideális esetben napi 8 órát töltünk alvással minden éjszaka, ami nagyjából azt jelenti, hogy az életünk harmadát csak ez az állapot tölti ki.

A kettlebelles edzés előnyei

A kettlebell egy különleges gömb alakú súlyzó, amellyel hatékonyan átmozgatható az egész test. Otthon is kiválóan használható, miközben segíti a zsírégetést, erősíti a mélyizmokat, és javítja az egyensúlyt. Rövid, de intenzív edzéseivel gyorsan formába hozhatjuk magunkat.

Ne halogassuk, avagy miért fontos a visszér kezelése?

A visszérbetegség a vénák kóros kitágulását jelenti, melynek kialakulásában a genetikai hajlam mellett a tartós megterhelés és az állómunka is szerepet játszik. Kezeletlenül a visszér rontja a végtag vérkeringését, és akár trombózist is okozhat, ezért a mielőbbi kezelés kiemelten fontos.